En Sıcak Konular

"Erdoğan sabıkalı" sözlerine, Arınç yutkunarak cevap verdi

0 0 0000 00:00 tsi
Bir programda konuşan eski siyasi Hüsamettin Cindoruk'un Başbakan Erdoğan'ın Çankaya'ya "sabıkalı" olduğu gerekçesiyle çıkamayacağı şeklindeki sözlerine Bülent Arınç'tan sert tepki geldi.

NTV’de Neden programına katılan Cindoruk’a göre, cumhuriyete ve laikliğe karşı alınan bu mahkumiyet cumhurbaşkanlığı için hukuki engel oluşturuyor bu durumu muhalefet Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir. 

Cindoruk, Erdoğan’ın bir sabıka kaydına sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu bir sabıka kaydıdır . Çok önemli bir sabıka kaydıdır cumhurbaşkanı için laikliğe aykırılıktan mahkumiyet... bence sayın Erdoğan için en büyük engel budur. Sadece şiir değil... Sözleri ve hükmü tam okumak lazım” görüşünü savundu.

Cindoruk’a göre muhalefet bu durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabilir. Programın katılımcılarından Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu ise Cindoruk’un bu iddiasına karşı çıktı.

Arınç'tan tepki

Arınç, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, "eski TBMM Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk'un bir televizyon programında "Başbakan Erdoğan'ın aldığı ceza nedeniyle Cumhurbaşkanlığı yolunun kapandığı ve muhalefetin bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceği" şeklindeki iddiasını hatırlatması üzerine, "Çok nazik olmaya çalışıyorum. Onun için bir iki dakika yutkundum" dedi.

Arınç, Cindoruk'un televizyonda dün akşam yaptığı açıklamaları kendisinin de takip ettiğini ifade ederek, Cindoruk'un eski bir Meclis Başkanı ve değerli bir hukukçu olduğunu söyledi.

Bülent Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"Tabi olaylara siyaset gözüyle bakınca insanlar belki farklı şeyler söyleyebilirler. Öncelikle Cindoruk'un konuşması sırasında durduğu bir hususu ifade edip ondan sonra değerlendirme yapayım.

Kendisine sayın Sabih Kanadoğlu'nun 'Cumhurbaşkanlığı seçilme turlarına geçildiğinde içeride en az 367 milletvekili olmalıdır' düşüncesi açıklandığında ve bu sorulduğunda 'bunun çok yanlış olduğunu TBMM İç Tüzüğü'nde ve Anayasa'da karar yeter sayısı ile ilgili hükümler olduğunu, toplantı yeter sayısı için 184'ün yeterli olacağını' söyledi. Ve çok nazik bir ifadeyle sayın Kanadoğlu'nun düşüncesinin zühul olabileceğini ifade etti.

Şimdi ben de çok nazik bir ifadeyle sayın Cindoruk'un sayın Başbakan'ın geçmişte yargılanıp hüküm giymesiyle ilgili konuyu zühul eseri olarak ortaya attığını düşünüyorum. İnsanlar anayasa ve bununla ilgili mevzuatı bir kenara koyarak niçin olmasın şeklinde eğer zihni bir karara varmışsa, bunun için yeni şeyler bulup söyleyebilirler. Ancak önemli olan hukuk çerçevesi içinde kalmaktır."

Arınç, bilebildiği kadarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mahkumiyetine yol açan Siirt'teki konuşması sebebiyle verilen hükmün bir düşünce ve fikir suçuyla ilgili bir konu olduğunu, yüz kızartıcı bir suçla ilgili olmadığını dile getirdi.

Bununla ilgili olarak yargı sürecinin tamamlandığını vurgulayan Bülent Arınç, şunları kaydetti:

"Sayın Erdoğan'ın milletvekili seçilmeye engel bir hukuki eksikliği kanaatine varılmayarak kendisi Siirt'te yapılan ara seçimlerde milletvekili olmuştur. Milletvekili olduktan sonra da başbakan olmuştur. Şimdi yıllar öncesine dönerek o tarihte verilen bir hüküm sebebiyle bunun cumhurbaşkanlığına engel olacağını söylemek çok ileri bir yorum yapmak olur. Ama bu yorum hiçbir zaman hukuki değildir."

NTV, Haber10, iyibilgi



Bu haber 2,320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs