En Sıcak Konular

Mortgate sistemi haram mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Mortgate sistemi haram mı? Mortgate sistemi ile ev sahibi olmak isteyenlerin kafalarını bir süredir, sistemin kapsamında kullanılan faiz meşgul ediyor. Bazı din görevlileri "ev zaruri ihtiyaç. O nedenle sistem helaldir" diyerek halkın içine su serperken tartışmaya son noktayı koy

Kamuoyunda ‘Mortgage’ olarak bilinen ipotekli konut finansmanı sistemi kapsamında kullanılan faizli kredinin caiz olup olmâdığı yönünde gelen sorular üzerine Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, İslam’da faizin kesin olarak haram kılındığına işaret edilerek, “Faiz almak da vermek de caiz değildir. İslâm’da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Ev ve araba satın almak, hayvancılık veya ticaret yapmak ve benzeri amaçlar için bankalardan alınan krediler de böyledir” dedi. Ancak zaruret hallerinde bu tür kredilerden yararlanılabileceği belirtilen açıklama geniş yankı buldu.

Faiz almak da vermek de caiz değil


Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, kamuoyunda ‘Mortgage’ olarak bilinen ipotekli konut finansmanı sistemi kapsamında kullanılan faizli kredinin caiz olup olmadığı yönünde gelen sorular üzerine görüşünü ortaya koydu.
Kurul kararında İslam’da faizin kesin olarak haram kılındığına işaret edilerek, “Faiz almak da vermek de caiz değildir. İslam’da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Ev ve araba satın almak, hayvancılık veya ticaret yapmak ve benzeri amaçlar için bankalardan alınan krediler de böyledir” denildi. Ancak zaruret hallerinde bu tür kredilerden yararlanılabileceğine vurgu yapılan Din İşleri Yüksek Kurulu kararında, “Zaruret kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin sağlık ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak konusunda başka çıkar yolun kalmaması halidir” denildi.


Kurul, “İkamet edilen yerde kiralık da olsa oturulacak ev bulunamaz ya da kira ödendiği takdirde asgari geçim sağlanamaz ve ev sahibi olabilmek için ödenebilir vade ve ölçekte karz-ı hasen yani faizsiz ödünç borç yoluyla da para bulunamaz ise devletin verdiği kredilerden yararlanılabilir. Mortgage sistemi yolu ile ev sahibi olmak da bu kapsamda değerlendirilmelidir” yönünde görüş bildirdi.

Faizin fakiri zengini olmaz


Bu konuda görüşünü sorduğumuz Doç. Dr. Nedim Urhan, “Faizin azı, çoğu, fakiri, zengini olmaz. Mükellef, aklı yerinde olan ve mümeyyiz vasfa sahip olan (hayrı şerri, iyiyi güzeli ve çirkini ayırt edebilen) herkese faiz haramdır. Zaruret hali de Efendimizin ‘Mahsurlar, zaruretleri kaldırır’ hadisine dayanıyor. Ama burada zaruret hali ve miktar tayinini yapmak çok önemlidir. Bunu kim yapacak ve nasıl yapılacak. İnsanların istek ve arzuları sınırlanamaz. Bu anlamda, burada kesinlikle açık kapı bırakılmamalıdır” dedi.

milli gazete



Bu haber 2,201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,516 µs