En Sıcak Konular

Çocuk militarizmin nesnesi olmasın

0 0 0000 00:00 tsi
Çocuk militarizmin nesnesi olmasın "Çocuk asker imgesi her yerde... Militarist duygulanımlar çocuklar üzerinden yayılıyor" diyen vicdani retçi Erkan Ersöz ve Ersan Uğur Gör, çocuklara seçilen oyuncak ve kıyafetlerin dahi dünyayı savaş ve barışı etkilediğini anlatıyor...

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü kapsamında, 6 Nisan'da Kabil Bölge Komutanlığı'nı devralacak olan Türk Birliği Ankara'da düzenlenen törenle Afganistan'a uğurlandı. Törene bazı aileler kucaklarında bebekleriyle geldiler. Üzerinde yüzbaşı üniforması bulunan 2 yaşındaki Seyit Ali isimli bebek de tören sırasında tören geçişinin yapıldığı alana gelerek asker selamı verdi. Vicdani retçi Erkan Ersöz ve Ersan Uğur Gör de, dünyayı şiddetten arındırmaya uğraşmak yerine militarist anlayışın çocukların zihninde oluşturulmasına itiraz ediyorlar.

"Militarist zihniyet bu tip görüntüler ve duygulanımlar üzerinden, çocuklar üzerinden kuruluyor." diyen Ersöz ve Gör, "Dünyayı dost ve düşman olarak algılayan militarist zihniyet çocuklardan başlayarak ortadan kaldırılabilir ancak" diyorlar...

Ersöz, vicdani retçi, 30 yaşında:

"Benim de annemle babamın evinde üç yaşımdayken asker kıyafetleri içinde bir fotoğrafım var. Bizim kültürümüzün asker millet söyleminin bir parçası bu. Yadırgamıyorum. Ama benim çocuğuma bir asker üniforması giydirmem ve böyle bir sahnenin parçası yapmam mümkün değil." Vicdani retçi olarak çocuğunun da vicdani retçi olmasını bekleyemeyeceğini söyleyen Ersöz, çocukların böyle kullanılmasını bütünüyle sakıncalı gördüğünü aktarıyor:

"Çocuk dünyaya geldiği aileyle, o çevreyle, o kültürle hayata bağlanıyor ama onun özgür iradesine saygı duymamız lazım".

Ersöz: Çocuk dünyayı "dost" ve "düşman" olarak görecek"

Haberlerde, televizyonlarda kullanılan şiddet ve militarizm öğelerinin teşvik edilmesini çok tehlikeli bulduğunu belirten Ersöz, "bunlar, çocukların, kin ve nefretle dolan dünyayı sürekli 'dost ve düşman', 'biz ve onlar' ayrımını yaparak algılamasını sağlayacak unsurlar" dedi.

"Çocukları şiddet söylemlerinden yalıtmalıyız"

"Şiddettin daha fazla konuşulduğu dünyada özellikle çocukları bundan yalıtmaya çalışmanın kökten bir çözüm olabileceğini düşünüyorum" diyen Ersöz, "çocuğumla ilgili bu konuda çok demokratik bi tavrım yok, 'herşeyi kendisi görsün kendi seçimini kendi yapsın' diye bir yaklaşımım söz konusu değil" diyor.

"Oğluma oyuncak olarak yalnızca araba alabiliyorum"

"Onu militarizmden kollayabildiğim kadarıyla kollamaya çalışıyorum. Örneğin bu tür oyuncaklar edinmemeye çalışıyorum. Sadece araba alabiliyorum bu durumda. Bu tür oyuncaklardan da oyunlardan da kollamaya çalışıyorum."

Ersöz, baskı kurmanın ters tepeceğini düşünerek oğluna, seçenekler sunduğunu belirtiyor. "Bir ülkenin yoğun ısrarı ve yalanları sonucunda ülkeler işgal ediliyor. Bir vicdani retçi olarak umutsuzum. Dünya kendi kendini yok etmeye doğru gidiyor."

Ersan Uğur Gör, vicdani retçi, 31 yaşında:

"Asker malzemesi satan mağazalar vitrine çocuk manken koyar"

Ortaokuldan itibaren milli güvenlik dersleri okutularak öğrencilerin askeri yapılanmaya hazırlandığını anımsatan Gör, bayramlarda da çocuklara askeri giysiler giydirildiğini, hatta asker malzemesi satan dükkanlarda vitrinlerde çocuk mankenler konduğunu hatırlatıyor.

Hayatın birçok alanında örneğin reklam dünyasında da çocukların istismar edildiğini gördüğümüze dikkat çeken Gör, "çocuklar hep resmi ideolojinin politikalarına alışkın bir hale getirilerek yetiştiriliyorlar, Askeriye başlı başına şiddet üreten bir kurum, eğitim sisteminin devamı medya aracılığıyla devam ediyor" dedi.

Bia.net



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs