En Sıcak Konular

Bolivya Anayasası Coca-Cola’yı yasacaklayacak!

0 0 0000 00:00 tsi
Bolivya Anayasası Coca-Cola’yı yasacaklayacak! Bolivya'da kurucu meclisin hazırladığı yeni anayasanın taslak metninde, uluslararası şirketlerin koka bitkisinin adını kullanmasının yasaklanması öneriliyor. Şayet öneri anayasada sabitlenirse, meşrubat devi Coca Cola şirketi Bolivya'dan ana markasını ç

Koka bitkisinin ülkelerinin kültür mirasının bir parçası olduğunu savunan Bolivyalı çiftçiler, bir marka olarak kokaya yasal bir statü tanıyarak, Fransa'da şampanyanın ya da İtalya'da parmesan peynirinin sahip olduğu marka haklarını örnek alıyor.

Bolivya'da güçlü bir konumda olan koka sektörünün temsilcileri, anayasayı yazan kurucu meclise tavsiyelerde bulunan komisyonlardan birini oluşturuyor. Yabancı şirketleri koka adını kullanmaktan men eden öneriyi bu komisyon gündeme getirdi.

On yıllardır Bolivya'nın koka yetiştiricileri Amerikan şirketi Coca Cola'nın gizli formülünde koka yapraklarını kullandığını iddia ediyor.

Coca Cola, bu iddiayı bugüne değin ne kabul, ne de reddetti. Şirket, yazılı bir açıklamayla, Coca Cola markasının Bolivya yasaları uyarınca bu ülkede koruma altında olduğunu söyledi. Koka bitkisinin ekonomik ve kültürel önemi Bolivya'da son yıllarda daha sık vurgulanır oldu.

Koka sendikasının eski lideri Evo Morales, şu an Bolivya'da cumhurbaşkanlığı sarayında oturuyor. Kokain üretimiyle bir anılan bitkinin bu kötü şöhretini değiştirmeyi kendine hedef edinen Morales, kokanın uyuşturucu sektörü dışında sayısız alanda kullanılabildiğini ve çok yararlı bir bitki olduğunu uluslararası kamuoyuna kanıtlamak istiyor.

Bolivya'da çok sayıda kişi koka yapraklarını çiğneyerek açlığını bastırıyor, yorgunluğunu üzerinden atıyor. Bitkinin unundan ekmek, yapraklarından çay ya da likör üretiyorlar.

Cumhurbaşkanı Morales, diş macununa dek uzanan bir ürün yelpazesi içinde koka bitkisinin uluslararası pazarda yer alması durumunda, kokain için yapılan yasadışı üretimin ortadan kalkacağını savunuyor.
bbc



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,420 µs