En Sıcak Konular

Aman fişleri atmayın!

0 0 0000 00:00 tsi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, vergi iadesini kaldırarak asgari geçim indirimini getiren 5588 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 28’inci maddesini veto etti.

Sözkonusu madde tütün ve alkollü içkiler piyasasında düzenlemeyi içeriyordu. Sezer veto gerekçesi olarak Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası düzenleme Kurulu’nun verceği idari para cezalarının takip ve tahsilinde kabahatler kununun uygulanmasının doğru olmayacağını bildirdi. Gerekçeli kararda ‘İdare hukuku ilkelerine göre oluşturulan bir idari işlemin, yalnızca para cezası yaptırımı içermesine bakılarak denetiminin idari yargı alanından çıkarılıp adli yargıya bırakılması, anayasal kurallar nedeniyle olanaklı görülemez’ dendi. Kararda ‘Düzenleme suç ve cezada yasallık ilkesi ve hukuk devleti niteliğiyle de bağdaşmamaktadır’ görüşüne yer verildi. Gerekçede işlendiği zaman yürürlükte bulunan yasanın suç saymadığı bir cezadan dolayı kimsenin cezalandırılamayacağına da yer verildi.

TBMM’YE SEVKETTİ

Aynı maddede maddi hata da tespit eden Sezer 28’inci maddenin yeniden görüşülmesini istedi. Sezer vergi iadesini kaldırarak yerine asgari geçin indirimi getiren maddeyi ise veto etmedi.

Ancak yasanın TBMM’ye geri gönderilmesi ile geçmişe dönülmüş oldu. Yani halen yürürlükte bulunan yasaya göre vergi iadesi kaldırılmış değil. Dolayısıyla fiş toplamaya da devam edilecek. Bundan sonraki süreç ise şöyle işleyecek: Yeni yasa tekrar TBMM’de görüşülecek ve değişiklik yapılmış yeni haliyle tekrar Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı’nın onaylaması halinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

ESKİ YASA İŞLİYOR

Uzmanlara göre bu işlem en erken nisan ayında yapılabilecek. Yasanın, kamu aleyhine olarak geriye dönük işlemesi mümkün olmadığı için yeni yasanın yürürlülük tarihi de en erken Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih olacak. Yeni yasanın 1 Nisan itibariyle yasalaştığını varsaysak bile vatandaşlar, ocak-şubat ve mart aylarında toplandıkları fişlerin iadesini isteyebilecek. Yasa daha geç bir tarihte çıkarsa, bu kez vatandaşlar o zamana kadar topladıkları fişlerin iadesini talep edebilecek.



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs