En Sıcak Konular

Irak'ta İdam sırası ‘Kimyasal’da

0 0 0000 00:00 tsi
Irak'ta İdam sırası ‘Kimyasal’da Yardımcısı da lideriyle aynı kaderi paylaştı. Sırada Halepçe’de 5 bin Kürt’ü katleden “Kimyasal Ali” var

Irak’taki devrik yönetimin 4’üncü üst düzey ismi de önceki geceyarısı saat 02:05 itibariyle idam edildi. 148 kişinin öldüğü Duceyl Katliamı davası sonrasında Saddam, kardeşi Barzan ve infaz emri veren mahkeme başkanı El Bandar asılmıştı. Taha Yasin Ramazan’a ise doğrudan sorumluluğu olmadığı gerekçesiyle ömür boyu hapis verildi. Fakat Yüksek Mahkeme cezayı hafif bulunca Ramazan’a da bu üçlüden 2.5 ay sonra darağacı gözüktü. 70 yaşındaki eski Devlet Başkan Yardımcısı vasiyetini ilettikten sonra iki kez şahadet getirdi ve Şii cellatlar tarafından asıldı. Iraklı yetkililer, Ramazan’ın idam sırasında titrediğini ve çok korkmuş göründüğünü kaydetti. Ramazan’ın oğlu infaz için “Siyasi cinayet” ifadesini kullandı.

Peşmerge yakalamıştı


Ramazan, Irak’ın Kürt bölgesinde dünyaya gelmişti ve çok iyi Kürtçe biliyordu. Saddam’ın devrilmesinin ardından da Musul’da saklanırken Talabani’ye bağlı Peşmergeler tarafından yakalandı. Irak’ta şimdi sırada 5 bin Kürt’ün can verdiği Halepçe katliamının baş sorumlusu olan ve Kimyasal Ali adıyla bilinen Saddam’ın kuzeni Ali Hasan El Mecid var. Halepçe davasının kısa sürede tamamlanması ve Ali’nin de infaz edilmesi bekleniyor.

‘Kürt kasabı’


Kimyasal Ali, Saddam’a karşı Kürt direnişini en insanlık dışı yollarla durduran komutan olarak biliniyor. Kürt kasabı olarak da bilinen Mecid’in, “Onlara kimyasallarla saldırıp hepsini öldüreceğim. Uluslararası kamuoyu yerin dibine batsın” ifadelerini içeren telefon konuşması kaydı, idamı için yeterli kanıt olarak mahkemeye sunuldu.

Başına 10 milyon $


Saddam’ın bir diğer yardımcısı İzzet İbrahim El Duri, Amerika’nın yakalamayı başaramadığı tek üst düzey yetkili. Baas Saddam’dan sonra onu başkan ilan etti. ABD, başına tam 10 milyon dolar ödül koydu.

Aziz’e suçlama yok


Saddam kabinesinin tek Hıristiyan üyesi olan ve asıl adı Mikhail Yuhanna olan eski Irak Başbakanı Tarık Aziz de Amerikalılar’ın elinde... Ancak Aziz hakkında açılmış herhangi bir dava bulunmuyor.

vatan
 


 



Bu haber 224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,335 µs