En Sıcak Konular

İstiklal Savaşı'nın son gazisi: "Birliğimizi bozmayın"

0 0 0000 00:00 tsi
Vatan savunmasında kardeşlerini ve arkadaşlarını feda eden, yine de yılmayıp düşmanı bozguna uğratan gazilerimiz bir bir aramızdan ayrılıyor.

Konya'da kızı Samiye ile yaşayan gazi Veysel Turan, rahatsızlığı sebebiyle eve ziyaretçi almıyordu. Hayatta kalan üç İstiklal Savaşı gazisinden biri olan Veysel Turan 108 yaşında hayata veda etti. Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Genel Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; Konya'da kızıyla birlikte yaşayan son üç kahramandan biri olan 108 yaşındaki Veysel Turan'ın vefatıyla hayatta kalan İstiklal Savaşı gazilerimizin sayısı ikiye düştü.

Dumlupınar, Sakarya ve İkinci İnönü savaşlarına katılan gazi Veysel Turan, Konya'nın Selçuklu İlçesi Aydınlık Evler Mahallesi'nde küçük kızı Samiye'nin evinde yaşıyordu. Uzun süredir evinde doktor kontrolünde olan Veysel Turan, dün durumunun ağırlaşması üzerine Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji servisine kaldırıldı; ancak kurtarılamadı. Ömrünü 20 yıldır yatakta geçiren, son iki yıldır konuşamayan 7 çocuk, 25 torun sahibi Turan, doktor kontrolünde tutuluyordu. Çeşitli tarihlerde böbrek ve prostat ameliyatlarının ardından, 2005 yılı Ağustos ayında kasık fıtığı ameliyatı olan Turan'ın evine, rahatsızlığının artması nedeniyle bir yıldır ziyaretçi kabul edilmiyordu. İstiklal Savaşı'nda sıhhiyeci olarak görev yapan Turan, genç yaşta atıyla Ankara'da Atatürk'ün ordusuna katıldı. 1. Tümen Hücum Taburu'nda süvari olarak Dumlupınar, Sakarya ve II. İnönü savaşlarında bulundu. Dün gazi Veysel Turan'ın evi başsağlığı dileklerini iletmek isteyenlerin akınına uğradı. Turan'ın torunu Mehmet Ali Turan, "Türk milletinin o yıllarda yaşadığı zorlukları, yazılan kahramanlık destanlarını bize anlatırdı." dedi. Veysel Turan'ın kızı Samiye Turan ise, "Sürekli dua eder, Allah'ı anardı." diye konuştu. Turan'ın diğer torunu İsmail Ulusoy ise babası Abdullah Ulusoy'un da Kore Savaşı gazisi olduğunu aktararak, "Babam da bir hafta önce yaşamını yitirdi. Bunu duyan dedemin durumu iyice ağırlaştı." ifadelerini kullandı.

Son yolculuğuna askerî törenle uğurlandı

Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği'nden yapılan açıklamaya göre; gazi Veysel Turan'ın vefatıyla; İstiklal Savaşı gazilerinden sadece Eskişehir'de yaşayan Yakup Satar ile İstanbul'da yaşayan M. Şekip Birgöl kaldı. Dün hayata gözlerini yuman Veysel Turan ise Konya'da cenaze namazının ardından düzenlenen askerî törenle son yolculuğuna uğurlandı. Selimiye Camii'nde düzenlenen törene, AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, Garnizon Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal, Konya B. Bel. Başk. Tahir Akyürek, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Turan'ın cenazesi, askerlerin omzunda, bando eşliğinde bir süre taşındı. Daha sonra vatandaşlar Turan'ın Türk bayrağına sarılı tabutunu omuzlarında Üçler Mezarlığı'na götürdü. Veysel Turan'ın naaşı burada toprağa verildi.
 
zaman



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs