En Sıcak Konular

30 Ağustos 2007’de ne olacak?

0 0 0000 00:00 tsi
30 Ağustos 2007’de ne olacak? Yeni cumhurbaşkanını bu parlamento seçecek. Büyük olasılıkla Adalet ve Kalkınma Partisi’nden bir isim Çankaya Köşkü’ne çıkacak. İlk ciddi sınavıyla ağustostaki Yüksek Askeri Şûra’da karşılaşacak. Peki, orada ne olacak? İşte o senaryo.

Diyelim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçildi. Ya da “devlet kurumlarıyla diyaloğu daha iyi” denilen Abdullah Gül, veya ‘sistem onun adaylığına sıcak bakıyor’ yorumları yapılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den birisi Köşk’e çıktı...

Ağustos başında YAŞ toplanacak. Cumhurbaşkanı’nın nihai onayıyla birlikte 30 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere şûra kararları alınacak. Bunların bir kısmı komuta kademesini belirleyecek atama ve terfilerle, bir kısmı da ordudan ihraçlarla ilgili olacak.

Kararlar Çankaya Köşkü’nün onayına sunulacak. Erdoğan, Gül veya Gönül, hangisi Cumhurbaşkanı olursa olsun, ordudan atılmalarla ilgili kararlara karşı acaba nasıl bir tutum takınacaklar?

Bugüne kadar Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Gönül, Başbakanlığı döneminde de Gül bu kararlara muhalefet şerhi koydular. Yani imzaladılar ama muhalefet notunu kayda geçirdiler.

İyi ama artık “nihai onay makamı” olduklarına göre yine muhalefet şerhi koyabilirler mi? Eğer bu yapılırsa o kararların hukukiliği anlamında ne gibi bir durum ortaya çıkabilir? Devlet katında nasıl bir görüntü oluşur? Başbakan veya Savunma Bakanı olarak muhalefet şerhi koymak başka, “onaylamamanız halinde yürürlüğe girmeyecek olan kararlara” muhalefet şerhi düşmeniz başka...

Hem hukuken, hem siyaseten ilginç bir manzara...

Üstelik YAŞ kararları bir bütün olarak mütalaa ediliyor ve birbirlerinden ayrılamıyorlar. Yani atama ve terfilere ayrı, ordudan ihraçlara ayrı kararlar gibi bakılamıyor. YAŞ kararlarının hepsi bütün halinde değerlendiriliyor.

Çeşitli ortamlarda konuşulmaya başlandığını öğrendiğim bu önemli tartışmayı aktarıyorum...Çünkü o kadar sudan tartışmalar yapılıyor ki; asıl önemli detaylar gözlerden kaçırılıyor.
 
İsmail Küçükkaya/Akşam



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,021 µs