En Sıcak Konular

Kırgızistan: İç savaşı yurtdışı yönetiyor

13 Haziran 2010 10:13 tsi
Kırgızistan: İç savaşı yurtdışı yönetiyor
Kırgız Yetkililer, iç savaşa zemin hazırlayan çatışmaların ülke vatandaşlarının iradesiyle ortaya çıkmadığını söylüyor.

Kırgızistan'da geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, ülkenin güneyindeki çatışmaların yurt dışından yönetildiğini savundu.

Beknazarov, devlet televizyon kanalında katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki olayların çok başarılı biçimde önceden hazırlanmış olduğunu ve yurt dışından yönetildiğini söyledi.

Çatışma bölgesinden Bişkek;e dönen Beknazarov, güneydeki çatışmaların çıkış sebebini şöyle anlattı:

"Maskeli silahlı kişiler şehir merkezinde olay çıkardılar. Bu grup rastgele vatandaşlara ateş ederek olay yerinden ayrıldı. Gittiler, Kırgızların yaşadığı mahallelerde Kırgız gençlere ateşe ettiler. Bir veya iki saat sonra şehrin Özbek mahallesinde bu kez Özbekler silahla tarandı. Kırgızlar Özbeklerin kendilerine saldırı düzenlendiğini Özbekler de Kırgızların saldırısına uğradıklarını düşünerek kent merkezinde birbirine girdiler. Bu sırada çeşitli binalarda ve dağlarda saklanan keskin nişancılar sivil vatandaşlara ateşe etmeyi sürdürdüler. Bir süre sonra durum kontrolden çıktı. Polis olaylara engel olamadı. Hala maskeli keskin nişancılar, sivilleri öldürmeyi sürdürüyor. Bu kadar silah ve kurşun kimler tarafından getirildi? Görülüyor ki bu olaylar daha önceden hazırlanmış. Bu olaylar, geçici hükümete ve referandumun iptaline yöneliktir. Edindiğimiz bilgiye göre, Tacikistan;dan bir grup Kırgızistan;a geçti."

Beknazarov, üç hafta önce, devrik lideri Kurmanbek Bakiyev'in kardeşi eski istihbaratçısı Canıbek Bakiyev;in Tacikistan;da saklandığını ve yanında silahlı kişilerin bulunduğunu ileri sürmüştü.

Celalabad'da bir ay önce Kırgızlar ile Özbekler arasında çıkan gerginliğin, eski lider Kurmanbek Bakiyev'in oğulları Maksim ve Marat ile Bakiyev'in kardeşi Canıbek Bakiyev tarafından organize edildiği ileri sürülmüştü. Haber bültenlerinde yayınlanan ve Maksim ile Canıbek arasında geçen telefon konuşmalarında, Maksim'in, amcası Canıbek'e, şöyle dediği iddia edildi:

"İktidarı bizden nasıl aldıysalar bizde öyle alalım. Onlar (geçici hükümetin liderleri) silahla geldiler, bizde öyle yapalım. Adamlar bulalım, kişi başına 70 dolar tutarında para verelim. Onlar ne yapacaklarını çok iyi bilmeli. Birdenbire saldıralım, binaları işgal edelim. Ondan sonra patronu (babası Kurmanbek Bakiyev;i) geri getirelim. Zaten patronumuz, ülkenin yasal devlet başkanıdır. O da gerekeni yapar. Ama ben kendisiyle görüştüm. O artık bu ülkeye dönmek istemiyor. Amca, gerekirse seni başa getiririz. Ruslar istihbaratçı ve askerleri seviyor."

Kırgızistan'ın güneyinde 11 Hazirandan bu yana süren çatışmalarda 77 kişi hayatını kaybetti, 1032 kişi yaralandı.

dunyabulteni

 



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,568 µs