En Sıcak Konular

MGK haberinin kaynağı ne?

0 0 0000 00:00 tsi
MGK haberinin kaynağı ne? Bazen medya öyle haberler sunar ki, ‘ilk eli’ yakaladığınızda tüm gizemi çözeceğinizi sanırsınız. Ama mesele ‘Milli Güvenlik’i ilgilendiren konulara geldiğinde iş ciddileşir. O zaman ‘bu yalan haber neden yazıldı’ diye

Bugün internet sitelerinde bazı televizyonlarda yayınlanan haber şu; “MGK: Kuzey Irak'a Girersek Batarız! Pekçok kesim ‘Irak'a girelim’ diyor ama Milli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyon yapması durumunda neler olacağını dehşet ifadelerle rapor etti. MGK Genel Sekreterliği'nin üzerinde çalıştığı Irak dosyasında, Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyon yapması halinde batağa saplanabileceği belirtildi ve ‘Büyük bir operasyon insani kayıplarla ağır mali yük getirir’' denildi. Raporda, Kürt gruplar dahil Irak'taki her kesimle ilişkilerin geliştirilmesi istendi. Kerkük konusunda ise "Kürt bölgesine katılmasına kimse izin vermez. ABD'nin büyük tepki karşısında Kürtleri sonuna kadar destekleyeceği kesin değildir’ ifadesi yer aldı.

Milli Güvenlik: Yalan!

Yalanlanan raporda ve haberlerde olası operasyonun sakıncaları şu ifadelerle anlatıldı: "Mevcut şartlara bakıldığında Kuzey Irak'a kapsamlı bir askeri harekatın sakıncaları dikkate alınmalıdır. Büyük bir operasyon insani kayıplar ve ağır mali yük getirir. Uluslararası alanda sert tepkiler harekatın başarıya ulaşmasını güçleştirir. ABD'nin saplandığı batağın benzeri Türkiye için de olabilir."

Bu haberin yayınlanmasından sonra ise MGK Genel Sekreterliği şu kısa açıklamayı yaptı: "Bugün bazı basın yayın organlarında ve internet sayfalarında yer alan MGK Genel Sekreterliğinin Irak konusunda bir rapor hazırladığına dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

Bu haber asparagas değil!

Kuşkusuz bu iki metinden itibar edilmesi gereken MGK’nın açıklaması. Devletin, hele bu çap ve önemdeki kurumlarının açıklamalarına inanmak gerekiyor. Elbette sonrasında yalanlamanın da yalanlanacağı başka haberlerle karşılaşmamak şartıyla! Ancak şu durumda bir gazetecinin habersizlikten bunalarak yazdığı bir masa başı asparagası ile karşı karşıya olmadığımızı da bilmek gerekiyor.

Çünkü metindeki dil “profesyonel” bir dil. Konunun zamanlaması ve açılımları hesaba katıldığında bu haberin başlıbaşına bir psikolojik operasyonun parçası olduğu düşünülebilir. Bu halde yapılması gereken bu haberin kaynağına ulaşmaktır. Buradan kasıt bu haberi yazan gazeteciyi kaynağını açıklamaya zorlamak değil. Çünkü o da kullanılmış olabilir ve basın özgürlüğünün ana temellerinden biri kaynağını korumaktır.

Bu durumda-en azından-gazetecinin çıkıp ‘haberi ben yazdım’ demesi gerekiyor. Ve eğer gerçekten gazeteci ise kaynağını sorgulaması da şart. Çünkü bu haber yalanlandığına göre, yani böyle bir rapor yoksa veya düzmeceyse hazırlanmasının sebepleri tatsızdır. 1. Batı istihbarat örgütlerinin dezanformasyon girişimidir. 2.Askeri ve güvenlik kuruluşlarını yıpratma amaçlıdır. 3. Terör örgütünden gelmektedir. 4. Siyasidir. Ve öyleyse haberi yayınlanan basın kurumuna da bakmak gerekir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,588 µs