En Sıcak Konular

Avustralya'nın Yozgatlı kralı

0 0 0000 00:00 tsi
Avustralya'nın Yozgatlı kralı Avustralya'nın en zengin Türk'ü sayılan, Crazy John Cep Telefonu Mağazaları zinciri sahibi Mustafa İlhan, katıldığı sohbet toplantısında, nasıl başarılı olduğunu anlattı.

1965 yılında Yozgat'ta doğan Mustafa İlhan, 330 milyon YTL'ye karşılık gelen (236 milyon dolar) servetiyle, geçen yıla kadar Avustralya'nın en zengin 40 yaş altı girişimcilerinde 3 kez liste başı olmuştu.
Bir televizyon dizisinde de rol almayı başaran komedyen Tahir Bilgiç'in yönettiği sohbet toplantısında İlhan, ilk olarak Ford fabrikasında park görevlisi olarak çalışmaya başladığını söyledi.
      1990'lı yılların başında bir perakende elektronik mağazada satış elemanı olarak satış rekoru kırdığını anlatan İlhan, daha sonra çalıştığı yerin tam karşısında ilk mağazasını açtığını anlattı.
Babasının evini ipotek göstererek aldığı krediyle iş hayatına girdiğini ifade eden İlhan, sermayesi olmadığı için broşürlerle telefon sattığını belirtti ve ''müşteriden önce parayı alıyordum sonra şehir merkezine gidip o parayla çoktan sattığım telefonu satın alıp müşteriye teslim ediyordum'' dedi.
İngilizce yapılan söyleşide Mustafa İlhan, kendisinin hazırlayıp fotokopide çoğalttığı broşürleri, çoğunlukla Türklerin iş yeri sahibi olduğu Sydney Road'da geceleri dükkanların kapısının altından dağıttığını söyledi.
Bu arada ekonomik olarak sıkıntıda olan Türklerin bürosuna kadar gelip kendisinden yardım istediklerini söyleyen İlhan, "yanımda çalışanlar şaşırıyor. (Burası Avustralya burada böyle şey olmaz) diyorlar. Ben de (bizim kültürümüzde vardır) diye izah ediyorum'' şeklinde esprisi yaptı.
     
HASTANEYE REKOR BAĞIŞ

Mustafa İlhan, geçtiğimiz yıl Royal Children Hospital'e yaptığı bağışla da dikkatleri çekmişti. İlhan, fıstık alerjisi olan altı yaşındaki kızının tedavisi için bir yıl sonraya gün veren hastaneye, bir milyon Avustralya doları bağışlayıp alerji araştırma merkezi kurdurarak gündeme gelmişti. Mustafa İlhan, kızı gibi gıdalardan alerji olan çocuklar için "Yiyecek Alerji Vakfı"nı da kurmuş, araştırma merkezi için de ABD'den 3 uzman hekim getirtilmesine yardıncı olmuştu.
     
3 YAŞINDA AVUSTRALYA'DA

Ailesiyle birlikte 1968 yılında Avustralya'ya göç eden işadamı, La Trobe Üniversitesi'nde başladığı eğitimini birkaç ay okuduktan sonra bıraktı. Bir zamanlar anne ve babasının da çalıştığı Ford fabrikasında iş hayatına atılan Mustafa İlhan, daha sonra Strathfield firmasına girerek cep telefonu işiyle tanıştı.
1991'de bu işten de ayrılan İlhan, çalıştığı şirketin tam karşısındaki binaya kendi cep telefonu ve elektronik şirketini açtı. Dükkanını ilk açtığı dönemde uyguladığı ucuz fiyat politikasının oldukça tutulduğu, hatta bundan memnun kalan birisinin İlhan'a 'Siz çılgınsınız' dediği, 'Crazy John' isminin de böyle doğduğu, şirketinin logosunu ise 20 dolara çizdirttiği belirtiliyor. Avustralya'nın en büyük cep telefonu firması Telstra ile ortak olan Mustafa İlhan'ın, ülkede yüzlerce bayiden oluşan bir ağı bulunuyor.

milliyet



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs