FLAŞ!  AB'ye uyum için yapılacak çalışmaların yer aldığı 2007-2013 dönemini kapsayan 7 yıllık yol haritası tamamlandı. Yeni AB haritasının en önemli düzenlemeleri ise medya, elektrik ve ilaç " /> FLAŞ!  AB'ye uyum için yapılacak çalışmaların yer aldığı 2007-2013 dönemini kapsayan 7 yıllık yol haritası tamamlandı. Yeni AB haritasının en önemli düzenlemeleri ise medya, elektrik ve ilaç "/>

En Sıcak Konular

2010'da Türk medyası yok olacak!

0 0 0000 00:00 tsi
2010'da Türk medyası yok olacak! FLAŞ!  AB'ye uyum için yapılacak çalışmaların yer aldığı 2007-2013 dönemini kapsayan 7 yıllık yol haritası tamamlandı. Yeni AB haritasının en önemli düzenlemeleri ise medya, elektrik ve ilaç 

Görüş vermeleri için sivil toplum örgütlerine sunulan yol haritası taslağı, AB'ye uyum için yapılacak yasal düzenlemelerin öngörülen yaşama geçiş tarihlerini ve yapılması planlananları içeriyor. Sivil toplum örgütlerinden gelecek görüşler doğrultusunda son şekli verilecek harita taslağına göre radyo ve televizyonlarda yabancı payıyla ilgili sınırlamalar 2009-2013 arasında AB'ye uyumlu hale getirilecek; posta sektörünün serbestleştirilmesiyle ilgili düzenleme 2007-2008 yasama döneminde çıkacak.

AB'ye tam üyelik tarihinin netleşmesine paralel olarak özelleştirmelerde altın hisse uygulamasının süresi gözden geçirilecek ve bu uygulama 2009-2013 yılları arasında yapılacak düzenlemelerle sınırlandırılacak. Bu yasama döneminde Devlet Yardımları Kurumu oluşturulması için yasal düzenleme yapılacak. 2007-2008 yasama döneminde TRT kurumunun görev tanımı, finansmanı ve işleyişini revize eden bir kanun değişikliği yapılacak. Derneklerle ilgili düzenleme 2007-2008 döneminde, Vakıflar Kanunu'nda değişiklik yapan düzenlemenin ise bu yıl çıkarılması için çalışılacak.

Daha önce Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından hazırlandığı açıklanan AB için 7 yıllık yol haritası çalışmalarında ilk aşama tamamlandı. Bürokrasi tarafından hazırlanan 7 yıllık yol haritası, sivil toplum örgütlerinin görüşüne sunulmak için dün itibariyle; AB ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderildi. Edinilen bilgilere göre sivil toplum örgütlerinin görüşüne sunulan taslak metinde, 32 müzakere alanında atılması gereken adımlar için bir takvim yer alıyor. Takvim, yapılması gereken düzenlemeler için uygun zaman aralıkları tavsiyelerini içeriyor. Sivil toplum örgütleri, bu takvime dönük görüşlerini ilgili kurumlara iletecek. Bu görüş alma sürecinin ardından da yol haritasına son şeklinin verilmesi ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Babacan'ın nisan ayında nihai şeklini alan metni açıklaması bekleniyor. Taslak metinde ana hatlarıyla yer alan düzenlemeler ve müzakere başlıkları şöyle:

Reçetesiz ilaçlara reklam serbestisi verilecek

Malların Serbest Dolaşımı: 2007 yılı içinde 4457 sayılı Türk Akreditasyon Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapılacak. 2007-2008 yasama döneminde, reçetesiz tıbbi ürünlerin reklamına izin için yasal düzenleme yapılacak. TSE'yi yeniden düzenleyen kanun tasarısı için öngörülen takvim, 2008-2009 yasama dönemini bekleyecek. İşçilerin Serbest Dolaşımı: Sosyal güvenlik reformu, 2007 yılı yasama yılı içinde çıkarılacak. Yabancıların çalışma izinlerini kolaylaştıracak yasal düzenleme de bu yasama yılında tamamlanacak.

 Posta sektörü gelecek yıl serbestleşecek
İ

İş kurma hakkı ve hizmet serbestisi: Posta hizmetlerini düzenleyecek ve sektörü serbestleştirecek yasal değişiklik için öngörülen takvim, 2007-08 yasama dönemi. 2009-2013 döneminde ise bazı mesleklerde yabancılara dönük sınırlamalar kaldırılacak. Ancak bu düzenlemenin tam üyelikten kısa bir süre önce yapılması ve üyelikle birlikte uygulanmaya başlanması planlanıyor.

TV ve radyoda yabancı payını düzenleyen kanun değiştirilecek

Sermayenin serbest dolaşımı: Sigortacılık kanununun bu yıl içinde yasalaşması planlanıyor. 2007-08 döneminde Menkul Kıymet Borsaları Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'de yapılacak değişiklikle sermaye hareketleri önündeki engeller kaldırılacak. Radyo ve televizyonlarda yabancı payını da düzenleyen 3984 sayılı kanunda 2009-2013 döneminde değişiklik yapılacak. Bu çerçevede ayrımcılık içeren, gerçek ve tüzelkişilerin sektörde faaliyetlerini kısıtlayan düzenlemeler kaldırılacak.

Yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesi, AB prensipleri çerçevesinde 2009-2013 döneminde düzenlenecek, ancak bu konuda üyelik sonrasında da geçiş dönemi alınması öngörülüyor. Ayrıca üyelik perspektifinin netleşmesine bağlı olarak 2009-2013 döneminde özelleştirmelerde altın hisse uygulaması gözden geçirilecek ve süre sınırlandırılacak. Elektrik piyasasında da yabancılara dönük sınırlamalar aynı dönemde kalkacak.

Kamu alımları: Su, enerji, ulaştırma ve posta hizmetleri sektörleri için 2007-08 yasama döneminde AB'yle uyumlu bir yasal düzenleme yapılacak. 2008-2009 yasama döneminde bazı yatırım ve hizmetlerin kamu-özel sektör işbirliğiyle yaptırılması için kanun düzenlemesi yapılacak. Kamu ihale sistemindeki eşik değerler ve yerli istekliler lehine düzenlemelerin kaldırılması için tam üyelik beklenecek. Bu yöndeki düzenlemenin 2009-2013 döneminde yapılması planlanıyor. 

Devlet Yardımları Kurumu kurulacak

Rekabet politikası: Bu yasama yılı içinde devlet yardımlarının çerçevesi, izlenmesi, denetlenmesi hakkında kanun tasarısı taslağının yasalaşması öngörülüyor. Kurulacak birim DPT bünyesinde olacak. 2007-2008 döneminde ise Rekabet Kanunu'nda değişiklikler gündeme gelecek. Kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi kanununda ise 2007-2008 döneminde AB'ye uyum sağlanacak biçimde değişiklik yapılacak.

 TRT ve Tarım Bakanlığı yeniden yapılandırılacak

Bilgi toplumu ve medya: 2007-2008 döneminde elektronik haberleşme kanunu yasalaşacak. İnternet ortamında işlenen bazı suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanunun da 2007-2008 yasama döneminde çıkarılması planlanıyor. Aynı dönemde TRT de yeniden yapılandırılacak. 2954 sayılı TRT Kanunu'nda yapılacak değişiklikle TRT kurumunun görev tanımı, finansmanı ve işleyişi revize edilecek. "112" acil yardım, sadece sağlık hizmetlerinde kullanılmayacak. 2007-2008 döneminde yapılacak yasal değişiklikle 112; güvenlik, yangın gibi tüm acil durumlarda kullanılabilecek.

Tarım ve Kırsal Kalkınma: 2007-2008 döneminde, Tarım Bakanlığı'nın AB'ye uyumunun sağlanması için yeniden yapılandırılmasını öngören düzenleme yasalaşacak. Aynı dönemde, şeker sektöründe de birliğe uyum için mevzuat gözden geçirilecek ve gerekli kanuni düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, Tarım Ürünleri Piyasası Ödeme Ajansı kurulması için 2008-2009 döneminde yasal düzenleme yapılacak.

 Demiryollarında serbestleşme 2008-2009 döneminde

Taşımacılık: Sektörde serbestleşmeyi sağlayacak olan demiryolu çerçeve kanunu, 2008-2009 döneminde yasalaşacak. Havacılıkta Tek Avrupa Seması'nın oluşturulması için gerekli yasal çerçeve, tam üyelik perspektifi çerçevesinde 2009-2013 döneminde gerçekleşecek.

Nükleer kanunu 2008-2009'da çıkacak


Enerji: 2007-2008 döneminde ulusal petrol stok ajansı başkanlığı ve teşkilatı kurulması için gerekli kanun çalışması yapılacak ve düzenleme yaşama geçecek. Doğalgaz sektöründe ulusal acil durum tedbirleri hakkındaki kanun çalışması 2008-2009 döneminde yapılacak. Nükleerle ilgili yasa düzenlemesi ve doğalgaz piyasası kanununda değişiklik yaparak piyasa serbestliğini getiren yasal düzenlemeler de aynı dönemde gerçekleştirilecek.

Sosyal politikalar ve istihdam: 2007-2008 döneminde sosyal politika alanındaki birçok düzenleme yaşama geçirilecek. Buna göre Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu'nda değişiklik yapan düzenlemeler, 2007-2008 döneminde yasalaşacak. Kamu görevlilerinin sendikal haklarının AB'ye uyum kapsamında artırılması için 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda da aynı dönemde değişiklik yapılacak.

MB daha bağımsız olacak


Ekonomik ve parasal birlik: Merkez Bankası Kanunu'nda AB'ye tam üyelikle birlikte değişiklik yapılacak. Bu kapsamda, 2009-2013 döneminde Merkez Bankası'nın daha bağımsız olması için gerekli yasal değişiklik yapılacak.

İşletme ve Sanayi Politikası: 2008 yılı içinde revize edilen sanayi belgesi hazırlanarak Yüksek Planlama Kurulu'nun onayından geçecek, ayrıca özel sektörün talep ettiği sektörel stratejiler konusunda da adım atılacak. Bu kapsamda, 2008 yılında sektörel stratejiler hazırlanacak.

Vakıflar kanunu bu yıl çıkarılacak 


Temel hak ve özgürlükler: Vakıflar kanunu bu yasama yılında çıkarılacak. Dernekler Kanunu'nda yoruma açık düzenlemeler uygulamadan kaldırılacak. Bu konudaki yasal düzenleme 2007-2008 döneminde yapılacak. Aynı dönemde İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Kanunu yasalaşacak. Ayrıca, 2008-2009 döneminde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılacak, böylelikle yargılama sistemi daha basit hale getirilecek ve yargıda terim birliği sağlanacak. 
 
referans



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs