En Sıcak Konular

Su kongresinde gizli Ilısu zirvesi!

0 0 0000 00:00 tsi
Su kongresinde gizli Ilısu zirvesi! Fırat Nehri üzerine kurulacak Ilısu Barajı, dünyayı harekete geçirdi. Yabancı ülkeler Ilısu barajının yapımı için  kredi vermek yarışına girdi. Antalya'da yapılan Uluslararası Nehir Havzaları Yönetimi Kongresi'nde ise Türki

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Irak Su Bakanı Abdüllatif Cemal Reşid ve Suriye Sulama Bakanı Nader al Buddini, önceki gün üçlü toplantıda bir araya geldi. Sınır aşan sular sorununun (Fırat ve Dicle) ele alındığı toplantıda ülkeler arası teknik bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca Fırat üzerinde kurulacak olan Türkiye'nin ikinci büyük barajı Ilısu konusunda da konuk bakanlara bilgi verildi. 22 Mart 2009'da İstanbul'da yapılacak olan 5. Dünya Su Forumu'na hazırlık amacıyla Antalya'da gerçekleştirilen Nehir Havzaları Yönetimi toplantısı çerçevesinde bir araya gelen üç bakanın, Fırat ve Dicle nehirlerinin kullanımıyla ilgili ortaya çıkan durumu masaya yatırdıkları öğrenildi. Görüşme gizli tutuldu. Başka bir otelde kalan Suriyeli bakan, görüşme için kongrenin yapıldığı Gloria Golf Resort Otel'e geldi. Ancak kongrenin yapıldığı salona hiç uğramadı. Üç bakan, oteldeki başka bir salonda bir araya geldi.

Alınan bilgilere göre Güler, konuk meslektaşlarına Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre su verme politikasının devamı konusunda güvence verdi. Konuk bakanlar ise özellikle Dicle'den daha fazla su bırakılmasını istedi. Ülkeler arasında teknik uzmanlardan oluşan ve ilgili bakanlıklara rapor verecek 'Su Komisyonu' kurulması kararlaştırıldı.

Baraj inşaatı üç hafta içinde başlıyor

Ele alınan diğer konu da Fırat Nehri üzerinde yapılacak olan Ilısu Barajı oldu. Barajı inşa edecek olan Türkiye, Avusturya, Almanya ve İsviçreli firmalardan oluşan konsorsiyumun önümüzdeki hafta 1,2 milyar Euro kredi sağlandığına dair açıklama yapacağı öğrenildi. Iraklı bakana, barajdan bu ülkenin ihtiyacı olan suyun yüzde 50 fazlasının kesintisiz olarak bırakılacağı teminatı verildi. 'Teröre büyük ölçüde darbe vuracağı belirtilen baraja, komşu ülkelerin sıcak baktığı ifade ediliyor. Proje inşaatının üç hafta içinde başlayacağı da konuşuldu.

Zaman'a görüşme hakkında bilgi veren Iraklı Bakan Cemal Reşid, Antalya'ya Türkiye ve Suriyeli meslektaşlarıyla görüşmek için geldiğini belirtti. Iraklı bakan, "Üçlü toplantı çok güzel bir havada geçti. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ve kardeşliğin ilerlemesi için bir araya geldik. Ben su savaşları konusundaki komplo teorilerine inanmıyorum. Her şey, karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesiyle çözülecektir." şeklinde konuştu.

Hafta başında İstanbul'da düzenlenen Irak Yeniden İmar Fonu Donörler Komitesi toplantısına katılan Irak Su Kaynakları Bakanı Reşid, Zaman'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Fırat ve Dicle nehirleri üzerindeki baraj projeleri hakkında tatmin edici derecede bilgilendirilmek ve koordinasyon halinde kalmak istediklerini belirtmişti.


zaman
 



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,345 µs