En Sıcak Konular

Gözde uçuşan cisimler tehlikeli mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Gözde uçuşan cisimler tehlikeli mi? Uzmanlar pek çok insanda görülen gözde uçuşan cisimlerin, orta yaş grubundaki kişilerde aniden gelişirse hemen göz doktoruna müracaat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Çünkü gözün önünde görülen bu cisimler, aslında gözün içinde...

Numune Hastanesi Göz Kliniği'nde görevli Dr. Ahmet Karakurt, yaptığı açıklamada, bazen görme alanında küçük uçuşan noktalar veya karanlık alanlar görülebileceğini, bunların genellikle boş bir duvar veya mavi gökyüzü gibi düz bir zemine bakarken belli olduğunu bildirdi.

Uçuşan cisimlerin aslında, gözün içini dolduran ve 'vitre' ismi verilen saydam jel şeklindeki sıvıda bulunan hücrelerin küçük birikintileri olduğunu ifade eden Dr. Ahmet Karakurt, "Bu nesneler sanki gözün önünde uçuşuyormuş gibi görünmesine rağmen, aslında gözün içindedir. Sizin gördükleriniz, onların gözün sinir tabakası üzerine düşen gölgeleridir" dedi. Dr. Karakurt, uçuşan cisimlerin, 'Küçük noktalar, çemberler, çizgiler, bulutsu ağ şekiller veya tespih taneleri' gibi farklı şekillerde olabileceğini söyledi.

İnsanlar orta yaşlara ulaştığında 'vitre'nin kalınlaşmaya ve büzüşmeye başladığını, gözün içinde kümeleşmeler veya lifler oluştuğunu anlatan Dr. Ahmet Karakurt, "Vitre jeli, gözün arka duvarından ayrılır. Böylece 'arka vitre dekolmanı' oluşur. Bu durum, uçuşan cisimlerin sık görülen bir nedenidir" diye konuştu.

Dr. Karakurt, 'arka vitre dekolmanı'nın, şu durumlarda daha sık olduğunu kaydetti: "Miyopi, göz yaralanması, katarakt ve YAG lazer cerrahisi yapılmış olması, göz içinde iltihap bulunması"

Büzüşmekte olan 'vitre'nin, retinayı çekerse yırtık meydana gelebileceğini vurgulayan Dr. Ahmet Karakurt, "O zaman göz içinde hafif bir kanama olur ve kan, yeni oluşan uçuşan cisimler olarak görünebilir. Retina yırtılması daima ciddi bir problemdir, çünkü retina dekolmanına yol açabilir. Ani bir uçuşan cisim oluştuğunda, ani ışık çakmaları olduğunda hemen göz doktoruna müracaat ediniz. Çevresel görme kaybı gibi ek belirtiler olduğunda da mutlaka göz doktoruna görünmelisiniz" şeklinde konuştu.

Dr. Karakurt, bir kısım uçuşan cismin çoğunun zamanla kaybolduğunu veya verdiği rahatsızlığın azaldığını belirterek, "Yıllardır uçuşan cisimler görüyorsanız, fakat aniden yenileri oluşmuşsa yine hemen göz doktoruna müracaat etmeniz gerekir" diye konuştu.

Işık çakmalarının, 5-10 hafta veya ay boyunca tekrar tekrar olup kaybolabileceğini ifade eden Dr. Karakurt, şunları söyledi:

"Yaşınız ilerledikçe ışık çakmaları daha da artar. Ani ışık çakmaları gördüğünüzde, retina yırtığı olabileceği için derhal göz doktoruna görünmeniz gerekir"

maksimum.com



Bu haber 935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs