En Sıcak Konular

Financial Times: "Hayır deyin, Sayın Erdoğan"

0 0 0000 00:00 tsi
Financial Times: Financial Times'tan Başbakan Erdoğan'a ilginç çağrı. Gazetinin başyazılarından birinde Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığına adaylığını koymaması çağrısında bulunuldu. Sebebine gelince...

Financial Times gazetesinin başyazılarından birinde, Türkiye'de yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat çekiliyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı için adaylığını koymaması çağrısı yapılıyor.
 
Cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyenler 16-26 Nisan tarihleri arasında adaylıklarını açıklayacak

Yazının başlığı: "Hayır deyin, Sayın Erdoğan."

Erdoğan'ı "Avrupa'nın en önemli ülkelerinden birinin en güçlü adamı" olarak niteleyen gazete, cumhurbaşkanı olması halinde bunun gerek Türkiye, gerekse lideri olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi AKP için talihsiz bir adım olacağını yazıyor.

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin son yıllardaki en istikrarlı hükümetine liderlik ettiğini, ve bu hükümet döneminde ordunun gücünün sınırlandırıldığını, işkenceyle mücadele edildiğini ve azınlıklara daha fazla haklar tanındığını belirten Financial Times; bu istikrar sayesinde Türkiye'de daha yüksek büyüme oranları yakalandığını ve geçmişe oranla çok daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekildiğini ifade ediyor.

Gazete yazısını şöyle sürdürüyor:

"Erdoğan'ın ezici bir çoğunluğa sahip olduğu parlamento cumhurbaşkanını seçeceği için, Erdoğan'ın bu makama erişebileceğine kuşku yok. Ama Erdoğan'ın önünde bir seçim bulunuyor.

"Ya başbakan olarak görevine devam edebilir ve AKP'yi bu yıl bir diğer seçim zaferine taşıyarak, Türkiye'nin açık farkla yenilmesi en zor siyasi gücü haline getirebilir; ya da cumhurbaşkanlığına adaylığını koyar ve ülkedeki kültürel gerilimin nasıl patladığını izler.

"Cumhurbaşkanlığı makamı yargıda, akademik ve bürokratik atamalarda önemli bir role sahip olduğu için çok hassas. Türklerin yaklaşık yüzde 70'i Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini düşünüyor. Bunda haksız da sayılmazlar.

"Erdoğan cumhurbaşkanının en temel sorumluluğu olan ülkenin hassas anayasal düzenini koruma görevini gerçekleştireceğini göstermek için yeterince çaba sarfetmedi.

"Başbakanlığının ilk zamanlarında zinayı suç haline getirme fikriyle flört etti. Geçtiğimiz yıl Merkez Bankası'nın başına faiz almayan ve İslamcı finans kurallarıyla işleyen bir bankanın başkanını getirmeye çalıştı. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde halen üniversite ve kamu binalarında yasak olan türban hakkındaki tartışma daha önce hiç olmadığı kadar alevlenecektir.

"Türkiye'de dini özgürlüklerin genişlemesi gerek ama Erdoğan ile laik elit kesim arasındaki bir çekişme yüzünden ülkenin istikrarı tehlike altına girebilir. Bu ne Erdoğan'ın ne de Türkiye'nin göze alabileceği bir yüzleşme..

"Türkiye'nin modern bir Avrupa ülkesine dönüşümünü henüz tamamlanmadı. AKP de kendi metamorfozunu tamamlamış değil...

"Türkiye'nin ilerleyişine devam etmesi için Erdoğan'ın başbakan olarak kalması gerek."

BBC



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,037 µs