En Sıcak Konular

Van'daki sürpriz: "Kim bu savcı?"

0 0 0000 00:00 tsi
Van'daki sürpriz: Şemdinli'yi temyize götüren savcının talebi, çete suçundan yargılanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve arkadaşlarının duruşmasında sürpriz bir gelişmeye neden oldu. Savcının bu talebi, kuşkuyla karşılandı...

Mahkemenin mütalaasını hazırlaması için dosyayı verdiği Savcı Akın Karakaş'ın yanı sıra Şemdinli olaylarında 39 yıl 10 ay 27 gün hapis alan astsubaylar davasını Yargıtay'a temyize götüren Savcı Sezgin Kanmaz da duruşmaya girerek sanıkların beraatını ve dosyalar için görevsizlik kararı istedi.

Örgüt kurdu mu?

Mahkeme dosyanın daha önce tevdi edildiği Savcı Akın Karakaş'ın ek süre talebi doğrultusunda duruşmayı 24 Mayıs'a erteledi. Şemdinli davasında astsubaylara çıkan cezayı Yargıtay'a temyize götüren Savcı Sezgin Kanmaz, 51 klasörlük dava dosyalarını dün aldıktan sonra bugün dosya ile ilgili jet mütalaasını hazırlayarak mahkemeye sundu. Kanmaz, Rektör Aşkın ve arkadaşları için hazırladığı mütalaasında, soruşturma ve kovuşturma evresinde toplanan delillere göre sanıkların suç işlemek için örgüt kurduklarının tespit edilemediği, dosyada bulan ilişkin bir delil bulunmadığı söyledi.

Sanıkların 'cebir ve tehdit'te bulunduklarına ilişkin bir delil bulunmadığı dolayısıyla bu suç yönünden tüm sanıkların beraatını isteyen Kanmaz, iddianamede sanıklara isnat edilen ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri hukuka aykırı toplamak, ihale konusunun edinimine fesat karıştırmak, resmi evrakta sahtecilik yapmak, resmi evrakı yok etmek suçlamalarında ise mahkemenin görev yetkisine girmediğini kaydetti.

Kanmaz ayrıca, bu suçlamalarla ilgili delillerin bulunup bulunmadığı takdir ve ifasının YÖK yasasının 53. maddesi uyarınca Yüksek Öğretim Kurumlarına ait olduğu için görevsizlik kararını istedi. Sanık avukatları ise Kanmaz'ın verdiği mütalaa doğrultusunda karar verilmesini isterken müdahil avukatlarından Hüsnü Tuna ise esasa ilişkin 6 sayfalık yazılı beyan ibraz etti.

Tuna: "Üstü örtümesin"

Tuna, duruşmaya sonradan giren ikinci cumhuriyet savcısı Sezgin Kanmaz'ın sanıkların beraate ve görevsizliğe ilişkin mütalaasını ne yaptığından sual olunmayan bir kurul görüntüsü veren YÖK'e gönderilmesi kapatılması şeklinde kolaycılığa girdiğini düşüncesinde olduklarını kaydetti. Tuna, cebir ve tehdit olmadığı beyanına rağmen hala öğretim üyelerinin büyük baskı altında olduğunu iddia ederek, "Cumhuriyet Savcısının çok klasörlü bir dosyayı incelemesini tamamlama sürecinde ek süre verilmesi talebi usulde yeri vardır. Ancak bir önceki duruşmaya katılmamış ve mütalaa için dosyanın kendisine verilmeyen Savcı Sezgin Kanmaz, mütalaa için incelenmek üzere 15 Mart yani dün tarihli bir talebi olmuştur. Dosyayı bir günde inceleyip bugün ibraz edilmiş bulunan mütalaasını hazırladığı görülmektedir. Duruşmaya girme ve mütalaa verme arzusunun neden kaynaklandığı anlaşılır değildir. Ayrıca görevlendirme yazısı olup olmadığı da göremedik. Bunları araştırmak istiyoruz." dedi.

Savcu tereddüt etti

Avukat Hüsnü Tuna'nın bu eleştirilerine karşı Savcı Kanmaz, önceki aşamalarda duruşmaya iştirak ettiğini yaz ayında yapılan keşfe katıldığını vurguladı. Dosyanın kendisine dün tevdi edildiğini aktaran Kanmaz, duruşma saatine kadar inceleme yaparak mütalaasını hazırladığını söyledi. İş bölümüne göre duruşmaya çıkma görevinin kendisine ait olduğunu kaydeden Kanmaz, bu konuda diğer savcının tereddüdü üzerine yazılı olarak görevlendirildiğini vurguladı. Mahkeme verdiği aradan sonra Savcı Akın Karakaş'ın mütalaasını hazırlaması için duruşma 24 Mayıs'a ertelendi.


zaman



Bu haber 1,628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,922 µs