En Sıcak Konular

15 İngiliz operasyonunun perde arkası!

0 0 0000 00:00 tsi
15 İngiliz operasyonunun perde arkası! İran’ın on beş İngiliz askeri gözaltına alması krizi derinleşiyor. Peki, Körfez’de neler oluyor? Bu İran’ın açtığı yeni bir kart mı? Uluslar arası ilişkiler uzmanı ve gazeteci İbrahim Karagül iyibilgi okurları için yorumluyor.

İran on beş İngiliz askerini esir aldı. Bu önemli gelişme eğer sınır ihlali bir gerçekse rutin işlemlerden birisi. Ancak böyle olsa da kritik bir konjonktüre denk gelmesi krizi derinleştiriyor. İran’ın İngiliz askerleri esir alması ABD ile artan tansiyon ve BM’nin İran ile ilgili yaptırım kararlarını sıkılaştırmasının ardından gelmesi esir almayı kriz noktasına getirebilir.

Peki, İran bu adımı neden attı? iyibilgi.com’un sorularını yanıtlayan gazeteci İbrahim Karagül’e göre İran’ın askerleri göz altına alması ilk bakışta Asgeri ve diğer İranlı diplomatların kaçırılması ya da göz altına alınması ile ilintili algılanabilir ancak bu dolaylı bir yorum. Öncelikle konunun teknik bir yanı olduğunu belirten Karagül, askerlerin İran karasularında esir alındığını belirtti. Askerlerin hemen salıverilip verilmeyeceğine ilişkin sorumuza verdiği yanıtta “çok kolay olmayacak” yanıtını veren Karagül’e göre “esir alma krizin zirveye çıktığı bir dönemde geldi, bu kriz uzunca sürecek gibi.” Meselenin aslında rutin olduğunu geçtiğimiz yıllarda da benzer sürtüşmelerin yaşandığı ancak İran’ın önceki olayda İngiliz askerleri bıraktığını belirten Karagül, “olay basit ancak herkesin bir hesabı var. Bu orta vadede İran’a müdahalenin bir gerekçesi haline getirilebilir. Şu anda o aşamada değil elbette ancak çözülmediği takdirde yıpratma kampanyasına dönüşebilir” dedi. Karagül, bu hamle ile İran’ın önemli bir koz elde ettiğini de ekledi. Karagül iyibilgi'ye yaptığı açıklamada sürece Türkiye'nin de dahil olduğunu belirtti.

www.iyibilgi.com



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,976 µs