i" /> i"/>

En Sıcak Konular

Rus istihbaratından İran’a: Sıcak güne dikkat!

0 0 0000 00:00 tsi
Rus istihbaratından İran’a: Sıcak güne dikkat! Batı gazeteleri İran ve Rusya arasında bir soğukluktan bahsediyor ama gerçek tam bu değil. Rusya’nın Tahran’ı nükleer çalışmalar konusunda yavaşlatmaya çalışmasının nedeni, CIA'dan aldıkları özel bir bilgi... i

En son dün, Amerikan New York Times gazetesi, Rusya'nın İran'a "uranyum zenginleştirme programını askıya almadığı takdirde Buşehr nükleer tesisine yakıt sağlamayacağı" yolunda ültimatom verdiğini yazdı.

Gazete, ültimatomun geçen hafta Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri İgor İvanov tarafından İran nükleer görüşmecisi Ali H. Taş'a verildiğini kaydetti. Piyasada dolaşan spekülasyonlara Ruslar, ödemeler aksadığı için Buşehr reaktörüne yakıt teslimini geciktiriyor ama bu sadece bir perde. Kimse buna inanmıyor.

Rusya’nın İran’ın üzerine gitmesinin sebebi ne para ne de Tahran’ın nükleer edinimleri. Kremlin’in asıl amacı, inanılması zor gelse de Tahran’ı kollamak. Çünkü Rus istihbarat servislerinin Putin’in önüne 1 Mart’ta koydukları bir bilgi notu meselenin ciddiyetini gösteriyor.

ABD: ‘Bizden söylemesi!’

Bi istahbarat notu casusluk yoluyla elde edilmiş bir bilgi değil. Açıkça Amerika tarafından Rus milli güvenlik sistemine Avrupa’da yüz yüze ve elden verilmiş bir metin. Asıl ültimatom sayılması gereken de bu.

Zira bu metin mealen, İran’ın nükleer çalışmaları ama özellikle de Irak’ta oynadığı oyunların, Washington’un kemiğine dayandığını söylüyor. Ruslara gelen bu tür “aba altından sopa gösterme” operasyonları alışılmadık değil.. Ancak bu seferkinin farkı, metinde yazılı olmayan ama görüşme sırasında söylenen bir cümle.

Tabii lisanı münasiple.. Amerikalıların bu görüşmede söylediği o kelime “sıcak günler”. Şöyle bir cümle zikredilmiş.. “Bu sorunların çözümünde lütfen Tahran’ı azıcık sıkıştırın. Yoksa sıcak günler bekleniyor!” Ruslar ise bu son cümleyi iki türlü okumuş.. İlki yüzeysel bir okuma. İkincisi ise daha derin..

Nisan şakası…

Bu analize göre Amerika önceki operasyonlarda yaptığı gibi sıcak günlerin gelmesini bekliyor. Herkesin söylediği bir hava harekatının gerçekleşmesi için havanın iyi olması şart ve buna en yakın tarih Nisan ayı. Öyle Ruslar kendi bakış açılarına göre bir tarih çıkarmaya dahi çalışmışlar.

İlk analizler üç ihtimal göstermiş. 1, 6 ve 11 Nisan. Bunlardan 6 Nisan en akla yakın bulunmuş ama Cuma gününe denk geldiği için elenmiş. Bu yüzden 1 ve 11 Nisan tarihlerine kadar çözüme ulaşılamazsa-ki bunun için ABD ve İran arasında teknik ve alt düzeyde bir görüşme bile yeterli olacak-“sıcak günler” başlayacak!

İşte Rusya’nın yeni Souk Savaş dönemindeki kutup ortağı İran’ı ısrarla sıkıştırmasının nedeni bu gösteriliyor. Elbette İran nükleer tesislerine hayli emek vermiş Rusya’nın herşeye sıfırdan başlamak istemeyeceğini de eklemek şart. 

www.iyibilgi.com



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,253 µs