En Sıcak Konular

Osman Can'dan darbeci Aydemir örneği

13 Haziran 2010 09:34 tsi
Osman Can'dan darbeci Aydemir örneği Anayasa paketinin kritik maddelerinin reddedilmesi halinde Meclis'in Anayasa Mahkemesi kararını yok saymasını söyleyen Osman Can çok tartışılan sözlerine darbe girişimcisi Talat Aydemir örneği ile açıklık getirdi.

Meclis’in Yüksek Mahkeme’ye karşı direnmesi meşru

Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliği paketini esasına girerek iptal etmesi halinde, TBMM’nin bu kararı yok sayması gerektiğini söyleyen Demokrat Yargı Derneği Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, bu kez Talat Aydemir örneği verdi. Can “5 general darbe yapar, TBMM bunu kabul ederse yeni bir hukuki durum doğar, parlamento tutumunu net biçimde ortaya koymalı. O zaman Talat Aydemir sonucu ortaya çıkar” dedi.

Anayasa değişikliği paketiyle ilgili sözleri nedeniyle “Ya sözlerini düzelt ya da git” diye uyarıldığı öne sürülen Can Milliyet’e açıklamalarda bulundu. “Bir uyarı nedeniyle savunduğum görüşleri değiştirmem mümkün değil” diyen Can şunları söyledi:

‘Karar değil, görüş’
“Meclis’in, Anayasa Mahkemesi’ne karşı da anayasayı koruması gerektiğini söylüyorum. Bu öylesine ortaya atılmış bir düşünce değil. Temelleri var. Anayasa Mahkemesi’nin fonksiyon gaspı yaptığını saptayacak bir kurum olmadığı söyleniyor. Zaten idare hukukunda bir kararın nasıl ‘yok’ sayılacağını saptayacak bir merci belirtilmemiştir. Ancak bir kararın ‘var’ sayılması için koşulların yerine getirilmesi gerekir. Hukuki koşullar içinde yetki kullanılması gerekir.

Anayasa Mahkemesi, anayasanın açık hükümlerini ağır biçimde ihlal ettiği zaman, ‘anayasayı dinlemem’ diyen bir tavır ortaya çıkar. Bir Anayasa Mahkemesi, ‘Obama’nın başkanlığını kaldırıyorum’ diyebilir mi? Böyle bir karar alınırsa, Obama, o kararın geçersizliğini ilan edecek bir merci mi arar yoksa yoluna devam mı eder? Bu sadece 11 kişinin bir araya gelip ortaya attığı bir görüş haline gelir, karar değil.

‘Başörtüsü farklı’
‘Karar dinlenmezse kaos ortamı olur’ deniliyor. Bir kurumun, anayasanın değiştirilmesini bütünüyle anlamsızlaştırması sonsuz kaostur ve çok tehlikeli bir yere gider. 5 general darbe yaptığında, meclis bunu kabul ederse, yeni bir hukuki durum doğar. Bu durumda, parlamento tutumunu net biçimde ortaya koymalı. O zaman Talat Aydemir (Darbe girişiminde bulunup başarısız olan isim) sonucu ortaya çıkar. Ben, mahkemenin esasa gireceğini sanmıyorum. Başörtüsü kararı farklı. 2008’de (türban yasağının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptal edildiği tarih) basiretsiz biçimde, yanlış bir adım atılmıştı. Parlamento, anlamsız biçimde, tepkileri dinlemeden konuyu gündeme getirdi. Pozisyonunu da koruyamadı. Şimdi mahkeme, aynı yönde adım atarsa, sonsuza kadar darbe anayasayı yaşayacağız demektir. Türkiye’de yargı sistemi darbe ürünü bir sistem. Bunu net olarak ortaya koyduğunuzda, meşruluk tartışması biter. Kararı yok sayıp, yeni bir anayasa sürecini başlatabilirsiniz. Bu siyasetin demokrasiyi sahiplenmesine bağlı bir şey.”

‘Görüşüm değişmez’
Kendisine bir uyarı gelmediğini de söyleyen Can şöyle konuştu:
“Görüşlerimi değiştirmem, aksini savunmam mümkün değil. Ben, TBMM’ nin, anayasada bulunmayan bir yetkinin kullanılması sonucu verilecek kararı yok sayması gerektiğini söylüyorum.
Mahkemeden tepki varsa, mahkeme ‘git’ dediği zaman gitmek zorundasınız. Benim de böyle bir kişiliğim yok zaten. Kalmaya çalışmam. Ben üniversite hocasıyım.”

Bu hafta görüşebilir
Bu arada Anayasa Mahkemesi kaynakları, Can ile ilgili alınmış bir heyet kararı bulunmadığını, ancak bazı üyelerin bireysel olarak tepkilerini Başkan Haşim Kılıç’a iletmiş olabileceklerini söyledi. Kaynaklar, çarşamba ya da perşembe günü yapılacak heyet toplantısında da bazı üyelerin Can’la ilgili rahatsızlıklarını gündeme getirebileceklerini kaydederken, Kılıç’ın daha sonra Can’la görüşebileceği kaydedildi.

Milliyet

 




Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,267 µs