En Sıcak Konular

Kalkınmayı değil, yaşamı sürdürmek istiyoruz!

0 0 0000 00:00 tsi
Kalkınmayı değil, yaşamı sürdürmek istiyoruz! ÇMO, "Kutlayacak orman yok, Dünya Ormancılık Haftasını kutlamak anlamsız" derken İstanbul Barosu Çevre-Kent Hukuku Komisyonu kalkınmayı sürdürmeyi bir tarafa bırakın! Biz  yaşamı sürdürme mücadelesi veriyoruz" diyor... İşte, yaşam ç

21 Mart Dünya Ormancılık Günüyle başlayan Ormancılık Haftası'nda meslek odaları ve çevre örgütleri küresel ısınmanın da etkilerinin hızla görünür hale geldiği süreçte ormanların talan edilmesine tepkili.

İstanbul Barosu, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu: "İnsanlık zenginleşirken kendini yok etmemeli ve artık temel slogan 'sürdürülebilir kalkınma' değil 'sürdürülebilir yaşam' olmalı."

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO): "Orman alanlarına, su havzalarına, tarım alanlarına inşa edilen fabrikalar, konutlar, villalar, oteller, golf sahaları bir Türkiye gerçeği olarak önümüzde dururken böyle bir ortamda 'Ormancılık Günü'nü kutlamak ne kadar anlamlı?"

"Çevreyi kirleterek insanlığın devamını sağlamak mümkün değil"

İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu yaptığı açıklamada ormanların ve kıyıların, turizm adı altında insafsızca yağmalandığına, Danıştay başta olmak üzere İdare Mahkemelerinin, açılan davalara karar yetiştirmekte zorlandığına dikkat çekti.

"Bir taraftan küresel ısınmanın mevcut ve yakın tehdidini yaşarken İstanbul'un elde kalan son orman alanlarının da çeşitli hukuku dolanma yolları ile yapılaşmaya açıldığını ve yönetimlerin bunu engellemediğini üzüntüyle izliyoruz."

"Çevremizdeki toprağı ve üzerindeki bitki örtüsünü ortadan kaldırarak, sularımızı kirleterek, havamızı solunamaz hale getirerek ve dünyayı bizimle paylaşan diğer bütün canlıları yok ederek insanlığın devamını sağlamak mümkün değil" diyen komisyon "sürdürülebilir kalkınma"yı değil, "sürdürülebilir yaşam"ı savundu.

Hükümetin çabası göz boyamaya yönelik

"Türkiye'nin doğal yaşam ortamları, çevre nasıl yönetiliyorsa ya da yönetilemiyorsa, ormanlar da aynı sorun ile karşı karşıya" diyen ÇMO Türkiye'de ormanlarla ilgili yaşanan olumsuzlukları şöyle sıraladı:

* Anayasanın 169. maddesine göre mülkiyeti devredilmemesi gereken "devlet ormanı" sayılan araziler, turizm ve madencilik olmak üzere uzun süreli ya da süresiz olarak ormancılık dışı kullanımlara tahsis ediliyor.

* Orman ürünü hasadı, planlama, orman yetiştirme gibi temel ormancılık çalışmaları ihalelerle özel girişimcilere yaptırılıp arazi rantları yüksek orman fidanlıkları ile her türlü tesis satılmaya çalışılıyor.

* Küresel ısınmanın gündeme getireceği kuraklıklara, kuraklıkların yol açabileceği orman yangınlarına, zararlılara karşı dirençli orman yapılarının oluşturulmasına yönelik önlemler alınmıyor.

* Yoksul orman köylülerinin çevrelerindeki ormanların işletilmesine yabancılaşmalarına yol açan uygulamalara yeni boyutlar kazandırılıp; Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY), Çevre ve Orman Bakanlığı'nın işlevinin gereklerini yerine getiremeyecek biçimde yönetiliyor.

* Kontrolsüz ve denetimsiz tehlikeli atık varillerine ülkenin dört bir yanında rastlanmaya, orman yangınlarının yol açtığı yıkımların dikkatsizlik ve rastlantılara bırakılmasına devam ediliyor.

ÇMO tüm bunların sorumlusu olarak gösterdiği Çevre ve Orman Bakanı'na "Yılın Çevrecisi" ödülünün verilmesini eleştirdi ve hükümetin Acarkent için gösterdiği tavrın göz boyamaya dönük bir tavır olduğunu söyledi.

Dünya Ormancılık Günü

1971 yılından bu yana dünyanın kuzeyindeki tüm ülkelerde 21 Mart, "Dünya Ormancılık Günü". Dünyanın en önemli doğal varlıklarından biri olan ormanlarla ilgili, Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), 21 Mart gününü Kuzey yarıkürede ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etti ve Federasyon'un önerisi ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından benimsenerek üye ülkelere tavsiye edildi. O günden bu yana 21 Mart, "Dünya Ormancılık Günü", 21 Mart'ı içerisine alan hafta da "Orman Haftası" olarak kutlanıyor. Türkiye'nin de 1975 yılında dahil olduğu uygulamada çeşitli eylem ve etkinliklerle ormanların ve ormancılık çalışmalarının önemine dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

BİA



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs