En Sıcak Konular

ABD sivil örgütleri casuslarla fişliyor

0 0 0000 00:00 tsi
ABD sivil örgütleri casuslarla fişliyor New York Polis teşkilatı(NYPD) yetkililerinin ABD’de, Kanada’da ve Avrupa’da sivil toplum kuruluşlarını casuslarla fişlediği bildirildi.

Sempatizan ve aktivist gibi hareket eden gizli New York Polis teşkilatı
(NYPD) yetkilileri  ABD’de, Kanada’da ve Avrupa’da sivil toplum kuruluşları ve savaş karşıtı gruplar hakkında sayısız istihbarat bilgilerini ve alan raporlarını kayda geçirmiş.

New York Times’ın haberinde aktardığı polis kayıtlarına göre, “gizli görevliler onlarla arkadaşlık kurdu, birlikte yemekler yendi, karşılıklı e-postalar gönderildi ve sonra teşkilatın istihbarat bölümüne günlük raporlar verildi.”

Polis teşkilatının sözcüsü Paul J. Browne izleme programının geniş çaplı olduğunu itiraf etti ancak kuvvetle programı savundu. Gazeteye, “Dedektifler hem devlet içinde hem de devlet dışında neyle karşılaşacağımızı önceden öğrenmek için bilgi topladı. Dedektifler şehir dışındayken genellikle yerel yetkililer telefonla veya şahısla uyarıldı.” dedi.

Kayıtlara göre, casusluk programı başlangıçta 2004 Amerikan seçimlerinde karışıklık çıkarmak isteyen gruplarla sırnırlıyken sonradan birçok grubu kapsayacak şekilde genişlemiş.

Seçim operasyonları hatta deniz aşırı Kanada ve Avrupa’da bile sürdürülmüş.
For at least a year before the 2004 Republican National Convention, the records say, teams of undercover police officers traveled to cities across the US, Canada and Europe to nip in the bud protests against the congress.
2004 seçimlerinden en az bir yıl önce gizli polisler kongreye karşı protestoları önceden engellemek için ABD, Kanada ve Avrupa’ya dağılmış.

“NYPD gizli” damgalı ve New York City’nin üç seçilmiş yetkilisinin beyanlarına dayanan kayıtlarda, “Diğer araştırmacılar internet sitelerine ve chat odalarına girdi” deniliyor.

Hem sahadan hem de internetten günlük raporlar madde imiyle formatlanıp özetlendi ve “gizli” bilgiler haftalık olarak dağıtıldı.

GRUPLARA SIZILDI

Saha raporlarında yetkililerin DD5 olarak bilinen gözlemleri ve grup toplantılarının, liderlerin, katılımcıların ve grup planlarının tarifleri yer aldı.
İçlerine sızılan gruplar arasında Bush’a Karşı Gruplar denen sanatçılardan oluşan bir kuruluşta var. Bu kuruluş 11 Ekim 2003’te New York, Washington, Seattle, San Francisco ve Boston gibi şehirlerde politik konserler düzenlemeyi planlıyordu.

9 Ekim 2003 tarihli istihbarat bilgilerinden birinde şu sözler yer alıyor:
“Aktivistler Bush karşıtı bir kesimden oluşan iyi organize olmuş bir ağ görünümü veriyorlar, müziğin ve politik söylemin karışımı belirli bir gündemi olan üst düzeyde örgütlenme yeteneğine işaret ediyor.”

15 Ocak 2004’te Martin Luther King’in doğum günü onuruna planlanan bir etkinliğin sponsorlarının listelendiği istihbarat raporlarının birinde, bu etkinliğin “Irak’taki savaşa ve Bush yönetimine” karşı bir protesto olduğu not ediliyor.
Parsons School of Design’da bir lisans öğrencisi olan cumhuriyetçi karşıtı Joshua Kinberg de iki resim ve dört sayfayla istihbarat raporlarında yer alıyor.

Kingberg, Times’a “Herhangi bir polis kaydına geçmem için neden yok.” dedi.
“Bu beni ve ifade özgürlüğünü gerçekleştirebilmemi etkiledi.”
Polis istihbarat raporlarına göre hareket edip Kinberg’i bir protesto esnasında tutuklamıştı.

Diğer izlenen gruplardan bazıları şunlar; hiciv yapan tiyatro topluluğu Billionaires for Bush, 1923’te kurulan barışsever örgüt War Resister League, New York City AİDS Barındırma Ağı, Arap Müslüman Amerika Vakfi, Filistine Özgürlük Aktivistleri, 1199 Bread and Roses Cultural Project vs.

YASADIŞI

2004 seçimlerinde tutuklanan 1806 kişiden yedisni temsil eden New York Sivil Özgürlükler Birliği hukuk direktörü Christopher Dunn polis takibini eleştirdi.

Dunn, Times’a yaptığı açıklamda, “Polisin yasal politik faaliyetleri casus gibi gözetleme yetkisi yok ve bu geniş çaplı NYPD programı yanlıştı ve yasadışıydı” dedi.

“Gelecek haftalarda, şehir yönetiminin seçim öncesi grupların ve aktivistlerin izlenmesiyle ilgili bizlere daha fazla detay vermeleri gerekecek ve birçokları polis departmanının politik takip operasyonlarının genişliğinden şok olacaklar”

Washington Post ve ABC News tarafından son yapılan bir ankete göre Amerikalıların üçte ikisi FBI’ın ve federal ajansların terörizm incelemeleri kapsamında özel hayata müdahale ettiğine inanıyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs