En Sıcak Konular

İsveç-Küba arasında sert atışma

0 0 0000 00:00 tsi
İsveç-Küba arasında sert atışma İsveç ile Küba arasındaki ilişkiler, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde yaşanan bir tartışma ardından gerildi.

Geçen hafta Konsey'de düzenlenen bir oturumda, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt delegelere hitap etmişti. Bildt sözünü sakınmadığı konuşmasında, Küba'yı insan hakları sicili iyi olmayan ülkeler arasında sayarak eleştirdi.

Birleşmiş Milletler'deki Küba Büyükelçisi ise buna karşılık İsveç'i etnik temizlik yapmakla suçladı. Büyükelçi Juan Antonio Fernandez Palacio, geçmişte İsveç'in topraklarında sadece 'Vikinglerin soyundan gelenlerin' yaşamasına izin verdiğini öne sürdü. Palacio'nun, "İsveç İmparatorluğu'nun pek de şanlı olmayan günleri, komşuları açısından kan ve üzüntü ile doluydu" dediği bildiriliyor.

16 ve 17. yüzyıllarda yaşanan savaşlar ardından İsveç, Finlandiya ile Norveç, Almanya ve Polonya'nın bazı kesimlerini de kapsayan bir imparatorluğa dönüşmüştü. Ancak ülke, son 200 yıldır barış içinde yaşamış olmakla övünüyor. Bu nedenle İsveç bu gibi ifadelerin kesinlikle kabul edilemez olduğunu bildirerek, Küba'dan özür talebinde bulundu.

İsveç ayrıca Küba'nın başkenti Havana'da bulunan elçiliğine gönderilmiş diplomatik postanın, alıcılara ulaştığında açılmış olduğunun açıklanmasını istiyor.
Mektupların açılması diplomatik teamüllerin çiğnenmesi anlamına geliyor.Gelişmeler ardından İsveç, Küba'nın ülkedeki elçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

İlişkiler donma noktasında


İsveç ve Küba arasında uzun yıllardır yakın, sıcak ilişkiler vardı. Ancak son yıllarda İsveç ülkedeki insan hakları ihlalleri suçlamaları konusunda sesini gitgide yükseltmeye başladı. Küba'ya gönderilen İsveç yardımlarının miktarı, ilişkilerin soğuması ile birlikte hızla azaldı. Son gelişmelerin, ilişkilere daha da olumsuz yansıyacağı kesin. Gerginliğin Mart'ın başında patlak vermiş olmasına rağmen, kamuoyuna ancak şimdi yansıması dikkat çekici. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, dün düzenlediği basın toplantısında, gelişmeleri "umutsuzluğa kapılmış bir rejimin hezeyanları" olarak ifade etti.

 
bbc



Bu haber 262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,419 µs