En Sıcak Konular

Güneydoğu uyandı  

0 0 0000 00:00 tsi
Geçen yıl Diyarbakır’da 110 bin kişinin katıldığı Nevruz kutlamalarına, bu yıl 25 bin kişiyi zar zor toplayabildiler...

Geçmiş yıllardaki Nevruz törenlerinde terör estiren bölücülerin hevesi bu yıl kursaklarında kaldı. İstihbarat raporlarına göre, DTP’lilerin yoğun katılım çağrısı yaptığı Diyarbakır’daki Nevruz törenlerine geçtiğimiz yıl 110 bin, bu yıl ise 25-30 bin kişi katıldı. Bu durum, “Güneydoğu halkı uyandı” diye yorumlandı.

Tercüman, “Terör yorgunu” Güneydoğu’nun, vatandaşların ve güvenlik güçlerinin nabzını tuttu. Karın doyurma mücadelesindeki sağduyulu vatandaşlar, bölücülere yönelik keskin tavrını Nevruz törenlerine katılmayarak ortaya koydu.

İstihbarat raporlarına göre, DTP’lilerin yoğun katılım çağrısı yaptığı Diyarbakır’daki Nevruz törenlerine bu yıl yaklaşık 25-30 bin kişi katıldı. Tespitlere göre, bu rakamın 5’te 3’ü kadın ve çocuklara, 5’te 1’i de Nevruz’dan para kazanmayı amaçlayan seyyar esnafa ait. Katılımın geçtiğimiz yıllarda 100-110 bin civarında olduğu hatırlatan terör uzmanları, “Vatandaşlar, bölücü niyetin farkında. Önceki yıllarda Nevruz’u bahane eden terör örgütü yandaşları, geçim derdindeki vatandaşların malına mülküne zarar verdi. Hatırlanırsa çok sayıda ev, işyeri ve otomobil tahrip edildi, yağmalandı. Bu cesaretin asıl kaynağı yoğun katılımdı. Bu yıl, provakasyonlar vatandaşlar ve güvenlik güçlerinin el ele vermesiyle boşa çıkarıldı. Kısacası herkes uyandı” cümlesi altında birleşiyor.

Sizi inançsız gördüm

Kendilerinden gelen değerlendirmelerin art niyetli kişiler tarafından istismar edildiğini söyleyen güvenlik yetkilileri, gerçeği görmekte zorlananların Diyarbakır’daki Fuar Alanı’nda boy gösteren Leyla Zana’nın, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in konuşmasına göz atıp, kulak vermesini istedi. Hatırlanacağı üzere, “Sarı, kırmızı, yeşil” mendiller ile platforma çıkan Zana, soruşturmalık konuşmasına, “Varlığınıza sahip çıkın, özgürlüğünüze sahip çıkın” diye başlamış, “2.5 yıldır sizin içinizde dolaşıyorum. Sizi inançsız, güçsüz gördüm. Gün be gün inancınızı güçlü tutun. Özgürlük, barış, eşitlik ve büyük umutlarınızı kaybetmeyin. Büyük umutlarımıza mutlaka kavuşacağız, bu konuda inancınızı yitirmemenizi istiyorum” diyerek tamamlamıştı.

Terörden canımız yandı

Adım adım gezdiğimiz Diyarbakır sokakları ise huzurun geri dönmesinden mutlu. Nevruz’un sakin geçmesinin karşılıklı sağduyunun eseri olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Olan bizlere oluyor. Kısacası, terörden canımız yandı. En önemli sorunlarımız işsizlik ve eğitim başlığı altında toplanıyor. Son 5 yıldır Diyarbakır merkezi köylerden önemli oranda göç aldı. İşsizlik had safhada. O oranda kapkaç, hırsızlık ve gaspta artış var. Diyarbakır’ın yerlisi şehirden kaçmanın yollarını arıyor. Hükümet, geniş çaplı ekonomik tedbirler almalı” diyor.

tercüman
 



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,073 µs