En Sıcak Konular

Borsanın sultanları, sandığı delebilir!

0 0 0000 00:00 tsi
Borsanın sultanları, sandığı delebilir! Dünyanın en yüksek faizini veren YTL, faiz kazancı nedeniyle yabancı yatırımları değil, sıcak parayı ülkemize çekiyor. Ödediğimiz vergilerin büyük bir kısmı faize giderken, İMKB'deki yabancı payı geçen hafta yüzde 70'e ulaşarak rekor kırdı. Bunun ne anl

Yabancı yatırımcılar, küresel dalgalanmayı bile umursamayıp, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) paylarını artırıp tarihin en yüksek seviyesine ulaştırdı. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerinden derlediği bilgilere göre, yabancı yatırımcıların Mart ayı boyunca İMKB'de hisse payı yüzde 68,51 ile yüzde 69,27 arasında değişti.

Geçen yıl Mart ayı sonunda yabancıların payı yüzde 66,07, hisselerin piyasa değeri toplamı ise 49.866.137.562 dolar düzeyindeydi.

Piyasa uzmanları, yabancı yatırıcıların Borsada pozisyonlarını dalgalanma dönemlerinde bile güçlendirdiklerine dikkat çekerek, yabancı payının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdiler. Uzmanlar ayrıca, önümüzdeki dönemde yabancıların sadece finans sektörüyle değil diğer sektörlerle de ciddi anlamda ilgileneceğini ifade ediyorlar.

Peki bu rekor "iyi mi?" yoksa "kötü mü?". Ekonomi uzmanı Rüşdü Paşa iyibilgi'ye yaptığı açıklamada bu durumun pek de iyiye alamet olmadığını anlatıyor. Yüksek faiz nedeniyle ülkemize sıcak para aktığını ve bu paraların 85 milyar doları bulduğunu söyleyen Paşa, bu paranın 65 milyar dolarının hazine bonolarında, 20 milyar dolarının ise  IMKB'de değerlendirildiğini söylüyor. IMKB'deki yabancı hisselerin yüzde 10'unun dahi kısa bir süre içinde satılması halinde Türkiye piyasalarının karışabileceğini belirten Paşa, yabancı yatırımcıların piyasayı bu denli işgal etmesini korkutucu buluyor.

Geçen yıl Mayıs ayında böyle bir vak'a yaşandığını ve piyasaların birden karıştığını hatırlatan Paşa "Bu sorunun maalesef artık pratik bir çözümü yok. Londra'da oturan brokerlardan biri Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek olası bir krizin yaygarasını yapsa bile piyasayı kötü amaçlı yönlendirebilir. Washington Beyaz Saray'dan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasını istemezse piyasayı söylentilerle manipüle edebilir. Bu siyasette ve ülke istikrarında ekonominin  ne deni önemli olduğunu gösteriyor" şeklinde konuşuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,912 µs