En Sıcak Konular

Savcının ilginç talebi

0 0 0000 00:00 tsi
Savcının ilginç talebi 'Çete kurarak çıkar sağlamak' suçlamasıyla yargılanan Rektör Yücel Aşkın davasında ilginç gelişmeler yaşanıyor. 16 Mart'taki duruşmaya ikinci savcı olarak katılan ve Aşkın'a beraat isteyen Sezgin Kanmaz, yeni bir talepte bulundu.

Bir gecede 51 klasörlük dosyayı inceleyerek hazırladığı mütalaayı dikkate almayıp duruşmayı erteleyen mahkeme heyetinin reddini istedi. Eski Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın ile bazı üniversite görevlilerinin yargılandığı dava Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Davayı Savcı Akın Karakaş soruştururken, 16 Mart'taki duruşmadan 2 gün önce Başsavcı Yahya Akçadırcı'nın talimatı ile dosya, Şemdinli davasını temyize götüren Savcı Sezgin Kanmaz'a verilmişti.

22 saat içerisinde 'dosyayı inceleyen' Kanmaz, duruşmaya ikinci savcı olarak katılarak sanık Yücel Aşkın ve arkadaşlarının beraatlarını isteyerek, görevsizlik talebinde bulunmuştu. Savcı Akın Karakaş ise Kanmaz'ın mütalaasına katılmayarak, 51 klasörden oluşan dosyayı incelemenin sonuna geldiğini ifade edip, ek süre talebinde bulunmuştu. Mahkeme Karakaş ve müdahil avukatlarının talebini yerinde görerek mütalaanın hazırlanması için duruşmayı 24 Mayıs'a ertelemişti. Bu gelişmeler üzerine Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz, Mahkeme Başkanı İlhan Kaya ile üye hakimler Muharrem Ballı ve Eşref Aksu'nun reddi için dilekçe verdi. Kanmaz dilekçesinde, mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiğini iddia etti. Kanmaz, şu görüşleri ileri sürdü: "Mahkemenin duruşmada iddia makamını temsil eden cumhuriyet savcısını araştırması için müdahil vekiline süre verme yetkisi yoktur. Çok açık şekilde hukuka aykırı olan bu kararla mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirmiş olduğu şüphesi oluşmuştur. Ayrıca heyetin verilen mütalaadan farklı düşündüğü şüphesi de oluşmuştur." Kanmaz'ın bu talebi ile mahkeme heyeti çekilebileceği gibi, talebi yerinde görmeyebilir ya da bu konuda karar verilmesi için dosyayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de gönderebilir.

Mahkeme Başkanı İlhan Kaya, savcı Kanmaz'ın 'reddi mahkeme heyeti' talebinin 24 Mayıs'ta yapılacak duruşmada değerlendirileceğini belirtti. Davanın ilk duruşmalarında mahkeme heyetinde yer alan üye hâkimlerden Ferhat Erbaş, karşı oy yazısında ihsası reyde bulunduğu gerekçesiyle müdahil avukatların talebi ile reddi hakim kararı ile davadan çekilmişti.

Yücel Aşkın ve 9 arkadaşı 'Suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve bu örgüt adına suç işlemek, suç işlemek için kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde haksız ekonomik çıkar sağlamak için manevi cebir ve tehditle ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak, ihale konusu edimin ifasına fesat karıştırmak, resmî evrakta sahtecilik yapmak, resmî evrakı yok etmek, görevi kötüye kullanmak' iddiasıyla Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Aralık 2005'ten bu yana yargılanıyor.

'Sanığın ifadesi alındıktan sonra talep yapılamaz'

Ceza yargılamasının usullerini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) 'hakimin reddi' talebinde bulunulabilecek şartlar belirtilmiştir. CMK'nın 24. maddesine göre kanunda sayılan özel (akrabalık bağı gibi) gerekçelerin yanında, tarafsızlığını şüpheye düşürecek farklı sebeplerden dolayı da hakimin reddi istenebilir. Savcı hakimin reddini isteyebilir. Tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerden dolayı bir hakimin reddi ilk derece mahkemelerinde (hukuk ve ceza) sanığın sorgusu başlayıncaya kadar yapılabilir. CMK 25/2'ye göre ise sonradan ortaya çıkan veya öğrenilen bir sebep olduğu takdirde duruşma bitinceye kadar hakimin reddi istenebilir. Ancak bu istemin, ret sebebi öğrenildikten sonra 7 gün içinde yapılması gerekir.

ZAMAN



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,113 µs