En Sıcak Konular

'Balkanlar Avrupa'nın ayrılmaz parçasıdır'

23 Haziran 2010 11:10 tsi
'Balkanlar Avrupa'nın ayrılmaz parçasıdır'  
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Zirvesi'nin açılışında konuştu...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Balkanların tarihi, kültürel ve coğrafi bakımdan Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, "Hepimizin yolu Avrupa Birliği (AB) şemsiyesi altında kesişecektir. Bundan eminiz." dedi.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Zirvesi'nin açılışında konuşan Abdullah Gül, Balkanların son bir yılda önemli gelişmelere sahne olduğunu, Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyon bağlamında ciddi ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Bu dönemde bölgede son 15 yılda hiç görülmemiş bir ziyaret ve diplomasi trafiğine sahip olduğunu kaydeden Gül, "Balkanları uluslararası toplumun gündeminde üst sıraya taşımayı hep birlikte başardık." dedi. Cumhurbaşkanı Gül, "Balkanlar Avrupa'nın tarihi, coğrafi ve kültürel bakımdan ayrılmaz bir parçasıdır." dedi. Avrupa'yla entegrasyon sürecini AB üyeliğiyle taçlandırmaya kararlı olduklarını belirten Gül, "AB'yi bir değerler manzumesi ve bir medeniyet projesi olarak görüyoruz. Hepimizin yolu AB şemsiyesi altında kesişecektir. Bundan eminiz.'' ifadelerini kullandı. Gül, AB'den de bu süreci geciktirecek adımlardan kaçınmasını beklediklerini söyledi.


Balkanların acımasız, tuhaf ve karmaşık bir coğrafya olarak görülmesinin önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Gül, "Avrupa'nın çevresi değil, kalbi olduğumuzu ispat edebilmeliyiz." dedi. Gül, Türkiye'nin Balkanlarda yer alan bütün ülkeleri komşusu olarak gördüğünü ifade ederek, "Tarihi, kültürel, insani ve siyasi sebeplerle Balkanlarda olan gelişmeler bizleri yakından ilgilendirmektedir." şeklinde konuştu.

Gelecek nesiller için tarihten kaynaklanan çarpıtma ve ön yargıları ortadan kaldırabilmek adına uzun soluklu bir çalışmayı vakit kaybetmeksizin başlatmaları gerektiğini belirte Gül, "Bu kolektif çalışma bizim ufkumuzu genişletecek, aslında asırlar süren birlikteliğimizin zenginliğini gözler önüne serecektir." dedi.


"Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yönündeki ortak hedefimizde, AB ve NATO bizi bu ideale bağlayan tutkaldır." diyen Gül, bununla birlikte Balkanlar mahallesinin asıl sakinleri olarak bölgeyi ilgilendiren sorunlarda tam bir sahiplenme duygusuyla hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, "Ortak değerlerimize, kültürümüze, imkan ve yeteneklerimize sahip çıkmalıyız. Nihayetinde bölgenin kaderini bizlerin ortak iradesi belirleyecektir. Sorunlarımıza önce kendimiz çare bulacağız. İhtilaflarımızı diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye çalışacağız. Uzlaşmayı öğrenecek ve göstereceğiz." şeklinde konuştu.


Zirvede ayrıca Slovenya'nın GDAÜ üyeliği onaylandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dönem başkanlığını Karadağ'a devretti.

cihan



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs