En Sıcak Konular

Kuzey Irak’a ‘soğuk’ operasyon!

0 0 0000 00:00 tsi
Kuzey Irak’a ‘soğuk’ operasyon! Bugüne kadar ticari koz olarak el altında tutulan bir plan, stratejik bir plana dönüşme yolunda! Mantık şu; ABD bir tek Kuzey Irak’ın güvenliğinden endişe etmiyor. Peki bu bölge ‘güvensizleşirse’ ne olur? Operasyonun sıcağı yoksa ‘

Türkiye’nin en sıkıntılı konusu hangisi diye sorulsa en çabuk ve tartışılmaz yanıt Kuzey Irak olacaktır. Türkiye geleceğe yönelik politik ve stratejik endişelerle olduğu kadar güvenlik nedeniyle de Kuzey Irak meselesinin halledilmesini istiyor.

Bunun önemli ayaklarından birisi bölgeye düzenlenecek bir askeri operasyon. Ancak bunun önündeki en büyük engel ise ABD.. Amerika Irak’ın bütününde tek huzurlu ve güvenli yer olarak burayı gördüğünden, dahası burada ortaya çıkacak bir sıkıntıyı çözmeye de gücü artık yetmeyeceğinden, bölgeyi göz bebeği gibi koruyor. Bir müdehaleyi olanaksız kılıyor.

Sıcak dokunuyorsa…

Bölgedeki Kürt liderlerin amiyane tarifle “efelenmesinin” ardında da bu var. Türkiye ise sık sık bu sorunu aşmanın yollarını arıyor. Bunlardan birisi de hep gündeme getirilen ama bir türlü uygulanmayan Habur sınır kapısının kapatılması.

Bölgedeki aşiret reislerinin sık duyulan yüksek perdeli sesleri arttığında Türkiye, Habur’u kapatırım kozunu gösteriyor. Bu şu demek.. Kuzey Irak’taki maddi muslukların bir anda kesilmesi! Bu öyle bir para ki-bazen günde milyon dolarları buluyor-kriz anında kendini gösterir.

İşte Türkiye’de bazı kesimler şimdi bu planın bir ileri aşamasının uygulanması gerektiğini dillendiriyorlar. Bu ileri aşamalı plana göre asıl amaç bölgeyi ekonomik bir darboğaza düşürmekten danha ötesini işaret ediyor.

Askeri operasyona gerek kalmaz…

Habur sınır kapısının kapatılması bölgenin ekonomik yaşamını bir anda felç edebilir gerçekten de. Ya sonra? Bundan sonrasının değerlendirmesi ise şu. 15 bilemediniz bir ay içinde bölgede güvenlik diye bir şey kalmayacaktır. Kamu güvenliği yerle bir olacaktır. Bölgenin zenginliğinin ve menfaate dayalı barışın çözülüşü an meseli olacaktır.

Bu öyle bir hal yaratacaktır ki, Barzani PKK’yı yok etmek için dağa koşarak gidecektir. Hatta bu bölgenin de elinden gitmekte olduğunu gören ABD, Türkiye’nin askeri operasyonuna da izin verebilecektir. Peki ABD buna ne der? Bu sorunun yanıtı ise şu: sıcak takip hakkımıza ‘orası bizim’ diye karşı çıkan Amerika içeriye karışacaksa…

Peki bu plan uygulanacak mı? Bu sorunun yanıtının ‘evet’ olması bıçak-kemik ilişkisine dayanıyor. Çünkü bu plana aklı yatanlara göre, askeri operasyondan daha fazla zarar verecek bir hamle bu. Bu yüzden zamanlaması önemli!

www.iyibilgi.com



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,709 µs