En Sıcak Konular

Gürsel Tekin'den '8 kişi'ye ağır itham

13 Haziran 2010 09:03 tsi
Gürsel Tekin'den '8 kişi'ye ağır itham Gürsel Tekin parti içinde yaşananları anlattı...

Tekin, 1 hafta önce kendisini destekleyen İstanbul'daki 8 yöneticinin şimdi istifa etmesini eleştirdi: Ne oldu da fikir değiştirdiler? Bütün ortaklıklar bozulur ama suç ortaklığı bozulmaz!

CHP'nin eski lideri Deniz Baykal'ın 2007 genel seçimlerinden sonra İstanbul İl Başkanlığı'na atadığı Gürsel Tekin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan seçildiği kurultayda Parti Meclisi'ne seçildi ancak Merkez Yönetim Kurulu'na giremedi. Bunun üzerine eski görevine dönmek isteyen Tekin, bu kez Genel Sekreter Önder Sav'ın "27 Mayıs darbesiyle" İstanbul İl Başkanlığı'ndan da oldu. İşte bu ortamda Gürsel Tekin'le Ankara'da buluştuk ve kurultay sürecinden bu yana yaşanan gelişmeleri birinci ağızdan dinledik.

Kurultayda en çok çizik yiyen PM üyesiydiniz. Neden?
Hiç önemsemedim. Partiye katkı sunan herkese destek olurum. Farklılıklar bizi idam etmemeli. Örneğin Onur Öymen'in "Dersim" çıkışıyla ilgili sorun yaşandı. Öymen'i eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu'na eleştiriler oldu. Kılıçdaroğlu'nu Almanya'dan gelirken havaalanındakarşılayan, destek olan tek partili benim. Hiç kimse cesaret edip gelmemişti. Biz yüreğimizle siyaset yapıyoruz.

Kurultay sürecinde Dedeman toplantısı, Kemal Bey'in kurultaydaki konuşmasına yönelik eleştirileriniz ve diğer tartışmalar... Hepsinin odağında neden siz vardınız?
Ben Sayın Baykal istifa ettikten sonra bütün ilçe başkanlarını topladım. Bir televizyon programında, 'Deniz Baykal bize ağabeyilik yapsın' dediğim için bu toplantıda bana 'Keşke bu lafı etmemiş olsaydınız' diyenler oldu. Ben onlara 'CHP genel başkansız kalmaz' dedim. Bu kararı Ankara'ya gelerek Baykal ile paylaştım. Baykal ile yaptığım görüşmemde, dönmeyeceği gibi bir eğilim hissettim. Aynı gün Kemal Bey, ben ve iki milletvekilimiz bir araya geldik. Kılıçdaroğlu, 'Adaylığımı açıklayacağım' dedi. Ben ilçe ve belediye başkanlarını topladım. Bu toplantıda 32 ilçe başkanımız 'Kılıçdaroğlu aday olsun' dedi, 7'si Baykal'ı destekleyen mesaj iletti. Salı günü il başkanları toplantısında da "İstanbul'un kararı Kılıçdaroğlu'dur" dedim. Bu süreci en iyi bilen Sayın Kılıçdaroğlu'dur.

Kılıçdaroğlu'nun kurultay konuşmasını beğenmediğiniz yazıldı.
Ben öyle bir şey söylemedim. Sadece "İçerik son derece güzel. Ama Kemal Bey'in üslubu beni şaşırttı. Kendisi 'sakin güç' olarak tanınıyor. Kemal Bey salonun heyecanı ve coşkusundan dolayı çok bağırarak konuştu" dedim. Bunun dışında yazılanları söylemedim. Bunların hepsi yalan!

Önder Sav ile aranızda soğukluk olduğu konuşuluyor. Neden bu tartışma sizin üzerinizden yapılıyor?
Önder Bey benim genel sekreterim. Partime büyük hizmetleri olmuş bir siyasetçi. İhtiyaç duyduğu zaman kendisiyle her zaman görüştüm. Önder Bey başta olmak üzere partimin hiçbir yöneticisiyle bir sorunum olmaz, olamaz. Kurultay sürecinde yaşanan meşhur Dedeman toplantısını başkaları büyütüyor. Sayın Sav'ın odasına gittim. Kendileriyle konuştum. Sanki aramızda bir kan davası varmış gibi tartışmalar beni üzüyor. Bir partinin il başkanı, genel sekretere karşı bir tavır sergilemez. Aldığım parti terbiyemiz buna müsaade etmez. İstanbul'da yaşadığım bütün sorunlarımı Önder Bey çözmüştür.

Ama sizin tekrar il başkanı olmamanız için bir direnç de var. Düne kadar sizinle birlikte hareket eden, yanınızdan hiç ayrılmayan bazı belediye başkanları bugün sizi istemiyor.
Profesyoneller hariç örgüt ve kamuoyundan ciddi bir destek var bana. Sayın Kılıçdaroğlu benim İstanbul'da başarılı olabileceğime inanırsa görev verir. Hem Baykal hem de Kılıçdaroğlu, İstanbul modelini Türkiye'ye uygulayacaklarını söyledi. Bana ihtiyaç olursa, 'çorbada tuzun olsun' denirse, CHP'de bir nefer olarak gereğini yaparım. Sayın Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylığı döneminde seçim çalışması yaparken karşılaştığım bir durum benim içimi acıttı. Eyüp'te dolaşırken başı kapalı bir kadın Kemal Bey'e seslendi. Kemal Bey görmüyor tabii. Sonra bağırarak, 'Kemal Bey, Kemal Bey, bana elini uzat, kafama bakma' dedi. Ne kadar üzücü bir durum. Bu anlayışın yıkılması lazım.

Baykal'ın istifa açıklamasında ağlamanız eleştirildi.
Ben duygularıyla yaşayan bir adamım. Anadolu çocuğuyum. O eleştiri yapanların duyguları kalmamıştır. Yeri gelmişken şunu söyleyeyim. Eski Genel Başkan Deniz Baykal'a ait olduğu iddia edilen görüntülerin ardından benim ve birkaç arkadaşımın bir pastanede şampanya patlattığımız yazıldı. Ben bunların hepsine gülüp geçiyorum. Birincisi ben içki içmem. İkincisi ve daha önemlisi de bu iddiaları ortaya atan aklıevvellere şunu sormak isterim: Pastanede şampanyanın ne işi var?

İstanbul İl Kongresi'nde sizin seçtiğiniz il yöneticilerinden 8'i yönetimi düşürmek için istifalarını sundu!
Bundan sonraki tek hedefim CHP'nin iktidar olması için mücadele. Bazı il yöneticilerimizin istifa etmelerindeki süreç beni olduğu gibi kamuoyunu da rahatsız ediyor. Genel merkeze gelip istifasını veren 8 il yönetici, 1 hafta önce de bana destek için Ankara'ya gelmişti. Bir haftada ne oldu da bunlar fikir değiştirdi? Bazı milletvekilleri ve bazı belediye başkanları, bu il yöneticilerini örgütleyip vaatlerde bulunarak genel merkeze gönderiyor. Bunlar şık şeyler değil. Bütün ortaklıklar bozulur ancak suç ortaklığı bozulmaz. Gürsel Tekin hiç kimsenin suç ortağı değildir. Buradan herkes mesajını alsın!

Sabah



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,165 µs