En Sıcak Konular

Balbay Silivri'yi Yassıada ile kıyasladı

4 Haziran 2010 21:01 tsi
Balbay Silivri'yi Yassıada ile kıyasladı Ergenekon tutuklusu Balbay: Burada Yassıada'dan bile geri yargılama var...

İkinci Ergenekon davasının 70. duruşmasına sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediliyor. Duruşmanın öğleden sonraki bölümde söz alan gazeteci Mustafa Balbay “Burada Yassıada'dan, 12 Mart 1971'den daha geri bir yargılama yapılıyor'' dedi.

"Biz adalet istiyoruzö diyen Balbay “Yassıada demokrasi ticareti yapanlar dönüp bir de buraya baksın. Yassıada'da bir kin biriktiyse burada da bir kin birikiyor. Yıllar sonra bu kinleri konuşacağımıza bu süreci noktalamak sizin elinizdeö diye mahkeme heyetine seslendi.

"BURASI İHTİMALLER MAHKEMESİ"

Basında son haftalarda Yassıada yargılamalarına ilişkin yazıların yer aldığını hatırlatan Balbay, "Buradaki yargılama şekli Yassıada'dan daha geri, daha kötü bir yargılama yapılıyor. Davanın belli bir dosyası vardı, Son dakikada 'bu belge de vardı' denilmiyordu. Çerçevesi belliydi. Yassıada bir ihtilal mahkemesiyle burası ihtimaller mahkemesi. Bir ihtimal var o da özgürlük mü dersin? Burada esir gibi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"ÜÇE ÜÇ"

Ölümün hiçbir şeyin karşılığı olmadığını belirten Balbay, "Yassıada'da 3 kişi idam edildikten sonra 'üçe üç' diye diye 1971'de 3 kişi idam edildi. Buradaki yargılamada ise Kuddusi Okkır, Prof. Dr Türkan Saylan ve Prof. Dr. Uçkun Geray da infaz edildi. Eğer böyle devam edere burası Yassıada’yıda 12 Mart’ı da geçecek" diye konuştu.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in duruşmadaki konuşmaları "hakaret" olarak değerlendirdiğini belirten Balbay, "Bu iddianamede bize 5 bin sayfada hakaret ediliyor. Yaşam biçimimiz yargılanıyor" diye konuştu.

"ENSE TRAŞIM İYİ OLSUN"

Duruşma salonun yapısını da eleştiren Balbay "Sanıklarla yakınları daha yakın oturabiliyorlardı. Berbere 'ön tarafının önemi yok, ense tıraşım iyi olsun' diyorum. Bütün ziyaretçiler ensemizi görebiliyor, uzaktan bakabiliyorlar. Gazetecilere en kötü yer ayrılmış. Salon en kötü şekilde dizayn edilmiş" dedi.

"DAVA FIRTINADA UÇAN ELEKTRİK KABLOSU GİBİ"

Eski adalet bakanlarından Seyfi Oktay'ın gözaltına alınmasını eleştiren ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'ın “Pirsultan gibi dönecekö sözlerini anımsatan Balbay “Bu davada Ali Balkız'a suikast yapılacağı iddiasıyla müşteki olarak gösteriliyor. Müdahiller gelsinler bu davayı izlesinler, gerçeği arasınlar. Bu dava fırtınada uçan elektrik kablosu gibi, kime çarpacağı belli değil. Savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın da gün gelecek bu operasyonlardan yakınacakö ifadesini kullandı. Balbay, "Burada Roma'nın köle hukuku ile yargılanıyoruz. Adalet istiyoruz, Bizi yargılayan ama özgür yargılayın" diye konuştu.

"PANSUMANI NEYLE YAPIYORSUNUZ?"

Ardından söz alan tutuklu sanık gazeteci Tuncay Özkan Arupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) göre savunmaların iki duruşma günüyle sınırlandırıldığını hatırlatarak AİHM’in uzun mahkumiyetleri sınırlayan kararlarını ne yapacaksınız? Yok mu sayacaksınız?ö dedi.

Mahkeme heyetine seslenen Özkan, suçunun ne olduğunu ve 22 aydır neden burada yattığını öğrenmek istediğini belirterek, “Beni vicdanınız kanamadan iki yıldır burada nasıl tutuyorsunuz? Kanıyorsa pansumanını neyle yapıyorsunuz?ö dedi.

Duruşma, taleplerin alınmasıyla devam ediyor.

milliyet



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,179 µs