En Sıcak Konular

Alman hâkimin İslamofobi hastalığı!

0 0 0000 00:00 tsi
Alman hâkimin İslamofobi hastalığı! Almanya'da "Kocam beni öldürecek. Bizi acilen boşayın" diyen Faslı kadının talebini Alman hâkim Kuran'ı gerekçe gösterip reddetti. İlahiyatçılar karara tepkili. Zekeriya Beyaz'a göre maksat İslamiyet'i medeniyet dışı göstermek.

Almanya'nın Frankfurt kentinde "Kocam beni tehdit ediyor. Bizi acilen boşayın" diyen Fas asıllı Alman kadını "Kuran'ın Nisa Suresi'nin 34. ayetine göre kadının üzerinde erkek hakimiyeti vardır. Bu yüzden acilen boşanmanıza gerek yok" diye reddeden ve Nisa suresine mahkeme kararında aynen yer veren kadın hâkim Datz- Winter Almanya'yı ayağa kaldırdı.

Alman basınının geniş yer verdiği karar için avukat Barbara Rojczyk, "Almanya'da Kuran'ın referans alınması hukuk skandalıdır. Almanya'da İncil hükümleri uygulanmıyor ki" deyip reddi hakim istedi.

Frankfurt Aile Mahkemesi'nde süren davada iki çocuk annesi 26 yaşındaki Fas asıllı Alman kadın Faslı kocasından ölüm tehditleri aldığını söyledi ve hâkimden kendisini bir an önce boşamasını istedi.

Ancak kadın hakim Datz-Winter bu istek karşısında herkesi şaşkınlığa düşüren bir karar verdi. Çiftin geldiği Fas'taki kültür çevresini dikkate alarak, burada geçerli olan uygulamalara dikkat çeken kadın hakim Datz-Winter Kuran'da Nisa Suresi'nin 34. ayetinde "Serkeşlik etmelerinden endişelendiğiniz kadınlara öğüt verin, yataklarında onları yalnız bırakın, nihayet dövün..." dendiğini hatırlattı ve boşanmak için ortada acil bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
Kadın hakim daha önce kadının boşanmak istediği kocasının eve yaklaşmasını yasaklayan tedbir niteliğinde bir ara karar aldığını, bu yüzden davanın normal süresinde sonuçlanacağını bildirdi.

'HUKUK SKANDALI'

Fas asıllı kadının avukatı Barbara Becker-Rojczyk, kadın hâkimin tutumunun ve boşanma davasını erkene almayı, Kuran'a dayanarak reddetmesinin tam manasıyla bir skandal olduğunu söyledi.
SABAH'a açıklama yapan avukat Becker- Rojczyk, Faslı müvekkilinin Almanya'da doğduğunu, Alman vatandaşı olduğunu ve "erkeklerin kadınlar üzerinde hakimiyet sahibi olmasını" reddettiğini kaydetti.
Rojczyk, şöyle dedi: "Ben Aile Mahkemesi'ne ocak ayında müvekkilim için adli yardım dilekçesi verdim. Şu ana kadar mahkeme konuyla ilgili mahkeme bir karar vermezken, Kuran'a atıf yapan bu ara kararı aldı. Fas'ta CSPS diye adlandırılan ayrı bir aile ve miras hukuku var. Bu aile ve miras hukuku geçtiğimiz yıllarda kadınlar lehine bir reforma uğradı. Hakimin bu kararda Alman Medeni Kanunu'nu değil de Kuran'ın ayetini referans alması Almanya gibi bir hukuk devletinde hukuk skandalıdır, yarın mahkeme kapısına insanlar İncil ile gelirse ne olacak?''

PROTESTO EDİLMELİ

* Beyza Bilgin (İlahiyatçı): Nisa Suresi'ndeki o ayet bütün tefsircileri sıkıntıya sokmuştur. Alman hâkimin Kuran'a dayandırarak böyle bir karar vermesi tüm dünyada protesto edilmelidir.

* Salih Akdemir (Ankara Üni. İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Bşk): Kuran'daki erkeğin egemenlik hakkı yanlış anlaşılıyor. Eskiden evin geçimini yalnızca erkek sağladığı için reislik görevi ona verilmiştir. Ama bu istediği her şeyi yapma hakkını vermez.

* Zekeriya Beyaz: Nisa Suresi'nde öyle bir ayet var ama anlamı öyle değil. 'Erkeklerin kadınlar üzerindeki hâkimiyeti' derken sorumluluğu kast ediyor. Erkekler İslamiyet'e göre aileyi korumakla yükümlüdür. Erkeğe haksızlık yapma hakkını vermez. Ama bence Alman hâkimin maksadı farklı. İslamiyet'i medeniyet dışı göstermek istiyorlar.

Sabah



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,467 µs