En Sıcak Konular

General turları: Dikkat ziyaretçiniz var!

0 0 0000 00:00 tsi
General turları: Dikkat ziyaretçiniz var! General ziyaretleri başladı… İlk durak Köşk’tü. İkinci durak Bülent Arınç olacak. Üçüncü durağın neresi olacağı henüz belli değil. Bu sıralamaya göre Başbakanlık ve takiben Dışişleri olabilir... Ama mühim olan son durak!

Bir kere şunu netlemek şart. Devletin “A” kadrosu habersiz biçimde bir yerlerde buluştuğunda bu hem haber olur hemde kamuoyu huzursuzlanır. Bu yüzden çok hoş bir devlet geleneği icat edilmiştir.

“Rutin kabul, rutin görüşme, mutad toplantı, mutad ziyaret” terimleri hep bu “oturmuş devlet yapısına” ilişiktir ve Türkiye esasen bu nizama harfiyen uyar. Örnek mi… Dün (23 Mart-Perşembe) Genelkurmay Başkanı Cumhurbaşkanlığı’na çıktılar ve ne kimse “neler oluyor diye sordu, ne de internet haber portalları ile TV’lenin alt yazıları “flaş” etti!

Çünkü bu ziyaret her Perşembe gününün mutad görüşmesiydi. Ama bütün kuvvet komutanları mesasi saatinden sonra akşamın nispeten ilerlemiş saatinde Köşk’e çıkarsa elbette herkes “neler oluyor” diye sorar. Kaldı ki böyle bir zamanlamayla.

Bu yüzden-öyle olsa dahi-kimse önceden kararlaştırılmış, geçen sene de yapılmış bir toplantıydı veya “benim bir ay önceden haberim vardı”ya inanmaz. Peki devletin ileri gelenleri gizlice toplanamaz mı?

Elbette. Zaten oluyor da. Üstelik o katdar sık oluyor ki, bunların bir kısmı gerçekten gizlilik içerdiğinden ve ülke sorunları ile ilgili olduğundan fark eden bir çok gazeteci “görmemiş” gibi de yapıyor. Ankara onlarca gazetecinin bu minvalde vereceği onlarca örnek bulunur. Bu halde soralım… 

Neler oluyor?

Akşam yemekli Köşk toplantısı bir veda yemeği yahut erken bir-Cumhurbaşkanı o tarihte artık görevde olmayacağından-Ağustos şurası daveti olabilir. Ancak Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin tartışmaların zirve yaptığı, dahası Cumhurbaşkanı Sezer ile Genelkurmay’ın ağzının içine bakıldığı böylesi bir dönemde ziyaretin merak edilmesi doğal.

Keza bu yemekte Cumhurbaşkanlığı meselesinin konuşulup konuşulmadığının da bir garantisi bulunmuyor. Tek istisna Cumhurbaşkanı ve komutanların “eşli” toplantılarda bu tür meseleleri gündeme getirmeyi pek sevmemeleri.

Komutanların Köşk’e çıktığının duyulmasından sonra hemen her kesimin ilk düşüncesi,  Genelkurmay’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi “turlar” başlatmış olabileceği görüşüydü. Netekim bu görüşler basına da yansıdı.

Sonraki açıklamalar bu bakışın tonunu yumuşattıysa da hemen ardından gelen, kuvvet komutanlarının Pazartesi günü TBMM Başkanı Bülent Arınç’a yapacakları ziyaret aynı bakışı bu sefer kuvvetlendirerek gündüme taşımış görünüyor. Ziyaret nedeni ise Arınç’ın uzun zaman önce yaptığı Genelkurmay ziyareti. Yani iade-i ziyaret.

Devamı gelir mi?

Ankara havasını soluyanlar için bu tür ziyaretlerin alışılmış bir noktası içeriden pek bilginin sızmamasıdır. Ancak yıllar sonra ortaya çıkabilir. Tabii sıcak bir gündem içermiyorlarsa. Bu yüzden Arınç ziyaretinin basına açık bölümünde “iade ziyaret” üzerinde durulacak ve kapalı bölümde konuşulanlar kapalı kalacak.

Asıl gösterge bu ziyaretlerin devam edip etmeyeceği olacak. Hele sırada Başbakanlık varsa. Hatta Dışişleri Bakanlığı. Bu halde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tüm tarafları ile görüşülmüş olacak. Bir de belki şuna dikkat etmek gerekecek.

Köşk’e tüm kuvvet komutanları ile ikinci komutanlar çıktı. TBMM’ye Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanı gidecek. Eğer olursa Başbakanlığa ve Dışişleri’ne bakalım nasıl bir protokol uğrayacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,136 µs