En Sıcak Konular

"Evren ve Ağar dikkate alınmalı!"

0 0 0000 00:00 tsi
DTP'li Tunceli Belediye Başkanı Songül Abdil, "Evren, Kürt sorununun yasaklarla çözülemeyeceğini görebiliyorsa veya Mehmet Ağar benzer şeyler söylüyorsa dikkate alınmalıdır"

Nevruz nasıl geçecek?

Türkiye'de Kürt meselesinde 'ateşkes'le birlikte önemli bir gelişmenin olduğunu düşünüyoruz. Bunun stratejik bir durum olduğunu da görüyoruz. Geçiştirilen bir süreç değil. Zaman kazanmak için yapıldığını düşünmüyoruz. Nevruzu bayram şenliği içinde kutlayacağız.

PKK silah bırakmak istiyor mu?

Evet. Türkiye'deki koşullar sağlanırsa bir silahsızlanmaya doğru gideceği izlenimini alıyoruz, bölgede. Açıklamalara bakılarak öyle bir durum olduğunu görüyoruz. Türkiye'de de farklı kesimlerin farklı açıklamaları oluyor, bu da çok önemli. Evren'in açıklamaları çok önemliydi. 12 Eylül 1980 darbesinin başındaki insan, Kürt sorununun yasaklarla çözülemeyeceğini görebiliyorsa veya Mehmet Ağar o da çok kritik dönemlerde görev yapmış, benzer şeyler söylüyorsa dikkate alınmalıdır.

Evren ve Ağar'ı buluşturan şey ne olabilir sizce?

Irak'taki gelişmeler, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi, Türkiye'de yaşayan Kürtlerin Türkiye ile birlikte bu sorunu çözme konusundaki iradesi yeni bir dönemin işaretlerini veriyor. PKK da silahla bir yere varılamayacağına inanmış gözüküyor. Türkiye'de yaşayan Kürtlerin Barzani ve Talabani'yi destekliyorlarmış gibi gösterilmesini ve bundan doğan kaygıları da yersiz buluyorum.

Konuşurken zorluk çekiyoruz

Kuzey Irak'taki statü, 'Kürdistan' adıyla ayrı bir devlete dönüşürse ve Kerkük referandumunda fiili bir durum doğarsa Türkiye bu durumu tanımayacağını ilan ediyor. Gerilim biraz da bu nedenle tırmanmıyor mu?
Türkiye gerçek anlamda Kürtlere yönelik açılımlar sağlarsa bu endişelere gerek yok.

Nedir bunun çerçevesi?

TÜSİAD bunun çerçevesini ortaya koydu: Kürtçenin gerçek anlamda eğitim dili olması. Bununla birlikte Anayasa'da değişiklikler yapılması gerekiyor. Son günlerde partimiz üzerinde baskılar artıyor. Baskı yaptıkça ne oluyor, insanların duyguları, düşünceleri kayabiliyor. 'İnsanlara dağı göstermemek' gerekiyor. Politikalar ne kadar çok demokratik ve yumuşak olursa, aidiyetlik duygusu o kadar güçleniyor. Maalesef Türkiye'de son dönemlerde Milliyetçilik pompalandıkça, insanlarda kimliğini öne çıkarma eğilimi artıyor.

Kürt milliyetçiliği...

Tam milliyetçilik değil de şöyle bir duygu oluşuyor: Biz de kendimizi koruyalım. Bu duyguyla farklı düşüncelere yönelme başlıyor.

'Kerkük'e saldırıyı Diyarbakır'a yapılmış sayarız' gibi yanlış meydan okumalar da bu duygunun ürünü mü?

Diyarbakır İl Başkanımızın konuşmasında böyle bir şey olmadığını söylüyor arkadaşlarımız. Bazen düşüncelerimizi net ifade etme konusunda sıkıntılar olabiliyor. Bazen çok farklı afişe ediliyor sözlerimiz.
Bu da üzerimizde baskı oluşturuyor. Ortak dili yakalayabilme konusunda elbette eksikliklerimiz olabiliyor veya söylemlerimiz farklı algılanabiliyor. En büyük zorluğu konuşma yaparken çekiyoruz.

DTP'li belediyelerle ilgili Ankara'da, İstanbul'da şöyle algılama var: 'Kürt sorunu'na ilişkin 'siyaset yapma' dışında halkın günlük sorunlarıyla ilgilenmiyorlar, diye...

Öyle değil. Evet 'siyaset yapılıyor', bu da önemli bir şey çünkü bizler belediye başkanlarıyız ve kendi ilimizde ve hem de bölgemizde yaşayan insanların sorunlarını çözmek içinde çalışıyoruz. Aksini söylemek haksızlık olur. Bugün eğer Türkiye ekonomik olarak sıkıntı yaşıyorsa, her gün televizyonlarda görüyoruz ya da basında takip ediyoruz işte bir sürü insan ya da kurumlarda hâlâ çok ciddi rant ilişkileri dönüyor. İstanbul'da rögara düşen Dilara'nın ölümüne çok üzüldüm. Hangi çağda yaşıyoruz?

'İşte benim rüyam' diyebileceğiniz bir Tunceli'de nasıl bir gelecek düşlüyorsunuz?

Kentin turizm potansiyeli çok yüksek ama dışarıdan insanlar gelmiyor. Tunceli batıdan farklı gözüküyor. Ateşkes süreciyle birlikte çatışmalarda ciddi bir düşüş sağlandı. Gerçek anlamda barış ortamı sağlanmasıyla bölge insanı ve Türkiye çok önemli aşamalar kaydedecek. Toplumsal barışı sağlamış Türkiye düşlüyorum.

milliyet/ Derya Sazak



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,108 µs