En Sıcak Konular

Nevruz'un sloganı Yaşar Kemal'den

0 0 0000 00:00 tsi
Nevruz'un sloganı Yaşar Kemal'den Halk olası bir Nevruz provakasyonundan korkuyor. Herkes DTP yöneticilerinin son günlerde ard arda gelen tutuklanmalarının Nevruz kutlamalarına  yansıyıp yansımayacağını merak ediyor. İşte Diyarbakır'dan Nevruz manzaraları ve Nevruz Tertip Komitesi'

Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği iddiaları ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu'nun da aralarında bulunduğu 45 parti yöneticisinin son bir ay içerisinde tutuklanması üzerine gözler Diyarbakır'daki Nevruz etkinliklerine döndü. Provokosyan olabileceği iddialarının ardından yerli ve yabancı yüzlerce medya mensubunun akın ettiği Diyarbakır, tahminlerin aksine bugünkü Nevruz etkinliklerine sakin bir biçimde hazırlandı. Nevruz kutlamaları ile ilgili tek belirti ilçe belediyelerinin “Nevruz kutlu olsun” şeklindeki Kürtçe ve Türkçe mesajlarıyla, Nevruz Tertip Komitesi'nin şehrin merkezindeki bilboardlarda yer alan kutlama programıydı. Komiteye ait bir minibüs de zaman zaman anonslarla Diyarbakırlıları programa davet etti. Ünlü yazar Yaşar Kemal'in Ocak ayındaki Kürt konferansındaki “Ya gerçek demokrasi ya hiç” şeklindeki sözleri büyük bölümü DTP'lilerden oluşan Nevruz Tertip Komitesi tarafından Nevruz etkinliklerinin sloganı olarak belirlendi.

Konfederalizm pankartına izin yok!

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ndeki izinler 5 gün öncesinden iptal edildi. Çevre illerinden de takviye ekipler bugün şehirde görev alacak. Savcılık, polise ev, iş, araba ve üst araması için genel yetki verdi. Demokratik Toplum Partisi'nin Nevruz kutlamalarına izin veren Diyarbakır Valiliği, “Ortadoğu'da çözüm konfederalizm”, “Yaşamı (Abdullah Öcalan) yaşamımız, sağlığı sağlığımızdır”, “Özgürlük bu bahar her bahardan daha yakın”, “Hepimiz Amedliyiz, hepimiz Kerküklüyüz” yazılı pankartlara ise izin vermedi. Nevruz Tertip Komitesi'nin verdiği bilgiye göre DTP'lilerden oluşan 3 bin kadar gönüllü de Nevruz'un etkinliklerinin yapılacağı Diyarbakır Fuar Alanı'nda görev yapacak. Etkinliklere katılmak isteyenler DTP'nin tahsis ettiği otobüs ve minibüslerle Elazığ yolu üzerinde şehrin 10 km kadar dışındaki fuar alanına taşınacak. DTP'liler fuar alanında 500 bin kadar kişinin bir araya geleceğini tahmin ediyorlar. Müzik ağırlıklı etkinliklerde önce geleneksel Nevruz ateşi yakılacak ardından DTP Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir birer konuşma yapacaklar. Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bazı yabancı heyetler de Nevruz için Diyarbakır'a geldiler.

Baydemir susuyor

Bu arada Osman Baydemir'den röportaj talep eden çok sayıda basın mensubu bulunduğu bu nedenle Baydemir'in bir basın toplantısıyla gazetecilerin sorularını cevaplandıracağı belirtildi. Fakat daha sonra Baydemir'in Nevruz ile ilgili mesajlarını birkaç gün önce katıldığı bazı toplantılarda açıkladığı ve toplantıya gerek olmadığı bildirildi.

Çankaya kavgası yansıyabilir

Nevruz öncesi Diyarbakır'ın atmosferiyle ilgili olarak görüştüğümüz AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Kurt, çeşitli medya organlarında provokasyon olabileceğine dair çıkan haberlere rağmen önceki yıllara oranla daha az kaygılı olduğunu ifade etti. DTP dışındaki Kürtleri biraraya getirme iddiasındaki Kürt Ulusal Demokratik Çalışma Grubu Sözcüsü Av. Sebahattin Korkmaz da Abdurrahman Kurt gibi normal şartlar altında çok sakin bir Nevruz yaşanacağını ama bazı karanlık odakların planlayacağı bir provokasyon riskinin de her zaman mevcut olduğunu kaydetti. Korkmaz, Nevruz gerginliğinin en önemli sebebinin ise Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu belirterek “Başbakan Erdoğan'ı zor durumda bırakmak istiyorlar. Provokasyonu Kürtler üzerinden yapmaya çalışıyorlar. 21 Mart'ta bir şey olacaksa Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle olacak” dedi. Diyarbakır'da görüştüğümüz birçok kişi de “Nevruz, Cumhurbaşkanlığı seçimini bir çatışma alanı olarak seçenlerin gözünü ne kadar kararttığının bir göstergesi olabilir” dedi.


Otobüsler çalışmayacak

Mersin'de, DTP tarafından düzenlenecek Nevruz mitinginde 2 bin 500 polis görev alacak. Ayrıca, herhangi bir olumsuzluğun takibi için de Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir helikopterin Mersin'de görevlendirildiği belirtildi. Nevruz kutlamaları çerçevesinde olabilecek provokatif eylemlere karşı, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı toplu taşıma araçları sefer yapmayacak.

İki okula Nevruz tatili

Silopi ilçesinde Nevruz Bayramı kutlamalarının yapılacağı alana çok yakın olan Koç ve Süleyman Demirel İlköğretim Okullarında güvenlik gerekçesiyle eğitime bir gün süreyle ara verildi.

Ayrı kutlamaya ret

DTP ile aynı alanı paylaşmak istemeyen Hak-Par'ın, Diyarbakır Valiliği'ne Nevruz kutlamalarını İstasyon Caddesi'nde gerçekleştirmek için yaptığı başvuru reddedildi. Valiliğin, güvenlik gerekçesiyle bu talebi geri çevirdiği ifade edildi.

Valilik yasak koydu

Diyarbakır Valiliği kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personeli Nevruz etkinliğine katılmamaları konusunda uyardı. Vali Yardımcısı Erhan Koyuncu imzalı yazıda, personelin etkinliklere katılması halinde haklarında adli ve idari yasal işlem yapılacağı belirtildi.


Önlemler arttırıldı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Nevruz öncesinde güvenlik önlemleri arttırıldı. Jandarma ekipleri, Nevruz kutlamaları öncesinde ilçe giriş ve çıkışlarında yol kontrollerini arttırdı. İlçeye giriş yapan ve denetim noktalarında durdurulan araçlarda kimlik kontrolü yapılırken, durumu şüpheli bulunan araçlar ise titiz bir aramadan geçiriliyor. Bu arada, Cizre bölgesindeki askeri birliklerde de hareketlilik olduğu gözlendi. Kışladaki askerlerin arazi taramasına çıkarıldığı görüldü

Yeni Şafak
 



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,227 µs