En Sıcak Konular

Sudan sebeplere Moskova tepkisi!

0 0 0000 00:00 tsi
Sudan sebeplere Moskova tepkisi! Rusya, BM'nin İran'a karşı uygulanan yaptırımların genişletilmesinin ardından tavrını sertleştirdi. Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, bağımsız bir devletin (İran) sudan nedenlerle cezalandırılmasına karşı olduklarını söyledi

Resmi bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Sergey Mironov, Bilkent Üniversitesi'nde ''21. Yüzyılda Rusya, Küreselleşme ve Medeniyetler'' konulu bir konferans verdi. Mironov, İran ile ilgili bir soru üzerine, İran'daki nükleer programın uluslararası toplumun denetimi altında olması gerektiğini bildirdi. Mironov, ''Irak savaşı başlarken de aynı bahanelerden sözediliyordu. Ancak daha sonra nükleer silah olmadığı görüldü. Bağımsız bir devletin sudan nedenlerle cezalandırılmasına karşıyız'' diye konuştu.

''SAĞDUYUNUN GALİP GELMESİNİ UMUYORUZ''

İran'a bir ABD saldırısı olması durumunda Rusya'nın tepkisinin ne olacağının sorulması üzerine Mironov, ''Herhangi bir devlet, herhangi başka bağımsız bir devlete saldıracaksa buna tepkimiz olumsuz olur. Sağduyunun galip gelmesini umuyoruz'' dedi. ''İran'a bir saldırı durumunda Türkiye'nin nasıl davranmasını beklerdiniz?'' biçimindeki bir soru üzerine de Mironov, şöyle
konuştu: '

'Türkiye'nin tutumunu ben belirleyecek değilim. Türkiye'nin ilgili makamları bu tutumu belirler. Ama ilke olarak herhangi bir devletin, sınırlarına yakın bir bölgede savaş çıkmasını onaylaması beklenemez.'' Irak konusundaki bir soru üzerine de Mironov, ''Rusya olarak Irak'taki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz'' diye konuştu.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin son dönemde siyasal diyalogdan çok taraflı ortaklığa doğru ilerlediğini kaydeden Mironov, Türk ve Rus halklarının birbirlerini daha yakından tanımaya başladıklarını söyledi.
Özellikle Ortadoğu olmak üzere 2 ülkenin birçok konuda görüş birliğinde olduğunu vurgulayan Mironov, 2 ülke arasındaki ticari ilişkilerin 2008 yılı itibariyle 25 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi. ''25 milyar dolar düzeyini yakalama hedefinin gerçekçi olduğunu düşünüyoruz'' diyen Mironov, bu hedefe ulaşılmasında eğitim alanındaki işbirliğinin de önemli olduğuna dikkati çekti.

''Rus öğrencilerin Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarında, Türk öğrencilerin de Rusya'daki okullarda okuyabilmesi bizi sevindiriyor'' diyen Mironov, Türkiye'de Rusça'ya artan bir ilgi olduğunu ve ekonomik ilişkilerin her iki dili de bilen uzmanlara ihtiyaç doğurduğunu kaydetti.

ÇOK KUTUPLU BİR DÜNYA

''21. yüzyılda dünya çapında yeni tehditlerle karşı karşıyayız'' diyen Mironov, tek taraflı hareketle bölgesel sorunları çözmek bir yana, yeni gerilim merkezlerinin oluşacağını vurguladı. Irak'taki durumun bunu ortaya koyduğunu dile getiren Mironov, Irak'ın, teröristler için eğitim merkezi durumuna geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Saddam rejiminin de demokratik bir rejim olduğunu kimse söyleyemez. Ancak o zaman en azından başka ülkelere yönelik terör tehditleri söz konusu değildi. Bugün Irak, terör için eğitim kampı durumuna geldi. İnsan düşünüyor, ABD'nin Irak'a girerken amacı bu muydu?'' Uluslararası ilişkilerde amacın çok kutuplu bir dünya sistemi oluşturulması olması gerektiğini dile getiren Mironov, güç kullanımının son çare olduğunu anlattı.

Dünyanın, tanımı gereği çok kutuplu olması gerektiğini belirten Mironov, eski çift kutuplu sistemin yok olmasıyla oluşan sistemin de dengeli bir sistem olmadığını ifade ederek, ''Ne kadar çok güç merkezi ve kutup olursa o kadar iyi olur'' dedi.

RUSYA-AB İLİŞKİLERİ

Rusya-AB ilişkileri ile ilgili bir soru üzerine Mironov, AB ile çok yapıcı ve iyi ilişkileri olduğunu söyledi. AB ile enerji antlaşmasının halen imzalanmamasıyla ilgili bir soruya karşılık Mironov, uluslararası anlaşmaların katılan ülkelerin çıkarlarına uygun olması gerektiğini bildirdi. Mironov, Rusya'nın, yeraltı zenginliklerini bir siyasal baskı aracı olarak kullandığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını kaydetti.

RUSYA'DAKİ REFORM SÜRECİ

Son 7 yıl içinde Rusya'da köklü bir değişim yaşandığına da dikkati çeken Mironov, Rusya'daki reform sürecinin zorlu ve çetin olduğunu, siyasal reformların bu sürecin en zor kısmı olduğunu belirterek, ''Son 7 yıldır Putin gibi bir başkana sahip olduğumuz için kendimizi şanslı hissediyoruz''
diye konuştu. Mironov, Rusya'da aralık ayında yapılacak seçimlerle ilgili olarak devlet başkanının, halkın büyük çoğunluğunu temsil eden birisi olacağını vurgulayarak, ''Bence Rusya Devlet Başkanı'nın bağımsız biri olması daha iyidir'' dedi.

Haber7



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,901 µs