En Sıcak Konular

"Erdoğan ile ordu arasında çatlak var"

0 0 0000 00:00 tsi
Nedendir bilinmez, Türkiye'de ordunun siyaset kurumu ile problemli olduğu hep batı basını tarafından yazılır, ardından tartışma Türkiye'de başlar. Bu kez de öyle olacak gibi. Çünkü "çatlak var" hebirini yapan ABD'nin önde gelen gazetesi New York Time

Türk ordusunun, Nevruz öncesi alarma geçtiği, Türkiye'de görülmemiş siyasi sorunların yaşandığı öne sürüldü. ABD'de yayınlanan Washington Times gazetesi, "Kriz, askeri komutanlar ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında genişleyen bir çatlağı da içeriyor" iddiasında da bulundu.

Muhafazakar Washington Times gazetesi, "Gerilimlerin arasında ordu alarmda" başlıklı haber yorumunda "Türkiye, bu hafta görülmemiş siyasi sorunlar ile çevrilmiş bir ilkbahar festivali sırasında Kürt asilerinin saldırılarını engellemek amacıyla ordusunu alarma geçirdi" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:

"Kriz, komutanlar ile Başbakan Erdoğan arasında genişleyen bir çatlağı, Kürt aşırı unsurlarınca yeni saldırı uyarısı ve Türkiye'nin Avrupalı ortaklarını kaygılandıran yükselen milliyetçi harareti de içeriyor."

ABD ile gerginlik olasılığı

Erdoğan'ın işini, Kuzey Irak'ta ayrı bir Kürt devletinin kurulması olasılığının ve ABD Kongresinin "Ermeni soykırımı" kararını benimsemesi tehlikesinin ABD ile ilişkilerde gerginlik yaratması olasılığının, daha da karmaşıklaştırdığını kaydeden gazete, Türk basınında yayınlanan haberlerde Türkiye'deki sorunların, ülkenin modern tarihinde görülmemiş boyutlara ulaştığının belirtildiğine dikkat çekti.

Washington Times, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonu hakkına ilişkin açıklamalarını anımsattıktan sonra böyle bir ortamda Kürtlerin Nevruz'u kutlamaya hazırladıklarını, PKK'nın da turizm merkezlerinde saldırılar düzenlemekle tehdit ettiğini belirtti.

DTP'ya yönelik operasyonlara da yer veren Washington Times, Nevruz öncesi haftalarda "Türk siyaset sahnesinde, üst düzey askeri kadrolar ile ordu tarafından giderek artan bir biçimde İslamcı eğilimleri göstermekle suçlanan Erdoğan arasında büyüyen gerilimlerin nedeniyle çalkantıların yaşandığı" yorumunu yaptı.

Ordunun 1999 yılında "Militan İslam'a bağlılığı ile tanınan" döneminin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın görevinden uzaklaşmasında etkili olduğu savına yer veren gazete, şunları yazdı:

"Sayın Erdoğan'ın Türkiye'nin laik sistemini terk etme niyetini hiçbir zaman dile getirmemesine karşın askerler ve laik çevreler, İslamcı politikacıları hükümet görevlerine atamasını, ve eşinin, yasaların yasakladığı kamu binalarda başörtüsü kullanmasını içerliyorlar."

Washington Times, Erdoğan'ın Kongre'ye sunulan "Ermeni soykırımı" tasarısını sert dille eleştirdiğini belirterek, "Bush Yönetimi, dünyanın en istikrasız bölgelerinden birinde bulunan kritik NATO üyesi Türkiye ile ilişkilerine verilecek zarardan korkuyor" diye yazdı.

Sabah



Bu haber 211 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,757 µs