En Sıcak Konular

Uzmanlar: Sınav kaygısı alternatif düşünce ile yenilebilir

13 Haziran 2010 13:35 tsi
Uzman Psikolog Kamil Ertekin, çok yoğun yaşanan sınav kaygısının kişinin potansiyelini tümüyle kullanamamasına neden olacağına dikkat çekti.

Ertekin, öğrencilere, sınav kaygısı ile başa çıkabilmeleri için kaygılı düşüncelerin yerine, 'diğer öğrenciler de gergin ve telaşlı' gibi alternatif düşünce üretmesini tavsiye etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde, Uzman Psikolog Kamil Ertekin'ın sınav kaygısı konulu yazısına yer verildi. Ertekin bu dönemde öğrencilerin kendilerine ve çevrelerine 'Nasıl bir bölümde ve nasıl bir üniversitede okumak istiyorum ?', 'Bu isteğime ne düzeyde ulaşabileceğim ?', 'Çalışmalarımın karşılığını alamazsam, üniversite sınavında istediğim yeri kazanamazsam ya da hiçbir yeri kazanamazsam ben ne yapacağım ?, 'Ailemin, öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakacağım?', ' Ya arkadaşlarımdan düşük puanlı bir yeri kazanırsam ne yapacağım?' gibi sorular yönelttiğine dikkat çekti.

Bu soruların, öğrencilerdeki kaygı düzeyinin artmasına yol açtığını belirten Ertekin, yaşanan kaygının çok yoğun olması durumunda kişinin enerjisini verimli bir biçimde kullanamayacağını, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendiremeyeceğini, potansiyelini tümüyle kullanamayacağını ve istenen performansa erişemeyeceğini vurguladı.

Ertekin, sınav kaygısı dolayısı ile hissedilen fizyolojik belirtileri, 'çarpıntılar, düzensiz kalp atışları, düzensiz solunum, hava açlığı, ellerde titreme, vücutta ateş basması hissi, baş ağrısı ve dönmesi, bayılma, beyni boşalmış hissi, kas yorgunlukları, uyuşma, titremeler, mide bulantısı, kusma isteği, sık idrara çıkma, hızlı bağırsak hareketi' olarak sıraladı.

Sınav kaygısının birçok öğrenci için akademik yaşamlarında ciddi bir problem olduğunu ifade eden Ertekin, "Öğrencilerin yaklaşık yüzde 18'inin akademik başarıları, bu öğrencilerin yüksek kaygı düzeylerinden olumsuz etkilenmektedir. Böyle durumlarda kullanacağımız bazı yöntemler kaygının başa çıkılabilir düzeye inmesi için bize yardımcı olabilir." dedi.

SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN YAPILABİLECEKLER

Ertekin, sınav kaygısı ile başa çakmak için yapabilecekleri şöyle sıraladı: "Sınava sizin için kolay olan sorulardan başlayın. Kendinizle olan iç konuşmalarınızın farkında olun. Kaygınızı ölçün ve nerelerde yükseliyor, farkına varın. Dikkatinizi başka bir yöne çekin. Doğru nefes alma ve gevşeme tekniklerini uygulayın. Sınavda kolay, uğraşılırsa yapılabilir ve zor sorular vardır ve bu değerlendirme mutlaka sizin için kolay, sizin için yapılabilir ve sizin için zor sorular olmalıdır. Cevaplandırmaya sizin için kolay olan sorulardan başlayın ve sizin için yapılabilir olanları daha sonraya bırakın ve en son sizin için zor olanları yapın. Kaygılı iç konuşmalar geleceğe yöneliktir ve genelde felaketi öngörür. 'Ya bildiklerimi unutursam?', 'Ya insanlar benim aptal olduğumu düşünürse?', 'Ya başarılı olamazsam?' gibi... Kaygılı düşüncelerin yerine alternatif düşünce üretilebilir. 'Diğer öğrenciler de gergin ve telaşlı.', 'Elimden gelenin en iyisini yapabilirim, yeterince hazırlandım.', 'Duygularım kontrolüm altında, başarabilirim', 'Takıldığım yerler olabilir, bilenlere soracağım ve yardım alacağım.', 'Diğer öğrenciler kadar iyi olmasam da elimden geleni yaparak ilerlediğimi ve daha iyi olduğumu göstereceğim.' gibi."

cihan

 



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs