En Sıcak Konular

'Kara Türk' patronlar

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye’deki Afrikalı işçiler, 1960'lı yıllarda Almanya'ya çalışmak için giden çok sayıda Türk vatandaşı gibi, işçi sınıfından işveren konumuna geçti.

10 yıl öncesinde Avrupa'ya geçip yeni bir hayat kurmak için Türkiye'ye gelen, ancak burada kalan Afrikalılar, bugün bazı firmaların patronu oldu. Kendilerini 'Kara Türk' olarak tanımlayan Afrikalı işadamları, 2005'i Afrika yılı ilan eden Türkiye'ye döviz kazandırıyor. Yıllarca işçi olarak çalıştıktan sonra kendi şirketini kuran Nijeryalı Iyke Uwakwe, şimdi 10 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Beş yıl önce Avrupa'ya geçmek için gelen Moritanyalı Cebrail Travori de aynı başarıyı yakalamış. Travori'nin ortağı olduğu Afrika Dış Ticaret şirketinin ihracatı da 10 milyon doları buluyor. Afrikalı işadamlarının çoğunluğu Nijerya'dan gelmiş. Ayrıca, Eritreliler’in, Etiyopyalılar’ın ve Moritanyalılar’ın kurdukları şirketler de ihracat yapıyor.

KÖTÜ İMAJLARINI DÜZELTECEKLER

Türkiye'ye önemli miktarda döviz kazandıran işadamlarının ilginç hikâyeleri var. İlk zamanlar Türkiye'ye yerleşmeyi düşünmeyen Afrikalılar, ülkelerine gidişlerinde otomotiv yedek parçası, tekstil ve elektrik malzemesi gibi ürünleri götürüp satmış. Fakat şimdi gerçekleştirdikleri on milyonlarca dolarlık ihracat rakamlarıyla Türkiye ile Afrika arasında köprü konumuna geldiler. Kara kıtadan gelen işadamlarının en büyük sıkıntısı Afrikalılar’a dair olumsuz imaj. Afrikalılar’ın uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla birlikte anılması sebebiyle büyük zorluklar yaşadıklarını hatta zaman zaman havaalanlarında mahsur kaldıklarını söylüyorlar. Afrikalı işadamları, aralarındaki bağları güçlendirmek ve kendileriyle ilgili kötü imajı silmek için dernek kuruyorlar. Derneğin başkanlığına Iyke Uwakwe getirilecek. İmajlarını düzeltmek isteyen Afrikalılar dernek kurmanın yanında futbol turnuvaları da düzenliyor. Her yıl Ağustos ayında Şişli Feriköy Stadı'nda 'Afrika Milletler Kupası' adında futbol turnuvası düzenliyorlar. ..

bugün

 



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,580 µs