En Sıcak Konular

Robotu emzirmek!

0 0 0000 00:00 tsi
Robotu emzirmek! Düşünen ve hisseden makinalar yüzyılımızın en büyük icadı olacak! Düşünmeleri bir tarafa sizinle ‘duygusal ilişki’ye girecekler. ‘Olamaz’ diyenlerin çığlıkları daha çok duyulsa da ilk ‘robot-bebek’ doğdu!

Geliştirilecek robotlarla bilim kurgu filmlerin vazgeçilmez konusu sonunda gerçek olacak.. İngilizler duygusal robot geliştiriyor. Proje sonunda insanlar Spielberg’in ‘Yapay Zeka’ filmindeki gibi sevme duygusu olan robotlara sahip olabilecek.

‘The Feelix Growing’…

İnsanların yerine hemen her işte çalışabilecek teknolojiye gelen robotlar duygusallığımızı da elimizden almak üzere. İngiltere’nin Hertfordshire Üniversitesi, dünya çapındaki robot uzmanlarıyla ‘The Feelix Growing’ adlı bir proje için düğmeye bastı. Amaç insanlarla duygusal ilişki kurabilen robotlar üretmek. Çocukların model alındığı robotlar insanlarla sevgi, saygı ve dostluk ilişkisi kuracak.

Üretilen ilk robotun tıpkı bir bebek gibi ‘annesi’ne bağlandığı ve onun peşinden ayrılmadığı belirtiliyor. Projenin 1.68 milyon pound’a (4.6 milyon YTL) mal olması bekleniyor. 2001’de Steven Spielberg tarafından çekilen ‘Yapay Zeka’ adlı filmde de gerçekte robot olan ama sevme duygusuna sahip bir çocuğun hikayesi anlatılıyordu.

Tanrı konumu…

Bu türden haberler sık duyulsa da yapılan işin hangi ihtiyacı karşıladığı bir muamma. Hizmet gören robotlar yapılması gayet makul gerekçelere sahip. İnsansı yaratmak! Prensip olarak düşünüldüğünde-gayet ilkel ama iyi anlatan bir örnek olarak-çatalın hangi ihtiyacı karşıladığı üzerinde bir tartışma yoksa, evin temizliğini yapan bir robotun icadı da aynı yanıtı alır.

Peki sizi annesi sayan-ya da çocuğu, eşi! veya hizmetlisi-açıkcası “zekası kadar duyguları” da olan robotarın yaratılması? Yanıt muhtemelen şu olacaktır.. “daha kaliteli iş yapabilen robotları yaparken bunlar da aradan çıktı!” Aradan çıkan robotların en sağlam öyküsü Frankestain’dir.

Çünkü bir sonraki aşama “canlı” yaratmak oluverir. Robotik ve bilgisayar teknolojisi, biyoloji ve klon bilimi ile birleştiğinde, önce çocuğunuzun ölümüne kahrolacağı bir hayvanın yenisini satın alabilirsiniz. Günü gelince de çocuğunuz sizin ölümünüze karşı bir “siz” satın alabilir. Kısaca “Tanrı’nın oyununu oynayacaksanız, onun kurallarını unutmamanız gerekir!”




Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,602 µs