En Sıcak Konular

Arınç: '3. Turda seçilir!'

0 0 0000 00:00 tsi
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Roma Antlaşmasının 50. yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere geldiği İtalya'dan bugün yurda dönmeden önce Türk gazetecilerle Grand Hotel de La Minerve'deki buluşmasında, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi de konuşuldu.

Arınç, gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye'de cumhurbaşkanının seçimi konusunun Anayasa'da ayrıntılı biçimde belirlendiğini anlatarak, mevcut koşullarda yeni cumhurbaşkanının büyük olasılıkla üçüncü turda seçileceğini tahmin ettiğini söyledi. Arınç, "Üçüncü turda cumhurbaşkanının rahatlıkla seçilebileceğini söylemek mümkündür. Şimdiden ulusumuza hayırlı olsun" dedi.

Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve iki komutanın pazartesi günü kendisine yapacakları ziyarete ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:Komutanlarımızın pazartesi günü bana gelişlerinin sebebi, olağan nezaket kuralları içerisinde bir iade-i ziyarettir. Bazı gazetelerimiz buna başka anlam yüklemeye çalışıyorlar. Şimdi özellikle bugünlerde kim ne yaparsa yapsın başka bir tarafa çekilmek istenecektir. Ama rahat ve samimi olarak söyleyebilirim ki bu, komutanlarımızla zaman zaman bir araya gelmemizden ibaret bir nezaket ziyareti olacaktır.?
Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimi konusuna ilişkin yaptığı açıklamalar sırasında, cumhurbaşkanı olabilmek için ilk iki turda 367 oy alınması gerektiğini; bunun mümkün olmaması durumunda ise üçüncü veya dördüncü turlarda 276 oy alınmasının yeterli olacağını belirterek, Dördüncü turda da yeterli oy alınamazsa doğrudan seçimlere geçilecektir. Ama bugüne kadar bu tür bir ihtimalden söz eden çıkmadı" dedi.


Arınç, cumhurbaşkanının büyük olasılıkla üçüncü turda seçilebileceği yönündeki tahmininin gerekçesini, şöyle aktardı:
"İlk iki turda, malumunuz 367 oy gerekiyor. Ama parlamentoda tek başına bu miktarda bir oya sahip olan bir parti yok. Zaten partilerin grup toplantılarında böyle bir karar almak mümkün değil. Zira seçim gizli oylamayla yapılacak. Müteakip iki turda ise 276 oyla nitelikli çoğunluğu yani salt çoğunluğu sağlayan aday seçimi kazanabilir. Dolasısıyla en azından üçüncü turda bir adayın rahatlıkla seçilebileceğini söylemek olası."

"MANİ OLUYOR HALİMİ TAKRİRE HİCABIM"

Arınç'a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olup cumhurbaşkanı olarak köşke çıkması gibi bir olasılığın gerçekleşmesinin, Adalet ve Kalkınma Partisinin oy potansiyelini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği de soruldu.
Meclis Başkanı konumunda bir kişi olarak bu tür bir soruyu yanıtlamasının mümkün olmadığını belirten Arınç, konuya ilişkin soruya, klasik Türk musikisinden eski şarkılardan, ?Mani oluyor halimi takrire hicabım? şeklinde bir dizeyle karşılık verdi.

Soruyu tebessümle karşılayan Arınç, ""Keşke soruya yanıt verebilseydim ama, mani oluyor halimi takrire hicabım. Yani bunu yanıtlayabilecek bir konumda değilim" dedi.

Arınç, gazetecilerin, "of the record" (kayıt dışı)  olarak da olsa bir yanıt istemelerine de tebessümle karşılık vererek, "Of the record olarak da olsa konuşamam. Kaldı ki dünyada artık of the record diye bir şey kalmadı" diye konuştu.

Arınç, AK Partinin cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anketleriyle ilgili bir başka soruyu da, şöyle yanıtladı:
"Ben şu anda partinin içerisinde değilim. Genel merkezden de parti çalışmalarından da uzağım. Nitekim Anayasanın 94. maddesi de Meclis Başkanlarının mensup oldukları partilerin siyasi faaliyetlerine katılamayacaklarını belirtiyor. Dolayısıyla nasıl bir anket yapıldığını, ankette kimlerin olduğunu bilmiyorum. Bu konu hem beni ilgilendirmiyor, hem de bu konuda söz söyleyecek bir noktada değilim." Bu konuda kendisinin de oy kullanmış olduğu 2000'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşananları hatırlatan Arınç, şunları söyledi:"Mesela Sayın Sezer, o zaman 5 parti tarafından aday gösterilmişti. Ama 5 partinin oy toplamı kadar oy alamadı. Beş partinin oy toplamı 450'nin üzerindeydi. Turlar ilerledikçe diğer adaylar çekildiler. Ve Sayın Sezer, ancak üçüncü turda 330 oyla seçilebildi.


 
 
 
 



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs