En Sıcak Konular

Diyanet: "Aleviliği ihmal ettik" 

0 0 0000 00:00 tsi
Diyanet: Abdüllatif Şener'in "Hepimiz Aleviyiz" çıkışının ardından, Diyanet de Alevi klasiklerini basma kararı almıştı.  Diyanet cephesinden gelen son adım ise dikkate değer itiraflar oldu.... İşte o açıklamalar...

Abant Platformu, 13. toplantısını Alevilik konusuna ayırdı. İstanbul Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirilen ve iki gün sürecek toplantının ilk gününde, Diyanet, Alevi camia ve akademisyenlerden oluşan katılımcılar, Aleviliğin Türkiye'nin bir zenginliği olduğu ve sorunlarının çözümü için tarafların ortak çaba sarf etmesi gerektiği üzerinde durdu. Aleviliğin doğru tanıtılmamasında Diyanet'in ihmallerinin bulunduğuna işaret eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Alevilerin isteklerini, şikayet ve taleplerini dinlememiz gerekirdi." diyerek bu ihmale son vereceklerini söyledi. Alevi Vakıflar Federasyon Başkanı Doğan Bermek ise Türkiye'de yapay olarak Alevilik sorunu oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, Alevilerin örgütlenebilmesi için siyasilerin çaba göstermesini istedi. En büyük sorunun Aleviliğin Şiilikle karıştırılması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak da, "Alevilikte Türk kültürüne ait bir bakış açısı vardır. Şiilikte yoktur." ifadesini kullandı.


Din adamlarına Aleviliği öğretiyoruz

Abant toplantısına Diyanet'i temsilen katılan Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, Aleviliğin doğru tanıtılmamasında Diyanet'in de eksikliklerinin bulunduğunu belirtti. Son yıllarda bu eksikliği gidermek için çaba gösterdiklerini kaydeden Görmez, din görevlilerini Alevilik konusunda bilgilendirmek için eğitimlere başladıklarına dikkat çekti.
 
Eskişehir Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya, cemevlerinin ibadethane ve kültür merkezi olduğunu söyledi. Aleviliğin bu zamana kadar yok sayıldığından şikayet eden Çetinkaya, "Ben Alevi olarak camide namaz da kıldım, Kur'an da okudum." diye konuştu. Doç. Dr. İlyas Üzüm, Aleviliğin Şamanizm ve Zerdüştlükten de etkilendiğine işaret ederek, bunlardan bir tanesini öne çıkararak Alevilik tanımı yapılmasının ise yanlışlığını vurguladı.
Toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin değil dünyanın bir gerçeği haline gelen Aleviliği görmezden gelmenin insanî ve İslamî olmayacağını söyledi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da herkesin hür ve eşit olduğu bir zeminde farklılıklarla beraber yaşamanın bir zenginlik olduğunu kaydetti.

      
A.Yaşar Ocak 
Alevilik, Şiilik demek değildir
Bugün en önemli sorunlardan biri Aleviliğin Şiilikle karıştırılması. Alevilikte Türk kültürüne ait bir bakış açısı vardır, Şiilikte yoktur. Aleviliği Şiiliğe karıştırmadan; ama beraber ele almak lazım. Osmanlı'nın da yanlışları oldu.

Doğan Bermek
 Yapay sorun çıkarmak istiyorlar
Alevilerin örgüt kurma ve uygulama- da problemleri var. Siyasetçiler ve yöneticiler bu boşluğu doldurmalı. Alevilik, İslam dininden sapma değildir. Türkiye'de yapay olarak Alevilik so- runu oluşturulmaya çalışılıyor.

İrfan Çetinkaya
 Alevi'yim; camide namaz da kıldım
Cemevleri, toplumun ibadethanesi ve kültür merkezidir. Burada kişiler arasındaki sorunlar ve husumetler çözüme kavuşturuluyor. Aleviler kenara itilemez ve yok sayılamaz. Ben camide namaz da kıldım, Kur'an da okudum.
 
zaman




Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,656 µs