En Sıcak Konular

Şii başbakan gidici

0 0 0000 00:00 tsi
Şii başbakan gidici Hafta başında bir ilki gerçekleştirerek, göreve geldikten sonra Sünni direnişin kalesi durumundaki Ramadi'yi ziyaret eden Şii Başbakan Nuri El Maliki'nin koltuğu sallanıyor. 

Siyasi çevreler, şiddetin önünü kesemeyen Maliki hükümetinden memnun kalmayan Beyaz Saray yönetiminin, yakın gelecekte bu değişikliği gerçekleştirebileceğine işaret ediyor.

Irak Başbakanı Maliki'nin, yeni petrol yasasını onaylamaması halinde Beyaz Saray yönetimi tarafından görevinin düşürülüp, yerine bölge ülkelerinin de kabul edeceği bir hükümet formülünün arandığı belirtiliyor. Merkezi Suudi Arabistan'da bulunan El Yevm Gazetesi, Bağdat bürosuna dayandırdığı haberinde, bölge ülkeleri tarafından daha fazla kabul görebilecek yeni koalisyona karşı Birleşik Irak İttifakı ve Talabani'nin başını çektiği stratejik ortakları Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB), siyasi süreci baltalamaya dönük her türlü çabaya karşı birlik olduklarını yazdı.

Gazetenin haberine göre, KYB ve Birleşik Irak İttifakı, bazı Iraklı siyasetçilerin diplomatik hareketliliğini dikkatle izliyor. Bu durumda, Nisan ayında Ankara'da düzenlenmesi öngörülen Irak konferansında, Maliki hükümetinin düşürülebileceği noktasında kaygılar taşındığı ileri sürülüyor.

Haberde yer alan diğer bir ayrıntı ise, eski başbakan İyad Allavi'nin Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Sünni yardımcılarından Tarık El Haşimi grubuyla birlikte ittifak kurduğu ve bu ittifaka Kürt İttifakı'nın Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Lideri Mesud Barzani liderliğindeki Kürt grubunu dahil etme eğiliminde oldukları kaydediliyor. Siyasi çevreler, KDP Lideri Barzani'nin, kurulması planlanan koalisyona katılma konusunun, 2 hafta önce Kuzey Irak'taki Erbil'de gerçekleşen Barzani-Allavi görüşmesinde masaya yatırıldığını ileri sürüyor.

Bu görüşmenin ardından Suudi Arabistan'a arka arkaya ziyaret gerçekleştiren Barzani ve Allavi'nin, Suudi yetkililerle hangi konuları görüştükleri ise tam olarak açıklanmadı.

Kimi çevrelere göre Washington yönetiminin, Şii kökenli başbakandan istediği verimi alamadığı, bu nedenle Maliki hükümetini alt edip, yerine ABD'nin istediği reformları yerine getirebilecek bir hükümet formülü aradığı ifade ediliyor. Irak'taki sivil ve siyasi gözlemciler, gelecek ay Ankara'da düzenlenmesi öngörülen Irak konferansında, bu siyasi gelişmelerin gündeme taşınabileceğine işaret ediyor.

Irak Başbakanı Maliki, ülkedeki tüm bu siyasi çalkantılara karşı hafta başında Sünni direnişin kalesi durumundaki Ramadi kentine ziyaret gerçekleştirmiş, buradaki aşiret liderlerin gönlünü almaya çalışmıştı.

Maliki bugün de, 3 haftadır Ürdün'ün başkenti Amman'da tedavi gören ve önceki gün tedavisinin sonunda ülkesine dönen Devlet Başkanı Celal Talabani'yi ziyaret etmek için Süleymaniye'ye gitmiş, ancak kötü hava koşumları nedeniyle Süleymaniye Havalimanı'na iniş yapamadan Bağdat'a geri dönmüştü.


 
haber7




Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs