En Sıcak Konular

Başı sıkışan Türkiye'ye koşuyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Başı sıkışan Türkiye'ye koşuyor! Dışişleri yetkililerinin Türkiye'nin bölgede artan etkisinden bahsetmesi boşuna değil gerçekten. Çünkü Türkiye bölge ülkeleri içinde sözü en çok sözü geçen ülkelerden. Bunun yeni kanıtı İngiltere'den geldi. İngiliz hükümeti kaçırılan askerler için Türki

1 Mart tezkeresi reddedildiğinde bir çok aydın bundan böyle Türkiye'nin özellikle Irak konusunda çok sıkıntı ile karşılaşacağını yazmıştı. En büyük endişe Irak'ı işgal eden ABD'nin kendisine yardım etmediği için artık Türkiye'ye kimi kapıları kapatacağıydı. Ancak bu tam olarak korkulduğu şekliyle gerçekleşmedi. Amerika'nın Irak'ta yüz yüze kaldığı başarısızlık, Türkiye'yi de sürece katmasına sebep oldu.

Son zamanlarda ABD'nin Türkiye'den beklediği en önemli yardım Sünnilerin siyasi sürece katılması konusunda. Türkiye'nin sünni gruplarla birçk kez temasa geçtiği İstanbul'da düzenlenen toplantılardan biliniyor. Ankara'nın, Sünnilerin siyasi sürece katılımında şüphesiz katkısı çok büyük.

Ankara sadece Iraklı gruplar ile temasını geliştirip, ikna metodu uygulamıyor. Geçtiğimiz günlerde İran-Suudi Arabistan görüşmelerinde de gerçekleştiği gibi, Türkiye sorunlu ülkeler arasında görüşme kanallarını açıyor. Benzer bir süreç Suriye ve ABD'nin el altından görüşmesinde de yaşanmıştı. Türkiye'ye bölgede arabuluculuk rolü düşüyor. Bundan da kimsenin bir şikayeti olmadığı açık.

Ankara arabuluculuk için tercih edilen bir başkent. Elbette bunun altında Ankara'nın hem bölge ülkeleriyle hem de batı ile geliştirdiği diyaloğun etkisi çok fazla. Bu etkinin özellikle son yıllarda gerçekleştiğinin de altı çizilmeli.

Ankara'nın bu arabuluculuk özelliği ile ilgili çok ilginç bir gelişme yaşanıyor bugün. İran'ın askerlerini gözaltına almasıyla başlayan süreçte sıkışan İngiltere askerlerin geri getirilmesinde Ankara'nın katkılarını bekliyor.

Ankara'ya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, İran'da gözaltına alınan İngiliz askerlerinin serbest bırakılması konusunda, Türkiye'den İran ile yaptıkları görüşmeleri kolaylaştırma yönünde gelecek her türlü desteğe açık olduklarını ifade etti.

Türkiye büyük bir ihtimalle bu konuyu halletmek için İran ile diyaloğa geçecektir. Ancak İran'ın diyalog yollarını açık tutup tutmayacağını zaman gösterecek. Şimdilik elimizde bir tahmin var. İran gözaltına aldığı askerleri, kaçırılan diplomatlarına karşı elinde koz olarak tutmak istiyor olabilir. Bu da asker krizinin bir süre daha gündemi meşgul etmesi demek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,469 µs