En Sıcak Konular

Uzmanlardan ailelere 'tatili çocuklarınızla geçirin' uyarısı

27 Haziran 2010 13:38 tsi
Tatili dinlenerek ve ailesiyle geçiren çocukların yeni döneme daha dinlenmiş ve istekli girdiği uyarısında bulunan yetkililer, anne ve babanın çocuklardan ayrı tatil planı yapmasının ise bazı sakıncalarının olduğunu bildirdi.

Eğitim öğretim yılının tamamlanmasıyla yaklaşık 15 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen yaz tatiline girdi. Birçok kişi çocuklarının gireceği LGS, YGS gibi sınavların bitimiyle beraber tatile çıkma planları yapıyor. Birçok aile ise erken çıktığı tatilini halen sürdürüyor. Ancak uzmanlar, ailelere yaz tatilinin mutlaka çocuklarla birlikte geçirilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Tatilin, aile bağlarını kuvvetlendirmede bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini dile getiren Konya Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Engin Deniz, çocukların eğitim yılı boyunca hem ders hem de sınavlara hazırlandıkları için yoğun stres yaşadığını belirtti. Bu nedenle yaz tatilinde bol bol dinlenmelerinin yararlı olacağını dile getiren Engin Deniz, iyi bir tatil dönemi geçiren çocukların yeni dönemde daha başarılı olduklarının tespit edildiğinin altını çizdi.

Velilere çocuklarını tatilde rahat bırakmaları tavsiyesinde bulunan Doç. Dr. Deniz, şöyle devam etti: "Çocuklar okulu özlesinler. Eğer tatilde de ders çalışmaları konusunda baskı yapılırsa, çocuklarda okula karşı olumsuz tutum gelişmesi yaşanabilir. Tatiller, sürekli yarış ortamında sıkılan ve bunalan çocuklarımız için 'nefes alma' zamanı olarak düşünülmeli. Özel yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda serbest zaman geçirmelerine fırsat tanınmalı. Çünkü hep akademik gelişim ön planda tutulurken, kişilik gelişimi ihmal edilmemeli."

Yaz tatilinin bir eğlence olmanın yanı sıra hem çocuklar hem de aileler için ilişkilerin kuvvetlendirilmesi için bir fırsat olarak görülmesi gerektiği belirtiliyor. Bazı ailelerde baba ile annenin birlikte tatile gittiğini çocukların ise aile büyüklerine bırakılmasının doğru bir davranış olmadığını anlatan Doç. Dr. Mehmet Engin Deniz, "Tatil aile içi iletişimin daha da kuvvetlendirilmesi için büyük önem taşır. Bazı ailelerde iletişimin yetersizliği huzursuzlukları ve mutsuzlukları da beraberinde getiriyor. Bu durum çocuklarda ciddi ayrılıklar ve onarılması güç psikolojik problemler ortaya çıkıyor. Tüm ailelere yaz dönemini kendileri için bir fırsat, ilişkileri yenilenme, problemlere çözüm bulma adına önemli bir fırsat." tavsiyesinde bulundu.

cihan




Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs