En Sıcak Konular

Mahşerin 9 krizi: Kan gölünde yüzeceğiz!

0 0 0000 00:00 tsi
Mahşerin 9 krizi: Kan gölünde yüzeceğiz! 2007, bundan sonra lanetli yıl olarak anılır mı bilinmez ama ardı ardına dokuz kriz getirecek… Üstelik hepsi de bizi bir şekilde ve tatsız biçimde etkileyecek. Dahası bu karanlık listeye ekonomik sıkıntılar dahil değil. İşte Türkiye’nin mahşer

Kalan dokuz ay içinde ve bir kısmı da 2008’e sarkacak toplam bir buçuk yıllık kriz dönemi Türkiye’yi birden fazla kez dönüm noktasına getirecek. Türkiye ile ilişkili hemen tüm konularda bir çözülme ya da kilitlenme pozisyonu yaratan bu sorunları aşmanın net bir çözümü de maalesef bulunmuyor.

Zira bu sorunların büyük kısmı uluslararası dengelere bağlı. Dahası hallice bir kısmı savaş tamtamları çaldırıyor. Yapılacak tek şey tüm olasılıkları ve ihtimalleri, verilecek alternatifli yanıtları şimdiden belirlemek. Bir başka deyişle “oyun teorisi”nin ihtimallerini “çift hilal”li dosyalara sıralamaya başlamak.

Cehennemi liste…

1. İran’ın Ortadoğu’ya açık ve sert müdehalesi: Tahran bu ihtimali asla kullanmak istemiyor. Sonuçları tüm bölge için kanlı olacağı gibi Türkiye’yi de içinden çıkılmaz bir durumda bırakacak. Örneğin Kuzey Irak’a giren bir İran, Ankara’yı aynı hamleyi yapmaya “konjonktürel” olarak zorlayacak. Tabii ABD ve İsrail’i ne yapacağınıza karar verirseniz!

2. İsrail’in İran’a saldırması: Bir başka bela. Bu durumda işe ABD’de katılacağından ve İslam ülkeleri ayağa kalkacağından tam bir kaos içine sürüklenileceği açık. En kötü senaryolardan biri. Bu durumda ne yapacağımız bir yana petrol fiyatlarını kimin tutacağı danha önemli bir hal alacak.

3. Kerkük’te Referandum: Ankara’yı sinirlendirecek bir başka kriz. Hele seçim sonuçlarının Kürtlerin lehine olması. Türkiye artık “kırmızı çizgilerden” bahsetmiyor ama herkes biliyor ki bu bir kırmızı çizgi!

4. Arap-Kürk Savaşı: Irak’ta zaman zaman heyecanlanan bu iki kesimin birbirine saldırması durumunda, hem kuzey ırak’ı hem de bölgedeki tüm ülkeleri paniğe sürükleyen bir durum ortayla çıkacak. Bu hal, Kürtlerin durumunu ABD nezninde parlatacağı için Ankara hangi adımı atacağının hesabını iyi yapmalı.
5. İncirlik: ABD’nin İran’ı vuracağına ilişkin iddialar büyüyerek devam ediyor. Öyle ki Rusya gibi tam tarih verenler bile çıkmaya başladı. Bu durumda Washington’dan ilk gelecek teklif İncirlik’i kullanmak olacaktır. Tam bir “alt sakal üst bıyık” durumu.

6. Şii-Sünnü Savaşı: Bu ihtimali kötü zannediyorsanız, bir de şunu dinleyin; bu savaşın Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’e sıçraması. Her türlü felaketi tetikleyecek bir başka cehennem alternatifi.

7. Irak’ın Bölünmesi: Türkiye’nin isteyeceği son şey. Baştan beri nefret ettiği tek senaryo. Türkiye’yi de içine çekecek ve bir daha Ortadoğu’nun eski haline dönmesini imkansız kılacak harita.

8. Cumhurbaşkanlığı Seçimi: Hemen ardından gelecek genel seçim sonuçlarını etkileyebileceği gibi, olası bir iç krizin ilk basamağı. Zamanlaması berbat.

9. Genel Seçimler: Zamanlaması daha berbat. Sonuçları çok parçalı bir koalisyon hükümeti olursa, Cumhurbaşkanı’nın kimliği ile de bağlantılı olacak bir seri krizin habercisi olabilir. Üstelik bu madde, yukarıda sayılan problemlerin iyice kızıştığı bir zamanlamaya denk düşebilir. Bu kadar belanın içinden sıyrılmak için gerekli tek ses ve iyi planların formüle edilip uygulanması gereğini bozacak çok ve çatlak ses hiç iyi olmaz.




Bu haber 335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs