En Sıcak Konular

Diyanet: "Din asla izin vermez"

0 0 0000 00:00 tsi
Ankara'da yaşayan Füsun E.'nin spastik engelli oğlu Umut Mert'in büyümesinin engellenmesi için “Ashley tedavisi” talebinde bulunmasıyla ilgili olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, “Sa

“Ashley tedavisi”ne ilişkin görüşlerini açıklayan Prof. Dr. Yeprem, “İslam dininin iyileşme şansı olmayan bir hastanın yaşama şansını elinden almayı onaylamayacağını” belirterek, bu ameliyatın “etik” bulunması durumunda başka hastalıklara sahip hastalarda da uygulanacağını ifade etti.

Umut Mert'e “Ashley Tedavisi' uygulanırsa kısırlaştırılacağını vurgulayan Prof. Dr. Yeprem, 'Kısırlaştırma, dinlerin en karşı olduğu ameliyedir” dedi. Yeprem, İslam dininde, insanın 'zigot' halindeyken yaşamaya başladığının ve ancak ”beyin ölümüyle” hayatını kaybettiği görüşünün kabul edildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

“Zaruret hali olmadan insan yaşamına son verilemez. Bütün dinlerin beş prensibinden biri 'canı muhafaza' etmektir. Can veren Allah'tır ve o alır. Bu ameliyat, çocuğun hayatını durdurmak demek, buna hiç kimsenin hakkı yok.”
Prof. Dr. Yeprem, Din İşleri Yüksek Kurulu olarak henüz konuyla ilgili bir toplantı yapmadıklarını, bu görüşlerin bir din adamı olarak kendisine ait olduğunu belirtti. Yeprem, ameliyatın Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu'nca onaylanması durumunda, bu yöntemlerin aile planlaması, cinsiyet belirleme gibi konularda da uygulanacağını hatta 'stratejik bir savaş' türü olarak bile kullanılabileceğini iddia etti.

Umut Mert'in tıptaki ilerlemelerle tedavi de edilebileceğini savunan Yeprem, ”Bir gün önce çaresiz denilen hastalık bir gün sonra tedavi ediliyor. Bugünkü bilgiler çaresiz olduğunu düşündürüyor. Yarın ne olacağını nereden biliyor?” diye konuştu.

DİĞER GÖRÜŞLER

Türkiye Özürlüler İdaresi Başkan Yardımcısı Dr. Güler Saygun ise Türkiye'de yeni tedavi yöntemlerinin Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu'nun “onayı” alınmadan uygulanmasının mümkün olamayacağını ifade ederek, “Ancak benim bu konudaki şahsi fikrim, herkesin 'yaşama hakkı' var. Bu hak kimsenin elinden alınmamalı” dedi.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Zülfikar Akar da bu durumun oluşmasının çocuğun bütün yükünün anneye bırakılmış olmasından kaynaklandığını ifade ederek, “Çaresiz durumdaki bu annenin amacı, sıkıntılarını hafifletebilmek. Doğru olmamakla birlikte zor bir durum. Bu konuda bakım merkezleri engellilere ömür boyu hizmet veremediği için bunlar oluyor” diye konuştu.

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı Psikolog Tekin Başar ise bu tedavi yönteminin özellikle zihinsel engelli çocuklar üzerinde uygulanmasını ”çok doğru bulduğunu” belirterek, şunları kaydetti:

“Annenin ameliyat talebine ben hak veriyorum. O annenin durumunu yaşayan anlar. Bu annenin durumunda binlerce anne var. 30 yaşlarında bir zihinsel engelli, 100 kiloya kadar ulaşabiliyor. Bu nedenle sadece zihinsel engelli olan ancak bedensel engelli olmayan çocukların annelerinin durumları Füsun Hanımdan daha kötü.”

hürriyet



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,274 µs