En Sıcak Konular

En uzun 30 gün

0 0 0000 00:00 tsi
En uzun 30 gün Cankaya sürecinin başlamasına artık otuz gün var. Sayılı günler çabuk geçer, Ankara bu yüzden çok hareketli... AKP’nin anketi, Çankaya sürecine start verdi. Cumhurbaşkanı Sezer Nisan MGK’sını öne çekti, Genelkurmay kapılarını basına kapattı. İ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanı adayı için 16 Nisan’a kadar beklemeniz gerekiyor” diyerek suskunluk kararı almasıyla doruğa tırmanan “11. Cumhurbaşkanı kim olacak?” sorusu bugün başlayan en sıcak ayda yanıtını bulacak. Başbakan Erdoğan ya kendisi aday olacak ya da B planını uygulayarak bir başka aday çıkaracak. Bunu yaparken partisinde çatlaklar oluşmasını önlemeye ve parti tabanını tatmin etmeye çalışacak. Erdoğan’ın askeri kesimden ve anamuhalefet partisi CHP’den “Köşk’e çıkacak zihniyet” konusundaki kaygılarını dikkate alıp almayacağı ise bu sıcak sürecin en kritik soru işareti olacak.

* İL BAŞKANLARI ÇARŞAMBA TOPLANACAK: Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı için parti teşkilatlarıyla ilk toplantısını 21 Mart Çarşamba günü yapacak. Bu tarihte 81 il başkanı Ankara’ya çağrıldı. İl başkanlarından, AKP’nin adayı konusunda görüş alınacak. Ayrıca teşkilatların ve halkın düşüncesinin ne yönde olduğu sorulacak.

* VEKİLLER 28 MART’TA: AKP’deki en önemli toplantıyı 354 milletvekili ile yapılacak grup toplantısı oluşturuyor. Bir parti yöneticisi, 28 Mart Çarşamba günü vekillerle toplantı yapılmasının planlandığını söyledi. Ancak bu toplantının MGK toplantısı nedeniyle ertelenebileceği veya MGK sonrasında tekrarlanabileceği de belirtiliyor. Partinin Meclis grubunun, seçim turları başlamadan önce de bir toplantı yapmasının düşünüldüğü, ancak bu konuda nihai kararı Erdoğan’ın vereceği belirtiliyor. Milletvekilleri özellikle teşkilat üzerinde yapılan ankette 4 ismin aday olarak gösterilmesine büyük tepki gösteriyor ancak tepkilerini açıkça dile getirmekten kaçınıyor. Ancak hem yedek isimlere tepkili milletvekillerinin hem de cumhurbaşkanlığına aday olmayı düşünen isimlerin düşüncelerini grup toplantısında dile getirmesi bekleniyor. Erdoğan’ın aday olup olmayacağı konusunda bu toplantıda da renk vermemesi durumunda, gruptaki kaynaşmanın durulmayacağı ileri sürülüyor.

* NİSAN BAŞINDA MKYK: AKP’nin en üst karar organı olan ve 50 üyesi bulunan MKYK (Merkez Karar ve Yönetim Kurulu), Nisan ayının ilk haftasında toplantı yapacak. Başbakan Erdoğan’ın programlarına bağlı olarak MKYK toplantılarını her ayın ilk Cuma günü toplanıyor. Bu durumda MKYK’nın 6 Nisan’da toplanması gerekiyor.

* SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ: AKP yönetimi, TOBB, Türk-iş, TESK, TZOB, TMMOB başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin de görüşünü alacak. Ancak bunun genel bir toplantı şeklinde mi, bu kuruluşların yöneticileriyle görüşme trafiği ile mi gerçekleştirileceği önümüzdeki hafta netlik kazanacak. Sivil toplum örgütlerinin görüşlerini toplama işleminin Mart ayında tamamlanması öngörülüyor.

Bir diğer anket de yöneticilere

* 180 BİN KİŞİLİK HALK ANKETİ: Genel Merkez, Cumhurbaşkanlığı için ilk adımını anket çalışmalarıyla attı. Partinin anlaşmalı olduğu Pollmark, Denge ve ANAR şirketleri, geçen ay Türkiye genelinde 180 bin kişi ile kamuoyu anketi yürütüyor. Halkın görüşlerini öğrenmek için yapılan anket Nisan ayının ilk haftasında tamamlanacak. Anketin ortaya koyacağı sonuçlar, şirketlerin değerlendirmelerinden sonra AKP yönetimi tarafından ayrıca yorumlanacak.

* 29 BİN KİŞİLİK TEŞKİLAT ANKETİ: Partinin başlattığı ikinci anket ise sadece teşkilat yöneticilerine yönelik. Bu anket tüm iller ile nüfusu 20 binin üzerinde olan toplam 423 yerleşim merkezinde yapılıyor. Anket il ve ilçe yönetim kurulu, kadın ve gençlik kolları yönetim kurulu üyelerinden oluşan 29 bin kişi ile gerçekleştiriliyor.

Kritik MGK’da Köşk için mesaj bekleniyor
Nisan ayındaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısının, ay sonunda yapılması gerekiyordu. Ancak cumhurbaşkanlığı seçim süreci nedeniyle toplantı tarihi öne çekildi. Toplantının öne çekilmesini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in uygun bulduğu belirtiliyor. MGK toplantısı tarihini belirleme yetkisi de Cumhurbaşkanı’nda bulunuyor. MGK toplantısı Nisan ayının 9 ya da 10’unda yapılacak. Ancak kurulun hem asker hem sivil kanadının toplantının öne çekilmesinde mutabık olduğu ifade ediliyor.

Gücünü yitirmiş olacaktı
Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvuruları 16-26 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Toplantı her zaman olduğu gibi ayın son haftasında yapılsa, Cumhurbaşkanı Sezer “resmen” görevde olmakla birlikte, halefinin büyük ölçüde belirginleşmesi nedeniyle “fiilen gücünü yitirmiş” olacaktı. Ayrıca AKP’nin çıkartacağı adaylar konusunda telkinde bulunma şansını da kaybedecekti. Toplantı tarihinin aday belirleme sürecinin önüne alınmasıyla, Cumhurbaşkanı Sezer ve komutanların MGK’da hükümete yeni Cumhurbaşkanı’nın nitelikleri konusunda görüş bildirebileceği yorumu yapılıyor. MGK toplantısının yapıldığı gün Türkiye’nin en önemli gündem maddesi “Cumhurbaşkanlığı seçimi” olacak ve bu nedenle seçim konusunun toplantıda gündeme gelmesi kaçınılmaz görünüyor. Toplantıda Cumhurbaşkanı ile komutanların “yeni Cumhurbaşkanı’nın taşıması gereken nitelikler” konusunda hükümete mesaj vermesi bekleniyor.

‘HAMDOLSUN İYİYİM”
İzdiham nedeniyle Skytürk kameramanı Aşkın Özdemir’in yaralandığı gören Başbakan Erdoğan özel doktorunu yanına çağırdı. Erdoğan, kendi sağlığı için ise “Hamdolsun gayet iyiyim, ağrım falan yok” dedi.

Anketimiz kırgınlığa neden olmaz
Belindeki rahatsızlık nedeniyle 4 gündür Subayevleri’ndeki özel konutunda dinlenen Başbakan Erdoğan, öğle saatlerinde konutundan çıkarak, Aksa Camii’nde Cuma namazını kıldı. “Ankette neden sadece 4 ismin yer aldığı” nın sorulması üzerine, Erdoğan, şunları söyledi: “Bunlar, tabii, benim ta baştan itibaren söylediğim gibi sadece teşkilata en geniş anlamda sorulan sorular değil. Bunun dışında sivil toplum örgütleriyle, il başkanlarıyla benim bire bir görüşmelerim olacak. Bu, bizim üslubumuz. Biz böyle bir yöntemle çalışmalarımızı yapacağız.” Erdoğan, “Adayların açıklanması 26 Nisan’a kadar beklenecek mi?” sorusu üzerine Erdoğan, “O 10 günlük süre içinde isimler açıklanır. Bir isim mi olur, iki isim mi olur? Bunu göreceğiz” dedi. Başbakan Erdoğan, “Bazı isimlerin ankette yer almaması bir kırgınlığa neden oldu diye yorumlandı” yorumunu yapan gazeteciye de şu karşılığı verdi: “Olmaz. Bu, dışarıdan uydurmalar. Hiçbir kırgınlığa neden olmaz.”

Erdoğan Köşk’e çıkmasın, Özal ve Demirel gibi olur
Başbakan Erdoğan’ın, zaman zaman görüştüğü ve istişare yaptığı isimlerden Korkut Özal, Cumhurbaşkanlığı konusunda Başbakan’a uyarılarda bulundu. Korkut Özal, Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı olmaması konusunda uyararak, “Ağabeyim Turgut Özal’ın ve Demirel’in başına gelen neyse onun da başına aynısı gelir. Partisiyle arası bozulur” dedi. Halkın 3 Kasım’da AKP’ye Cumhurbaşkanlığı için değil sistemi değiştirmesi için oy verdiğini savunan Korkut Özal, Başbakan Erdoğan’ın adaylığına ilişkin “Tayyip Bey’in Cumhurbaşkanlığı yerine güçlü Başbakanlığa yönelmesini candan tavsiye ederim. Bu yetkilerle 7 yıllığına Çankaya Köşkü’ne giderse kendisine de partiye de ülkeye de yazık olur” dedi. Korkut Özal, Başbakan Erdoğan’ın bu şablona uyan bir ismi sembolik yetkilerle Köşk’e çıkarmasını önerdi.

Başbakan aday olacak mı biz de bilmiyoruz
AKP’de Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ismi geçen Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, partisinden ’tek aday’ çıkmayacağını söyledi. CNN Türk’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener şöyle konuştu: “Bu iş iki boyutlu. Birincisi, Başbakan aday olur mu olmaz mı? İkincisi başbakan olmazsa kim seçilir? Başbakan’ın aday olup olmayacağını kendi bilir. Siz nasıl merak ediyorsanız biz de ediyoruz. Siyasetin bir karakteri, tarzı var. Bugünden ’ben olayım, falan olsun, birlikte karar verelim’ işinin içinde olmakla birlikte bizim durum sizden zor.”

AKP’nin anketi araştırma değil yönlendirme!
AKP’nin anket çalışmasına, konunun uzmanlarından eleştiri geldi. CHP’nin bu alandaki uzman isimlerinden İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, “Amaç gerçekten AKP örgütünün ve tabanın bu konudaki görüşünü öğrenmek ise, yapılan gaftır” dedi. Soruların örgütün samimi kanaatini ortaya çıkarmaya yönelik olmadığını, aksine yönlendirme içerdiğini belirten Tanla, “Bu sorularla AKP örgütünün gerçek değerlendirmesini saptamak mümkün değil. Anketteki sorular hem düzenleme itibariyle yanlış hem de yönlendirici nitelikte” dedi.

Vatan



Bu haber 237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,821 µs