En Sıcak Konular

Psikolojik harbin 300 neferi

0 0 0000 00:00 tsi
Psikolojik harbin 300 neferi 300 Spartalı... Film ilk bakışta şiirsel ve destansı bir izlenim bırakıyor. Ancak filmin eşikaltı pek de öyle değil... "Tüm Asya'ya" karşı medeniyeti savunan ve kendini feda eden o 300 savaşçı aslında neyi savundu? İşte bir harbin anatomisi...

Amerika’da bir süre önce gösterime giren ve kısa sürede 40 milyon izleyiciye ulaşan film Frank Miller’ın aynı adlı romanından yönetmen Zack Synder tarafından beyaz perdeye aktarıldı.

Açıkçası tam bir görsel şölen olan film son derece başarılı. Bir film ancak bu kadar şiirsel ve destansı özellikler taşıyabilir

Ne ki, filmin İranlıları çok kızdırdığı, kızdırmaya da devam edeceği de çok açık. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın filmin İran’da izlenmesini yasaklattığı da biliniyor. İranlı yetkililer filmin İran’a karşı bir psikolojik savaş ürünü olduğunda hem fikir.

Film, Milattan önce 480 yılında Yunanlı Spartalılarla, İranlılar arasında yaşanan savaşı konu ediyor. Aslında şöyle de diyebiliriz: Kral Leonidas komutasındaki Yunanlı Spartalıların -ki sayıları 300’den ibarettir- ne kadar asil, ne kadar kahraman, ne kadar cesur, ne kadar yiğit, ne kadar güçlü olduğu ile, yüz yirmi bin iran askerinin de ne kadar zayıf, ne kadar korkak, ne kadar aciz, ne kadar pespaye ve de ahmak olduklarını anlatmaya çalışıyor film.
Bu kadarla da kalsa neyse, o zamanlar ateşe taptıklarından yoka çıkarak belki, İranlı askerler yer yer şeytansı varlıklar olarak gösterilmiş filmde.

(Ehh yakın zamanda, İran’a saldırmayı planlayan Bush yönetiminin savaşmaktan bunalan Amerikalı dindar askerler için iyi bir motivasyon aracı olacağı da çok açık filmin. Bu arada merikan kanallarında Kitab-ı Mukaddes’te İran’ın, İsrail’e saldıracağı, ABD ve İngiltere’nin de bunu engelleyeceğine ilişkin ayetler olduğunu anlatan vaazlar artmaya başladı. Bu tür vaazlar yayınlayan kanallardan biri, söz konusu vaazı kitap olarak adres teslimi meraklılarına gönderiyor.)
İranlıların çok sinirlenmesi normal, zira, bu kadarla da kalınmamış, İran kralı İmparator Xerses, hem zenci hem de eşcinsel olarak gösterilmiş. Pes doğrusu, İranlılar o zamanlar siyahtılar da zaman içerisinde renkleri mi açıldı, doğrusu bunu da pek bilmiyorum.

İran Dış İşleri Bakanlığı filmin müslüman ülkelerde de gösterilmesinin yasaklanması için de girişimlerde bulunmaya hazırlanıyor. Demek bu da Türkiye ile İran arasında gerginliğe neden olacak konulardan bir olmaya aday. Türkiye’de kimsenin İran’ın kaygılarını kaale alacağını sanmam. Herşeye rağmen bu görsel şölen kaçmamalı diye düşünecektir Türkiye’de ki sinema izleyicisi çünkü haklı olarak. Hükümet zaten İstanbul’da kaybolan Savunma Bakan yardımcısı Askari meselesinden ötürü gergin, bir de film işin tuzu biberi olacak.(Bu arada, söz konusu kişinin iltica ettiği yazılıp çiziliyor da, neden kaçırılmış olmasın?)

Neyse, fime dönecek olursak, Yunan site devleti Sparta’nın ve kahraman savaşçılar olarak da Spartalıların seçilmesi tesadüf olabilir mi? Sanmam. Eğer Amerika’nın en ektin ve elit topluluğu olduğu söylenen Yale merkezli Sculls (Kurukafa) grubundan haberdarsanız ve kendilerine örnek olarak da Sparta modelini aldıklarını ve söz konusu toplulukta en elit derecenin de ‘Sparta Savaşçıları’ arasına girebilmek olduğunu bilirseniz, konu kuşkusuz daha da anlam kazanacaktır.

Doğrusu artık savaşın bir boyutu da filmler. Psikolojik savaçın en önemli hedefi insan beynini etkilemek ve insanların kanaatlerini belirlemek.

Bir süre önce Türkiye’de de gösterime giren Robert De Niro’nun ‘The Good Shepherd’ adlı filmini de aynı çerçevede değerlendiriyorum ben. Ama bu sefer golü yiyen Amerikalılar gibi gözüküyor: 1- Filmde, II. Dünya savaşında CIA’nin NAZİ bilimadamlarını Amerika’da istihdam ettiği, 2- CIA’nin aslında Sculls, yani Kurukafa Grubunun kontrolünde olduğu, 3-CIA Kontrespiyonaj Dairesi Başkanı vatansever Wilson’un, sonunda Rus rakibi Sianko tarafından nasıl alt edildiği fikri işlendiği ve de filmin bir Rus marşıyla sonlandığı için.
Bence İran filme tepki verdikçe, filmin popülaritesi daha da artacak.

En iyisi sessizlik.

Bakın ‘The Good Shepherd’a kimse tepki verdi mi? 

Aydoğan Vatandaş
Sonsaniye.net



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,097 µs