En Sıcak Konular

Boş smokinler: O milletvekilleri Köşk’e yetmez!

0 0 0000 00:00 tsi
Boş smokinler: O milletvekilleri Köşk’e yetmez! AKP’nin en büyük hayali Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda geçmek. Bunun için harıl harıl yeni milletvekili arıyor. Ama ‘evdeki’ hesabı unutuyor.. Zira Erdoğan aday olursa, AKP’nin cepte saydığı milletvekilleri eksik çıkacak! O ek

Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine kopartılan bu kadar gürültünün, seçim zamanı daha da yükseleceğini düşünen AKP, işi bir an önce bitirip, konuyu kapatmak istiyor. Bunun in yalın yolu da ilk turda yeni Köşk sakinini seçmek. Milletvekili sayısının üçte ikisini, yani 367’yi bulması gereken hükümetin çıkar yolu ise eksiği tamamlamak. Zira Erdoğan’ın 354 milletvekili bulunuyor.

İyibilgi’nin daha önce yansıttığı gibi bu arayışın yeri ANAP. Bağımsız milletvekilleri de elbette yakın takipte. Ancak buralardan gelecek milletvekillerinin sayısı eksiği yamamaya yetmeyebilir. Zar zor gereken sayıda milletvekili bulunsa bile bu sefer de şimdilik pek fark edilmeyen ya da görmezden gelinen bir bayka risk bulunuyor.

Küskünler ve muhalifler…

Genel seçimlerde yerinin sağlam olmayacağını hisseden AKP’li milletvekilleri Erdoğan’ın adayına/adaylığa oy vermeme riski taşıyor. Ancak seçim listeleri Çankaya meselesinin aşılmasından sonra halledileceğinden, “Erdoğan beni hiçbir halde bir daha aday göstermez” diyen milletvekilleri dışında AKP sandalyelerinin çoğu henuz kıpırdamıyor. Bu küskün milletvekillerinin sayısı ise 3-5 arasında tahmin ediliyor. Rakam küçük görünse de etkisi büyük.

Bunun dışında en büyük sıkıntı konusu Erdoğan’ın adaylığını açıklaması veya “diğerlerini” mutsuz edecek birini aday göstermesi durumunda olacak olanlar. İşte burada daha çok milletvekili Cumhurbaşkanlığı seçim günü hastalanabilir! TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener bu muhalif listeyi tutan AKP içi kliklerin en önemli isimleri.

Tabanın temeli…

Arınç özellikle AKP’nin “geleneksel” kanadında çok ilgi gören ve etkisi bulunan bir isim. Refah ve Fazilet ekolünden gelen siyasilere sözü geçiyor. Şener ise teşkilat üzerinde yönlendirici kimliği bulunan bir figür. Elbette ikisinin toplamı bile Erdoğan’ın AKP üzerindeki karizmasına yetmiyor ama sorun zaten bu değil. Cumhurbaşkanı’nın seçileceği gün tek bir milletvekili dahi altın değerinde olacak.

Şimdilik erken olmakla birlikte, iyibilgi’nin AKP kulislerinden edindiği ilk bilgi izleri Arınç’ın 10 ile 12, Şener’in ise 5 ile 7 arasında milletvekilini seçimler sırasında kontrol edebileceğine işaret ediyor. AKP içi pazarlıklarla bu rakamın daha yükselmesi veya düşmesi mümkün ama bir de Dışışleri Bakanı Abdullah Gül’ün olası başbakanlığından memnun olmayanlar var.

Bu da tek başına anlamlı bir yekün etmese de seçim için kırılma yaratacak çapta. İyi ama bu milletvekilleri kim? Bu liste kısa süre içinde yine bu sayfalarda olacak. Peki tüm bu hesaplara göre AKP ilk turda Cumhurbaşkanı seçebilir mi? Herşey denk gelirse, belki! Ama bugün için zor. Hem de çok zor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,857 µs