Gül'e çağrı | " /> Gül'e çağrı | "/>

En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'ndan Gül'e çağrı

24 Haziran 2010 11:23 tsi
Kılıçdaroğlu'ndan Gül'e çağrı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terörle çok yönlü mücadele için devlet kurumları arasında ortak akıl oluşturmak gerektiğini, bunun için de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün harekete geçmesini desteklediğini söyledi.

Murat Yetkin / Radikal

Kılıçdaroğlu: Gül'ün aktif olmasını istiyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terörle çok yönlü mücadele için devlet kurumları arasında ortak akıl oluşturmak gerektiğini, bunun için de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün harekete geçmesini desteklediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı’nın bu yönde inisiyatif alması ve ortak anlayış oluşması halinde CHP olarak katkı vermeye hazır olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, Gül’ün ‘Seçilme şekline karşı çıkmıştık. Ama geçmişi geçmişte bırakıyoruz. Böylesine önemli konuda ortak akıl oluşturmak gerekiyor’ diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Gül’ün yapıcı rol üstleneceğine inandığını, aksi takdirde hükümetin yanlışına
ortak olduğu görüntüsü ortaya çıkacağını, bunu kendilerinin de istemeyeceğini söyledi.
Terörle mücadalede ‘Kanı kanla temizleyemeyiz’ anlayışında olduklarını vurgulayan CHP lideri, yalnızca güvenlik boyutunda süren mücadelenin ülkeyi ne hale getirdiğinin görüldüğünü söyledi.
Kılıçdaroğlu’nun dünkü telefon görüşmemizde söyledikleri şunlar oldu:

Kurumlar uyumlu çalışmalı
* “Cumhurbaşkanı’yla (22 Haziran’daki) görüşmemizde terörle mücadelenin yalnızca güvenlik sorunu olmadığını, ekonomik, sosyal, hukuki, psikolojik boyutları olduğunu düşündüğümüzü aktardık. Bu konuda zaten genel bir anlayış var. Tabii bunu gercekleştirmek için, devlet kurumları arasında uyum gerekiyor.”
* “Oysa AKP iktidarı devlet kurumlarıyla uyum içinde çalışamıyor; önemli devlet kurumlarıyla kavgalı durumda. Örnegin Başbakan yargıya saldırı halinde. Geçenlerde bir karar nedeniyle ‘Yargı tarafsızlığını yitirmiştir’ dedi; bir Başbakan bunu söylememeli. Diğer yandan Başbakan ordu ile de sorunlu görünüyor. Terörle mücadelede önem taşıyan iki kurumla uyum sorunu yaşarken nasıl çok yönlü mücadele edeceksiniz?”
* “Diğer yandan bu mücadelenin uluslararası boyutunda da sorun var. Türkiye politika üreten ülke iddiasındayken, son dönemde kullanılan ülke durumuna geldi. İran kullanıyor, Brezilya kullanıyor, Hamas bile kullanıyor... Bu bizce uygun bir durum değil. Devlet kurumlarının uyumlu işletilmesi gerektiği konusunu sayın Cumhurbaşkanı’na açtık. Kendisi de aynı görüşte olduğunu söyledi. Zaten Cumhurbaşkanı’nın görevleri arasında devlet kurumlarının
uyumlu çalışmasını gözetmek de bulunuyor.”

Geçmiş geçmişte kaldı
* “Biz mevcut tablo içinde sayın Cumhurbaşkanı’nın aktif olmasını, aktif rol üstlenmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanı, devlet kurumlarının uyumlu işletilerek özellikle terörle mücadele gibi önemli bir konuda inisiyatif alırsa, bu konuda ortak görüş oluşursa, CHP olarak katkı vermeye hazırız. Terörle mücadelede akan kanı, kanla temizleyemeyiz. Yalnızca güvenlik boyutunda süren mücadelenin ülkeyi ne hale getirdiği görüldü. Bu nedenle bütün alanlarda çalışmak gerekiyor.”
* “Evet, biz sayın Cumhurbaşkanı’nın seçilme şekline, yalnızca AKP grubunda oluşturulan görüşle, AKP grubu tarafından seçilme şekline karşı çıkmıştık. Böyle bir yöntemi, kimden gelirse bugün de yanlış bulurum. Ama geçmişi geçmişte bırakıyoruz. Böylesine önemli bir konuda, ortak bir akıl oluşturulması gereğine ve bu amaçla sayın Cumhurbaşkanı’na
rol ve görev düştüğüne inanıyoruz.”
* “Tekrarlıyorum, eğer sayın Cumhurbaşkanı hükümeti devlet kurumlarıyla uyum içinde böyle bir ortak akıl üretmeye sevk edebilirse, böyle bir anlayış oluşursa, CHP olarak katkı vermeye hazırız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın yapıcı rol üstleneceğine inanıyorum. Aksi takdirde hükümetin yanlışına ortak olduğu görüntüsü çıkar, ki bunu biz de istemeyiz.”

Nasıl yorumlamalı?
Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamaları, hem içerik, hem zamanlama açısından önem taşıyor.
Şöyle değerlendirilebilir:
1- CHP lideri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Hep eleştiriyorlar, yol göstermiyorlar, yapıcı muhalefet yok’ anlayışının dışına çıkıyor. Cumhurbaşkanı’nın partiler ve kurumlar üstü rol üstlenmesi halinde CHP’nin desteğini vaat ediyor. Bu, özellikle şu zor günlerde halkın çoğunluğunun gönlünden geçen tavır.
2- Bunu yaparken CHP ile Cumhurbaşkanı Gül arasında 2007’den bu yana süren mesafeyi bir ihtiyat payıyla, ortadan kaldırıyor. İhtiyat payı, Gül’ün hükümetle devlet kurumları arasında uyum ve terörle mücadelede ortak akıl oluşturma yönünde inisiyatif almaması olarak görülebilir.
3- CHP lideri bunu içeride PKK saldırılarının giderek daha çok can aldığı ve Genelkurmay’ın bu eylemlerde artış beklediği bir dönemde yapıyor. Bugün önemli bir MGK toplantısı var. Dışarıda ise; ilk dış temasın uzunca bir aradan sonra Sosyalist Enternesyonal ile kurulduğu, Kılıçdaroğlu’nun da Ankara’daki ABD ve AB büyükelçileriyle seçilmesi ardından ilk kapsamlı randevularının planlandığı bir hafta olması önemli.
CHP’nin yeni Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP’nin yeni lideri olma yolunda hamlelerini sürdürüyor.


 



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,243 µs