En Sıcak Konular

Bush yönetiminin beş nedeni!

0 0 0000 00:00 tsi
Bush yönetiminin beş nedeni! Amerikan senatosuna sözde Ermeni soykırımı tasarısının sunulmasına kısa bir süre kaldı. Ancak Beyaz Saray tasarının geçmesine karşı çıkıyor. Sebebine gelince. "Soykırım gerçeğine değil, tasarıya karşıyız" dendikten sonra şu beş neden sıralanıyor.

Bush yönetimi Ermeni tasarısının çıkmasına karşı. Neden karşı sorusuna verilen yanıtlarda da beş sebep ön plana çıkıyor. Milliyet gazetesinde bugün konuyu ele alan Yasemin Çongar'a göre özetle beş sebep şunlar:

1. Tarih: Osmanlı Ermenilerinin "kitlesel katliam, tehcir ve etnik temizlik" mağduru olduğu, ABD'de resmen kabul görüyor. Bush yönetimi yetkilileri, özel sohbetlerinde, Ermenilere yapılandan 'soykırım' diye söz ediyorlar. Velhasıl, ABD hükümeti, Soykırım Tasarısı'na, tarihte yaşananların niteliği tasarıdaki tanıma uymadığı için değil, tersine,'muhtemelen uyduğunu' bilerek karşı.
ABD'li yetkililere göre, bunda siyasi ya da ahlaki bir çelişki yok. Çünkü onlar, tarihe ilişkin hükmün, öncelikle Türk halkının vicdanında verilmesi gerektiği kanısındalar. Şu ifade ise, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'in, Temsilciler Meclisi'ne 7 Mart'ta gönderdikleri mektuptan: "Tasarının kabulü... Türkiye'nin, Osmanlı döneminde etnik Ermenilerin başına gelen trajik olayları daha ileri düzeyde tanıması yönündeki ABD çabalarına zarar verecektir."
2. Erivan: Rice ve Gates'in ortak mektubu, tasarının kabulünün, 'Ankara-Erivan arasında normalleşme' hedefini zorlaştıracağını kayda geçirdi.
3. Cemaat: Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden iki ay geçti. Cinayetle ilgili soruşturmanın yavaş ilerlemesi ve Türkiye Ermenilerinin artan tedirginliği, ABD'de kaygı sebebi. Yönetim, Soykırım Tasarısı ile Türkiye Ermenilerinin güvenliği arasında bağlantı kurduğunu, 15 Mart'ta Kongre tutanaklarına geçen şu sözlerle yansıttı: "60-70 bin nüfuslu Ermeni-Türk cemaatinin mensuplarından işitiyoruz ki, bu tasarı, Türkiye'deki popüler duyguları dramatik biçimde kabartarak onların (Türkiye Ermenilerinin) kişisel güvenliğini tehdit altında bırakabilir."
4. Milliyetçilik: Bush yönetimi, Türkiye'nin bir "kimlik krizi" yaşadığına ve "yeni bir milliyetçiliğin Türkiye'nin siyasi tayfının ortak unsuruna dönüştüğüne" inanıyor.
Washington'a göre, Türkiye'de milliyetçiliğin yükselmesi, yabancı düşmanlığının, AB karşıtlığının ve anti-Amerikanizmin artması demek. Yetkililer, Soykırım Tasarısı geçerse, popüler öfkenin hükümeti daha milliyetçi bir çizgi izlemeye zorlayabileceğini hesaplıyor.
5. İşbirliği: Tasarının kabulü halinde, Ankara'nın Washington ile işbirliğini sınırlayabileceği düşünülüyor.

iyibilgi.com



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs